Ιστορία έγραψαν σήμερα τα αλάνια της θεωρητικής κατεύθυνσης. Για να μην σε μπερδεύω, όταν λέω ιστορία εννοώ το μάθημα, δεν ανέβηκαν χωρίς εξοπλισμό στο Everest. Βέβαια αν αναλογιστεί κανείς το λούκι που περνάνε κάθε χρόνο τα παιδιά της τρίτης Λυκείου, πιο απλό φαίνεται να ανέβεις στο ψηλότερο βουνό του κόσμου. Anyway. 
 
Τους έπεσε λέει θέμα με το Λαϊκό Κόμμα το 1910, αλλά και τα λούκια που αντιμετώπισαν οι φιλελεύθεροι την περίοδο 1923-1928. Καλά όλα αυτά, θα πω εγώ. Έτσι όπως το σκέφτομαι όμως, μπερδεμένος ήδη από τις ημερομηνίες που διάβασα μου γεννιέται η εξής απορία “Τι θα πέσει στα παιδιά του μέλλοντος ΜΟΝΟ για το 2020;”. Πραγματικά η χρονιά που ζούμε παίζει να είναι ένα τεράστιο “SOS” για της μελλοντικές πανελλήνιες από μόνη της. 
 
Το γνωρίζω, μια και μόνο λέξη θα είναι το μέγα “sos”. Αυτή είναι “κορονοϊός”. Μόνο που δεν είναι έτσι η φάση. Πρέπει να το αποδεχθούμε, ζούμε στην πιο κουλή χώρα του πλανήτη και κατ’ επέκταση στον πιο κουλό πλανήτη του γαλαξία (δεν έχουμε και πολλά στοιχεία για τους άλλους πλανήτες η αλήθεια είναι), πράγμα που σημαίνει ότι πολλά πρόσωπα και καταστάσεις θα μπορούσαν να μπούνε σαν “σοσάκια” στις πανελελέ του 2050.
 
1. Σωτήρης Τσίοδρας (και λίγο Χαρδαλιάς)
 
 
Αυτή η γλύκα, αυτό το χαμογελάκι, μας έκανε όταν ακούμε τη λέξη “γιατρός” να μην σκεφτόμαστε τον Χάουζ και τον Τζόνι Σινς, αλλά τον Σωτήρη. Κάθε μέρα, πιστός στα ραντεβού του σαν Άγγλος, για περίπου ένα τρίμηνο ήταν στην τηλεόραση και μας ενημέρωνε για την πανδημία. Ήρεμος, με εμπειρία στον κλάδο του και πάντα ευγενικός. Σίγουρα θα ήταν ένα απ’ τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να παίξουν σε κάποιο θέμα της ιστορίας ή ακόμα και σε πηγή. Βέβαια, αν απ’ όλη τη φάση, οι μελλοντικοί εξεταστές θέλουν να “θάψουν” τα παιδιά, θα τους ρωτήσουν για τον Νίκο Χαρδαλιά. Ενώ αν γουστάρουν να κάνουν τη φάση ακόμα πιο παγίδα, μπορεί στα “Σωστό η Λάθος” να παίξει το “Ένας εκ’ των Τσιόδρα και Χαρδαλιά ήταν ο υπουργός υγείας, στην Ελλάδα του κορονοϊού το 2020”. Χρυσές δουλειές τα ΙΕΚ.
 
