“Άχρηστο” μοιάζει να είναι και είναι, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών Ινγκριντ βαν Ενγκελσχόφεν, το να αναγράφεται το φύλο των ολλανδών στο δελτίο ταυτότητας. Με μια επιστολή της στο κοινοβούλιο, έκανε γνωστή τη πρόθεση της, σε λίγα χρόνια (2024/2025), να μην υπάρχουν αγοράκια και κοριτσάκια καταγεραμμένα, μόνο υποκείμενα που αυτοπροσδιορίζονται όπως γουστάρουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό. 

Η “άχρηστη αναγραφή φύλου”, θα παραμείνει μόνο στα διαβατήρια, μιας και είναι υποχρεωτική από την πρωτοπόρα  Ευρωπαϊκή Ενωση. 

“Η Ολλανδία δεν θα είναι η πρώτη χώρα μέλος με δελτίο ταυτότητας χωρίς αναγραφή του φύλου. Η γερμανική ταυτότητα δεν αναγράφει το φύλο“.

Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητή η σημασία της απόφασης αυτής, να πούμε ότι το να διαμορφώνουν οι πολίτες της ταυτότητα τους, εξασφαλίζει επιτέλους μια μεγάλη ελευθερία και μια ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. 

“Είναι μία εξαιρετική είδηση για τα άτομα που αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα με αυτή την κατηγορία του φύλου στην ταυτότητά τους”, ανακοίνωσαν οι ολλανδικές οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Να πούμε επίσης ότι η Ολλανδία, από το 2018, προσπαθεί να βαδίσει προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του τρίτου φύλου, όταν μεσοφυλικός πολίτης δικαιώθηκε από τη δικαιοσύνη, αναγνωρίζοντας του το δικαίωμα να μην εγγραφεί ως γυναίκα ή άντρας στο ποιστοποιητικό γεννήσεως.