Μια σειρά τα σπάει. Ή μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι πως κάπου εκεί μέσα, τα σπάει ένας χαρακτήρας. Ένας “δεύτερος” χαρακτήρας. Και τα σπάει τόσο πολύ, που η κάμερα στρίβει. Αλλάζει δρόμο. Αρχίζει να τον ακολουθεί.

Ξαφνικά, ο “δεύτερος” χαρακτήρας μας έχει σειρά δική του. Και μερικές φορές αυτή η spin off σειρά είναι τόσο καλή, που κοιτάει στα μάτια την αρχική. (Μπορεί και να την ξεπερνάει!). Και για του λόγου το αληθές, δες 8 πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις ακριβώς από κάτω. Και κλασικά, γράψε στα σχόλια τις δικές σου…

Breaking Bad / Better Call Saul

Κάπου λίγο πριν τη μέση του Breaking Bad, ο τιτάνας Γουόλτερ Γουάιτ χρειάστηκε δικηγόρο. Και τσουπ, σκάει μπροστά του μια διαφήμιση: “Better Call Saul”. Λαμόγιο, υπόκοσμος, ο κύριος Σολ Γκούντμαν σ’ έβγαζε απ’ τη στενή με τον ένα… ή τον άλλον τρόπο! Όμως από πού ξεκίνησε αυτός ο νομικός κομήτης; Μια ιστορία μ’ έναν παλαβό κομπλεξικό αδερφό, μια σύντροφο / κολλητούλα (όπως πρέπει να ‘ναι δηλαδή ένας καλός σύντροφος), και μια διάθεση να σηκώσει πολύ ψηλά το νομικό πήχη. Για να μπορέσει να περάσει από κάτω!

Law and Order / Law and Order: Special Victims Unit

Δεν θέλει πολλή συζήτηση. Τουλάχιστον όχι για μας, που το μάθαμε στη βραδινή μας τηλεόραση. Law and Order πάει να πει Μαρίσκα Χάρτζιτεϊ. Γυναικάρα με τα όλα της: πυγμή, θάρρος, όρεξη να ρισκάρει κάθε μέρα για έναν κόσμο χωρίς σεξουαλικά εγκλήματα. Μια ζόρικη ανάσα φεμινισμού σε μια τηλεόραση που είχε ανάγκη κι άλλες. Ε, κάθε σύγκριση πια περιττή. Όλα τα L&O ήταν δυνατά, όμως ετούτο το spin off, ήταν με μεγάλη διαφορά το καλύτερο. Ακόμα κι απ’ το πρωτότυπο. Εύκολα. Ολίβια. Μπένσον.

The Good Wife / The Good Fight

Αν σ’ αρέσουν τα “δικηγορίστικα”, δυο σειρές τις έχεις πάνω-πάνω στις λίστες σου: Suits και Good Wife. Ε, και τη σειρά του Ρίντλεϊ Σκοτ την έχεις ένα κλικ ψηλότερα, όχι μονάχα γιατί είναι του Ρίντλεϊ, αλλά και γιατί έχει περισσότερο δικαστήριο στα επεισόδιά της. Όταν τελείωσε λοιπόν η Καλή Σύζυγος, λέω: “Και τώρα;”. Απάντηση υπήρχε ήδη έτοιμη. Η Ντάιαν Λόκχαρτ έδινε τον Καλό Αγώνα της κόντρα στην αστυνομική βία, τον Τραμπ, την Αμερική της αδικίας. Μπορεί να μην είχε Τζουλιάνα Μάργκουλις (δηλώνω ταπεινά ερωτευμένος!), αλλά με την Κριστίν Μπαράσκιν πρωταγωνίστρια, και δίπλα της την Κουσχ Τζάμπο, τη Ρόουζ Λέσλι (λέγε με Ίνγκριντ του GoT) και τον απίθανο Ντελρόι Λίντο, είναι ένα υποκατάστατο που χτυπάει στα ίδια τον αυθεντικό εθισμό της αφεντιάς μου…

Ηρακλής / Ζήνα

Άλλοι προτιμούν τον Ηρακλή, γιατί ο Κέβιν Σόρμπο είναι τυπάρα. Άλλοι προτιμούν τη Ζήνα γιατί η Λούσι Λόλες είναι… η Λούσι Λόλες! Όπως και να ‘χει, η Πριγκίπισσα των Αμαζόνων, από αντίπαλος του Ηρακλή, βρέθηκε με δική της σειρά. Και μ’ αυτή τη σειρά χτυπιέται πια στα ίσια με το γιο του Δία για τον τίτλο του καλύτερου καλτ σήριαλ ελληνικής μυθολογίας. Και μπράβο σου, κοπελάρα μου!

Μια Φορά κι έναν Καιρό ήταν… ο άνθρωπος / …η γη | …η επιστήμη | …η ζωή κ.α.

Πρώτα ήταν ο άνθρωπος. Μετά οι ίδιοι χαρακτήρες πήγαν στο διάστημα, στο ανθρώπινο σώμα, έγιναν επιστήμονες και εξερευνητές. Ο Αλμπέρ Μπαριλέ σημάδεψε τη νοσταλγία μας και φρόντισε να γίνουμε άνθρωποι που ξέρουν ένα-δυο πράγματα, με τον πιο απολαυστικό τρόπο. Από τότε, κάθε που ανεβάζω πυρετό σκέφτομαι τι μάχη δίνουν εκεί μέσα τα λευκά αιμοσφαίρια μες στα διαστημικά του σκάφη. Αέρα, γενναίοι μου!

Grace Anatomy / Private Practice

Και τα δύο ήταν κλασική Σόντα Ράιμς: σχέσεις, ρομάντζο, θάνατοι, σαπουνόπερα. Ωστόσο το ένα είχε για κεντρικό του πρωταγωνιστή τη Μέρεντιθ Γκρέι να κλαίει και να γκρινιάζει στο Σιάτλ, και το άλλο την Άντισον Μοντγκόμερι να κερδίζει τα φώτα που της αξίζουν στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Ε, τι να πούμε άλλο, γιατρέ μου…

Mickey Mouse Works / House of Mouse

Όλα ξεκινούσαν μ’ ένα ποντίκι, ένα τζουκ μποξ κι ένα: “Ωω, Θε μου!“. Κάπως έτσι ξεκινούσε το Mickey Moyse Works, μια σειρά μικρών καρτούν με το Μίκυ να σώζει τη Μίνυ του, τη Μίνυ μαέστρο, τον “εκρηκτικό” Ντόναλντ, την ιδιοφυΐα του Λούντβιχ Φον Ντρέικ, τον Πλούτο να φέρνει την εφημερίδα και φυσικά… τον Γκούφυ στα Extreme Sports! Όλα αυτά, μέχρι που ο Μίκυ άνοιξε το δικό του night club, και κάθε βράδυ υποδέχεται όλους τους χαρακτήρες της Ντίσνεϋ για show, για φαγητό, και φυσικά για τα καρτούν του MMW. Λέσχη του Μίκυ ή κέρμα στο μασίνι; Ο,τι θες διάλεξε, και τα δυο είναι… ωω, Θεέ μου!

https://www.youtube.com/watch?v=ntvw72WMgrQ

The Tracey Ullman Show / The Simpsons

Ήταν μέρος μιας σειράς. Έκαναν δική τους σειρά. Έγιναν οι Simpsons. Προφήτευσαν ΤΑ ΠΑΝΤΑ (Νοστράδαμε, πατώνεις;). Αυτά.