Μπήκε ο Ιούλιος λοιπόν. Καλό μήνα είπαμε; Ας πούμε. Αν και δεν νομίζω να είναι, μεταξύ μας. Ok, για όσους λατρεύουν το καλοκαίρι καλά θα πάει αυτό, αλλά υπάρχουμε εμείς οι λίγοι, οι ιδιότροποι, που βλέπουν τα φουτεράκια τους και κλαίνε με μαύρο δάκρυ. 
 
Βέβαια για να μην στο παίζω Βασιλάκης Καΐλας γουστάρω καλοκαιρινές φάσεις και ξενύχτια. Ξέρεις όμως τι δεν γουστάρω με τίποτα; Τον Ιούλιο. Τον πιο άσχημο, βασανιστικό και fail μήνα της θερινής περιόδου. Και πριν με πεις υπερβολικό, δεν θες να θυμηθώ ότι ακόμα έχουμε πρώτη του μηνός, δεν θες! 
 
 
Να, δεν μπορώ να συμπαθήσω με τίποτα τον Ιούλιο. Φαντάσου ακόμα και ο Καίσαρας είναι πιο συμπαθητικός. Όχι ντάξει, μην λέω και ό,τι θέλω. Αλλά ναι, βλέπεις αυτός ο ριμαδομήνας δεν είναι ούτε Ιούνιος, ούτε Αύγουστος. Τώρα θα μου πεις τι εννοώ. Κοίτα, με το που μπει ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, υπάρχει άλλο mood, κάνεις σχέδια, ενώ ταυτόχρονα έχεις κάποιες ακόμα υποχρεώσεις για να “κλείσει” η σεζόν καλά. Άσε και το άλλο. Αν έχεις φίλους φοιτητές, γυρνάνε όλοι, τι καλύτερο; Να, είδη ξέρω ότι με το που μπει Ιούνιος, ο Βασίλης θα σκάσει μύτη από Ηράκλειο και θα αποκτήσω συγκάτοικο. Μπόμπα.
 
Και πάμε στον Αύγουστο. Μόνο και μόνο απ’ το τζέρτζελο που γίνεται κάθε πρώτη του συγκεκριμένου μήνα, καταλαβαίνεις ότι κάτι καλό σου κρύβει. Διακοπές, γιορτές, αρνιά, πανηγύρια (αν είσαι από χωριό) και μια άλλη αύρα που δεν την έχει με τίποτα ο μίζερος Ιούλιος. Αντ’ αυτού ο σκατομήνας που σου λέω έχει αφόρητη ζέστη, μια προσμονή για “break” που κάνει τον χρόνο να μην περνάει και φυσικά δουλειά, δουλειά, δουλειά σαν την Ριάνα.
 
 
Γιατί ναι, ο Ιούλιος είναι ο μήνας που κατά πάσα πιθανότητα θα δουλεύεις μες στη ζέστη και φυσικά μες στα στόρι από παραλίες και beach bar. Αλλά εσύ εκεί. Να περιμένεις πώς και πώς, να μετράς τις μέρες σαν φυλακισμένος, μέχρι την άδεια ή οτιδήποτε άλλο. Α και μην ξεχάσω, όταν γυρνάς σπίτι η τηλεόραση δεν θα έχει ΤΙΠΟΤΑ. Ούτε το πρόγραμμα του χειμώνα, αλλά ούτε και μπάλα.
 
Βλέπεις, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις τελειώνουν κοντά στις αρχές του Ιούνη και ξαναρχίζουν τον Αύγουστο. Μέχρι τότε, μόνο μεταγραφές, εκτός αν είσαι ΑΕΚ, τότε δεν θα τις έχεις ούτε αυτές. Και προφανώς θα βλέπεις ΜΟΝΟ επαναλήψεις, Baywatch και Μουτσινά. Φασάρα ε; Πάλι καλά υπάρχει και το ai condition σαν μια όαση μέσα στη μαυρίλα που λέγεται “7ος μήνας”. 
 
Αν δεν έχω κλιματιστικό ρε Σπύρο, τι κάνω;” θα μου πεις και με το δίκιο σου. Προσευχές, σου απαντάω. Αν θες αεράκια και δροσίτσα, μετακόμισε Παταγονία, εδώ δεν έχει τέτοια. Εδώ για 31 ημέρες η φάση είναι Σαχάρα 11 πρωί μετά από μεθύσι. Μα καλά Ιούλιε μου, ούτε ένα μποφόρ; Ούτε μια βροχούλα ρε αδερφέ; Τίποτα; Γιατί μου το κάνεις αυτό; Τους άλλους 2 μήνες τουλάχιστον θα είχαμε και καμία νύχτα που θα χρειαζόμασταν ζακέτα, τώρα το μόνο που θέλουμε τα βράδια είναι νέο δέρμα…
 
 
Ξέρεις επίσης τι άλλο θα είχαμε τους άλλους 2 μήνες; Όρεξη, χρόνο και προφανώς δικαίωμα για σχέδια. Να, τον Ιούνιο αυτά αφορούν το καλοκαίρι, ενώ έχουν μέσα τους παράλληλα μια ανασκόπηση για τη σεζόν που πέρασε, ενώ ο Αύγουστος, πάντα, είναι γεμάτος ελπίδες και όνειρα για τον χειμώνα. Όλα αυτά, ξέρεις ποιος δεν τα έχει; Ο Ιούλιος!
 
Το αντίθετο μάλιστα. Έχει ξενέρα που τα σχέδια για το Καλοκαίρι έφαγαν φόκο, αλλά και ένα τεράστιο άγχος για το τι μέλλει γενέσθαι για τη συνέχεια αυτού. Α, μην ξεχάσω. Όλα τα παραπάνω φυσικά συνδυάζονται με μια τεράστια μοναξιά, γιατί πολλοί φίλοι και γνωστοί την έχουν κάνει για σεζόν και δουλεύουν σε νησιά. Βασικά το τελευταίο για τις άλλες σεζόν, γιατί τη φετινή η κατάσταση στα νησιά είναι τραγική και η ανεργία θερίζει. Αλλά ποιος θα το πει αυτό; Αν έκανε κανείς… διάσημος διακοπές σε κανένα σκάφος, ίσως να το έπαιζαν στα κανάλια. Εφόσον δεν υπάρχει θέμα υποκλοπής ιδιωτικών στιγμών, δεν υπάρχει θέμα γενικά…
 
Όπα λάκια, ξέφυγα. Αλλά να μου πεις, Ιούλιος είναι. Γιατί να μην ξεφύγω; Εφόσον δεν μπορώ να το κάνω κανονικά, ας το κάνω στο μυαλό μου, περιμένοντας τον Αύγουστο. Μέχρι τότε, θα καώ στην πυρά, στην πυρά ακούγοντας καλοκαιρινές μουσικάρες. Και δεν θα σου πω τι θα ακούω, θα σε αφήσω να το μαντέψεις μόνος σου…