“Δεν μπορώ να δείξω υπερηφάνεια για τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους ανθρώπους και όλες τις μεινότητες. Δεν μπορώ να είμαι υπερήφανος σε μια χώρα με τόσα εκατομμύρια φτωχών και αστέγων. Για μένα, αυτό είναι πολύ σπουδαιότερο από το φούτμπολ και θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου να γυρίσω το βλέμμα μου αλλού. Κείτονται πτώματα στους δρόμους, οι δολοφόνοι έχουν άδεια μετ’ αποδοχών και τη γλιτώνουν ενώ έχουν δολοφονήσει“. Τα λόγια του Κόλιν Κάπερνικ, ηχούν κάθε μέρα όλο και περισσότερο στα αυτιά μας, ως μια πράξη αντίστασης ενός αθλητή, που παίρνει θέση σε όσα συμβαίνουν γύρω του, αρνούμενος να κρυφτεί πίσω από παχυλούς μισθούς και συμβόλαια. στον αγώνα της ομάδας του, των 49ers, κόντρα στους Packers διαμαρτυρήθηκε.
Όπως έγραψε ο σύντροφος Κυριάκης, πριν λίγες μέρες, ο Κάπερνικ γονάτισε στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου των Η.Π.Α., δείχνοντας σε ολόκληρη την Αμερική ότι “Δεν πάει άλλο”. Η Αμερική συνεχίζει να φλέγεται κι όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν θέση απέναντι στον διαχωρισμό και τα ρατσιστικά κατάλοιπα εναντίον των μαύρων αδερφών μας, κραυγάζοντας “Black Lives Matter”! Αν νομίζεις ότι ο κόσμος δεν αλλάζει, καλύτερα να το σκεφτείς ξανά, μιας και η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των ΗΠΑ (USSF) κατάργησε τον κανόνα 604-1, που απαγόρευε στα μέλη Εθνικών ομάδων να γονατίζουν κατά την ανάκρουση του ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών, ως ένδειξη υποστήριξης για τη μαύρη κοινότητα και κατά του ρατσισμού.
“Κατέστη σαφές ότι η πολιτική μας ήταν λανθασμένη και υπονόμευσε το σημαντικό μήνυμα από το κίνημα των “Μαύρων Ζωών“, εξήγησε η USSF, σύμφωνα με την αναφορά του ιντερνετικού περιοδικό L Football, που είναι αφιερωμένο στο γυναικείο ποδόσφαιρο. “Δεν έχουμε κάνει αρκετά για να ακούσουμε, ειδικά τους αθλητές μας, να κατανοήσουμε και να αναγνωρίσουμε τις πραγματικές και σημαντικές εμπειρίες των μαύρων κι άλλων κοινοτήτων και μειονοτήτων στη χώρα μας. Ζητούμε συγνώμη από τους αθλητές μας και ιδιαίτερα τους μαύρους, το προσωπικό, τους οπαδούς και όλους όσοι υποστηρίζουν τον αγώνα κατά του ρατσισμού“. Μια μεγάλη νίκη που θα κάνει τον Κόλιν Κάπερνικ και τη Μέγκαν Ραπίνο να χαμογελούν και μια απόδειξη ότι ο θάνατος του George Floyd, εκτός από τον αθλητισμό, θα αλλάξει και τον κόσμο.