Τώρα τελευταία όλο και περισσότερο μπορεί να πέσει στην αντίληψη σου, μια απλωμένη ξερολίαση σχετική με τα πάντα. Από το εμβόλιο του κορονοϊού, μέχρι τον επόμενο πρόεδρο της Πανάθας, φυτρώνουν γύρω μας αρκετοί τύποι και τύπισσες που έχουν γνώμη επί παντός επιστητού. Δεν πρόκειται ωστόσο να μας επηρεάσουν, διότι γνωρίζουμε και μοιραζόμαστε σα σωστά παιδιά μια πανάρχαιη και πανανθρώπινη αλήθεια. Κάθε πράγμα θέλει τον ειδικό του. Όπως το αυτοκίνητο, έτσι και μια χρόνια πάθηση του δέρματος, όπως η ψωρίαση. Θα κρατήσουμε το επίπεδο μας,αλλά θα χρησιμοποιήσουμε και γραφικότητες αν χρειαστεί. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε βεβαίως, βεβαίως. Όπως όταν το αμάξι σου έχει κάποιο πρόβλημα κι εσύ σωστά το πας στο συνεργείο κι όχι στην Κυρία Νίτσα που διαβάζει τον καφέ, το ίδιο οφείλεις να κάνεις και με το κομμάτι της υγείας σου.

Για την ακρίβεια εδώ κι αν πρέπει να συμβουλευτείς τον ειδικό. Τώρα ήρθε η ώρα να πούμε τα πράγματα νέτα, σκέτα και προβοκατόρικα. Να το ξεκαθαρίσουμε ρε παιδί μου! Και πιο πολύ να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι ενημέρωσης ως προς αυτήν και τους τρόπους που ΕΥΤΥΧΩΣ υπάρχουν πια για να την αντιμετωπίσουν, όσοι νοσούν αλλά και να μάθουν οι υπόλοιποι που κάποιες φορές παπαγαλίζουν “μύθους” γύρω από την ασθένεια.

Ας αρχίσει το ξεκαθάρισμα λοιπόν, step by step, έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα ακούσεις τη λέξη ψωρίαση, να ξέρεις, πως δεν πρόκειται να κολλήσει κάποιος που δεν νοσεί, διότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ. Το γράφουμε με κεφαλαία, για να μην έχει κανείς τη δικαιολογία ότι δεν το είδες κάπου μες στο κείμενο. Βλέπεις, ένας άνθρωπος που έχει ψωρίαση, δυστυχώς έχει συνηθίσει να τον κοιτούν σαν φορέα ενός ακραία μεταδοτικού ιού. Δεν είναι, έτσι. Κι αν οι νοσούντες το γνωρίζουν ήδη, καλό είναι να το μάθουν κι οι υπόλοιποι.

Ψιτ, τώρα μιλάμε σε εσένα που έχεις ψωρίαση, για να καταλάβεις αρχικά πως δεν είσαι μόνος σε όλο αυτό. Κι αν τα σημάδια σου έχουν αυξηθεί, προς Θεού να μην τρομάζεις. Περνάς μια έξαρση της νόσου. Το μόνο που σου υπενθυμίζει η έξαρση, είναι ότι δεν έχεις βρει ακόμη την κατάλληλη θεραπεία για του λόγου σου. Δεν σε μαλώνουμε, ούτε έχουμε πάρει μαμαδίστικο και μπαμπαδίστικο ύφος. Είσαι ένας από εμάς κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάς.

Κανείς άλλωστε, δεν μπορεί να “μαλώσει” έναν άνθρωπο που προσπαθεί μόνος του να βρει τη λύση σε ένα θέμα, που τον προβληματίζει πολύ. Όμως εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμα, γιατί είπαμε θα στα πούμε ντόμπρα! Δεν είσαι μόνος. Ίσα, ίσα, υπάρχει ο ειδικός που μπορείς να εμπιστευτείς και αυτός είναι ο δερματολόγος σου. Τα γράψαμε και πιο πάνω, εμπιστεύσου τον ειδικό, κι όχι τον περιπτερά της γειτονιάς, που είχε “αντιμετωπίσει” κάτι σπυριά που είχε βγάλει με ποτάσα και τη γυναίκα του που την έσωσε η γιαουρτοθεραπεία! Κλείσε τα αυτιά σου σε απονενοημένα γιατροσόφια και τραγελαφικές εναλλακτικές θεραπείες, που έχουν αισθητά λιγότερες πιθανότητες να πετύχουν ποτέ, από το να κερδίσουμε 5 χρονιές κολλητά, τη Eurovision. Έτσι λοιπόν, βγάλε το μόνος από τον ορίζοντα και βρες το δερματολογικό σου ταίρι, που θα σε συμβουλέψει όπως πρέπει!

Ξεκαθάρισμα τελευταίο και σημαντικότερο. Η ψωρίαση ελέγχεται! Το δέρμα σου, μπορεί να απαλλαγεί από τις δερματικές πλάκες. Τα σημάδια μπορούν να σε εγκαταλείψουν πλήρως, όταν ακολουθήσεις τη σωστή θεραπεία για τον τύπο της ψωρίασης σου! Βάλε τις τακτικές επισκέψεις στον ειδικό δερματολόγο, στο ημερολόγιο σου και μη σε σκιάζει καμία έξαρση πια!