2. Νικητές reality 
 
 
Κάθε εποχή έχει και τα γραπτά της. Αυτά με τη σειρά τους, δείχνουν το επίπεδο της εποχής. Έτσι πάει. Άρα, όταν όλος ο κόσμος ασχολείται με το MasterChef, για τι θα γράφουν όλοι; Μα για το MasteChef ντε. Ειδικά όταν απ’ αυτό οι πληροφορίες μπορούν να σε μπερδέψουν φουλ. Τσέκαρε πώς έχει η φάση. Νικητής του παιχνιδιού βγήκε ο Σταύρος που ήταν στην ομάδα του Ιωαννίδη. Ο κριτής όμως με τους πιο πολλούς νικητές είναι ο Κουτσόπουλος, ο οποίος είχε στην ομάδα του φέτος τον Σταυρή. Καταλαβαίνεις το μπέρδεμα εδώ; Άλλο Σταύρος, άλλο Σταυρής. Αν πέσει και καμιά ερώτηση “Αναλύστε μου τον τελικό του Masterchef και τη διαφορά ανάμεσα στον Σταύρο και τον Σταυρή”, τρέχα γύρευε το τι θα γίνει. Ελπίζουμε τουλάχιστον να πέσουν εύκολα θέματα στα αρχαία, μπας και πάρουν κανένα μόριο τα παιδιά.
 
3. Ντόναλντ Τραμπ
 
 
Ναι ρε συ, το γνωρίζω, “Νεοελληνική ιστορία” λέγεται το μάθημα. Αλλά τι νομίζεις; Μέχρι τότε θα έχουν αλλάξει το βιβλίο, τα θέματα, τις κατευθύνσεις, τα πάντα. Κάθε χρόνο αυτό γίνεται. Έτσι, όλο και κάπου θα δεις τον φασιστάκο πρόεδρο των Η.Π.Α., δεν μπορεί. Αν μάλιστα τα παιδάκια δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, στην ερώτηση “Αναλύστε μου τα μέτρα προστασίας που πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ για τον κορονοϊό, όταν αυτός έκανε την εμφάνιση του στην Αμερική;”. Πείτε μου ένα άτομο που θα σκεφτεί να γράψει για κατάποση αντισηπτικών. Κανένα!
 
4. Ελληνικό ποδόσφαιρο
 
 
Ο αθλητισμός είναι μέρος της κουλτούρας μας. Έτσι, δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ τις πανελλήνιες. Και πού ‘σαι, επειδή εδώ παίζονται εισαγωγικές εξετάσεις και δεν σου μιλάμε για κουιζάκια, οι ερωτήσεις θα είναι δύσκολες. “Πόσες ομάδες είχε ο πρόεδρος του Π.Α.Ο.Κ;.” και τέτοια φάση. Εκεί αν πας με τη λογική και σκεφτείς “Κάτσε ντε, πρόεδρος λέει, ΠΑΟΚ λέει, άρα μια” ΙΣΩΣ κάνεις λάθος. Δεν ξέρουμε. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι αν πας σκεπτόμενος λογικά σε αυτό το θέμα, θα χάσεις. Η λογική εξάλλου έχει εξαφανιστεί καιρό τώρα απ’ τη μπάλα. 
 
5. Ελληνική μουσική
 
 
Δεν το διαπραγματεύομαι. Εδώ θα πέσουν πηγές 2020: Στίχοι τραγουδιών. Και επειδή η trapp έχει κάνει την εμφάνιση της και δεν λέει να φύγει, μάλλον σε αυτό το κομμάτι θα κινηθεί η φάση. Βέβαια, αν θέλουν κάτι εύκολο για τα παιδιά θα μπορούν να αναλύσουν τους λόγους που απέτυχε ο νέος δίσκος του Snik. Αν απ’ την άλλη δεν παίξουν με τον Παπαγιώργη στα θέματα, αλλά με τον Light και το κομμάτι του “Slang”, η φάση θα ζορίσει. Να για παράδειγμα αν σου πει κανείς “Συμπλήρωσε τα κενά” στον στίχο “Είσαι κοτούλα θα γίνεις…”, η λέξη “φιλέτο” θα σου έρθει στην κεφάλα; Ούτε καν. Αν απ’ την άλλη ζητηθεί ανάλυση στίχου απ’ το ίδιο τραγούδι, να εύχονται τα παιδιά αυτός να μην είναι ο “Καλή τύχη για του χρόνου, σας γαμήσαμε και φέτος”, γιατί αυτό δεν θα είναι θέμα. Μήνυμα θα είναι!