Πανηγύρια τέλος. Η ανακοίνωση έπεσε σαν κεραυνός να μας χαλάσει το καλοκαίρι. Η πιο μεγάλη χαρά, η πιο ωραία φάση όποιου έχει χωριό και το χαίρεται, πάει για φέτος. Του χρόνου, να ‘μαστε καλά!
 
Εμείς ωστόσο σεβόμαστε, εμείς πονούμε, εμείς σήμερα πήραμε μια μεγάλη απόφαση. Ώρα για φόρο τιμής. Φόρο τιμής σ’ όλους εκείνους που μας έφτιαχναν τα καλοκαίρια, ως το ξημέρωμα. Εδώ παρακάτω, υποκλινόμαστε λοιπόν, στους 7 (8) ανθρώπους που θα μας λείψουν περισσότερο απ’ όλους φέτος το καλοκαίρι.
 
Γιαννούλης-Βαζαίος
Αν σου έλεγα δυο λέξεις, ντουέτο και πανηγύρια, τι θα σου ερχόταν στο μυαλό; Ε, το πιο πιθανό θα ήταν να σκεφτείς καπάκι το “Γιαννούλης-Βαζαίος” και όχι άδικα. Να βλέπεις το “Αγαπώ μια πιτσιρίκα” είναι το απόλυτο χιτάκι, ενώ το  “Θα βρω άλλη γκόμενα” μας έχει στιγματίσει. Για σβήσιμο βέβαια, μετά απ’ τους χορούς που κάνουμε με τα παραπάνω, σου έχουμε το καλύτερο και το πιο Ε-ΠΙ-ΚΟ ταυτόχρονα. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά το “Έλα μωρό μου πονηρό, να σου ξηγήσω τ’ όνειρο…”. Ρε πάτε καλά, ξέρετε πόσο μας πονάτε; Φέρτε μας πίσω τα πανηγύρια!
 
Χαρά Βέρρα
 
https://www.youtube.com/watch?v=Df0xaxs3n-k
Αν υπάρχει πανηγύρι που πήγες και πέρασες “μια χαρά!”, αυτή η χαρά φόραγε στο χέρι βέρα με δύο “ρ”. Με άσματα όπως το “Τσίφτη μου χαδιάρη μου”, “Ξεσαλώνει”, “Αμαρτωλοί και Άγγελοι” και άλλα, η τραγουδίστρια που πάντρεψε (ε, τι βέρα θα ‘ταν αλλιώς;) τη 90ίλα με το παραδοσιακό κλαρίνο, είναι η άξια διάδοχος της απόλυτης βασίλισσας που θα βρεις στο τέλος αυτής εδώ της λίστας. Και ψαγμένος, και πειραματικό, και γνήσιο πανηγυριώτικο. Δεν θα σε χαρούμε φέτος, Χαρά μου…
 
Κώστας Σαφέτης
 
Έχει υπάρξει μαζί με το Μάκη το Δημάκη το πιο hot όνομα της επαρχιακής πίστας και του καλοκαιρινού πανηγυριού. Ενώ ο Δημάκης ωστόσο επέλεξε το Χόλιγουντ των ελληνικών μπουζουκιών, ο Κώστας έμεινε πιστός στην κουλτούρα της πανηγυριώτικης (πραγματικής) διασκέδασης. Κι εμείς χαιρόμαστε αφάνταστα γι’ αυτό, αφού δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ’ το να βλέπεις ένα βασιλιά να παρατάει το βασίλειό του. Ο Σαφέτης όμως είναι εδώ, με το μεγάλο αριστούργημα της καριέρας του, δεν πάει πουθενά, και ΔΥΣΤΥΧΩΣ ούτε εμείς για να τον δούμε στα φετινά του ξεφαντώματα. Α, ρε άρχοντα! Καλά να ‘μαστε, του χρόνου να τα πούμε!
 
Γιώργος Βελισσάρης 
Μάγκα μου, αν δεν έχεις χορέψει με Βελισσάρη σε πανηγύρι χάνεις. Χαρά, κωλοχτύπημα, κέφι και φυσικά… Μαρία! Γιατί ναι, έτσι τον μάθαμε τον Γιώργαρο, έτσι τον αγαπήσαμε και προφανώς με αυτό το τραγούδι του (έλα που δεν κατάλαβες ποιο) έχουμε χορέψει σαν παλαβά για κάποια που γουστάραμε. Γίνεται μια φασαρία…
 
Γωγώ Τσαμπά
Η βασίλισσα, η θεά, η τιτανομέγιστη Γωγώ, δεν θα μπορούσε να λείπει από τούτη τη λίστα. Ακόμα και να μην είσαι σχετικός με την όλη φάση την έχεις ακούσει; Πού; Μα φυσικά στα καγκέλια. Πες μου ότι δεν τα ξέρεις, θα τρελαθώ, οποποποποπο…
 
Έφη Θώδη
Η πιο mainstream τραγουδίστρια πανηγυριών. Την Εφάρα την γνωρίσαμε, προφανώς, απ’ το λατρεμένο “Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί” και την απολαύσαμε στις περισσότερες μεγάλες πίστες που μπορούν να υπάρξουν. Αν με ρωτήσεις προσωπικά, πιστεύω πως η Έφη είναι ο λόγος που ο περισσότερος κόσμος κατάφερε να έρθει πιο κοντά με τις πίστες των πανηγυριών, ακόμα και αν δεν είχε πάει ποτέ στη ζωή του. ΕΙΔΩΛΟ!
 
Φιλιώ Πυργάκη
 
Αν νόμιζες πως η βασίλισσα για την οποία μιλούσαμε πιο πάνω, ήταν η Έφη, πάει να πει ότι δεν είσαι ντόμπρος και πραγματικός πανηγυριώτης. Η κυρία Φιλιώ Πυργάκη, το πιο διαχρονικό όνομα σε καλοκαιρινή αφίσα πάνω σε κολόνα της ΔΕΗ ή σε δέντρο (στην πιο κλασική, ίδια φωτογραφία). Κι ακόμα, μια απ’ τις πιο καλές δημοτικές φωνές της ελληνικής μουσικής! “Κακό δεν έκανες” κανένα κυρά Φιλιώ μου! Δύναμη πάρε απ’ το Θεό, και λάλα το!