Το Θερινό Σινεμά του Provocateur άνοιξε και είπε στους θεατές του “Βρε καλώς τους!”, όσο εκείνοι έμπαιναν στη σελίδα του Facebook με όρεξη να διασκεδάσουν, να γελάσουν, να κουβεντιάσουν, να περάσουν καλά. Το ραντεβού λοιπόν πήγε καλά, εξ ου και… ανανεώθηκε! Την επόμενη Τετάρτη, 17 Ιουνίου στις 9 νταν, έχεις και πάλι σινεμά.

Αυτή τη φορά ωστόσο, η ταινία δεν θα καλωσορίσει τους δικούς της, θα μιλήσει στους γείτονες. Και θα τους πει: “Μην ενοχλείτε, Παρακαλώ!”, γιατί έχουμε προβολή. Κλασικά και πάλι μπαλκόνι, δροσούλα, και πίτσα Χρυσή Ζύμη. (Ξέρεις, βγάζεις  απ’ την κατάψυξη, pizza Barbeque, pizza Special, pizza Margherita τη ρίχνεις στο φούρνο, διαβάζεις αυτό το άρθρο και -15 λεπτά μετά- βγάζεις την πίτσα έτοιμη, λαχταριστή και σένια!).

Κι αυτή τη φορά πρωταγωνιστής o πάλαι ποτέ…

…Αστερίξ! (Δηλαδή Κριστιάν Κλαβιέ).

Ο Κριστιάν Κλαβιέ που εδώ λέγεται Μισέλ, αγαπάει τη τζαζ, και βρήκε ν’ αγοράσει τον πρώτο, σπάνιο δίσκο του Νιλ Γιούαρτ. Ε, κι όπως κάθε καλός λάτρης του οτιδήποτε (από μουσική μέχρι κόμικ, κι από βιβλία μέχρι ζωγραφική), ο μεσιέ γύρισε στο σπίτι του με πελώρια λαχτάρα ν’ ακούσει το δίσκο του. Αλλά… δεν! Όλα πήγαν λάθος, μια σειρά ατυχίες άρχισαν να σκάνε από δω κι από κει, οι νόμοι του Μέρφι βρήκαν μια σεναριακή αποθέωση στο θεατρικό των Φλοριάν Ζελέρ και Σιμόν Γκρέι, που μετέφερε στο σινεμά ο πρώτος.

Βλέπεις, εκείνη ακριβώς τη μέρα, εκείνη ακριβώς την ώρα που ο Μισέλ ακουμπά με προσοχή το δίσκο στο πικ-απ, η γυναίκα του αποφασίζει να του κάνει συνταρακτικές αποκαλύψεις. Κι η οικιακή βοηθός επιμένει να θέλει να βάλει ηλεκτρική σκούπα. Κι αν αυτά μπορεί ν’ ακούγονται μικρά προβλήματα, να σου κι ο γιός του που θέλει που φέρνει μουσαφίρηδες. Να σου κι ο κολλητός φίλος που ‘χει άμεση ανάγκη από συμβουλή, να σου κι ο γείτονας γεμάτος ενοχλητικές ερωτήσεις, να σου κι η μάνα του συνέχεια να τηλεφωνεί, να σου ο υδραυλικός για τους σωλήνες, η πολυκατοικία που θέλει πάρτι στο δικό του σπίτι, η ερωμένη του που έχει ασυγκράτητη όρεξη για… αποκαλύψεις! Κι ο έρμος ο Κλαβιέ, να προσπαθεί μέσα σ’ όλον ετούτο το χαμό να:

Ακούσει τον δίσκο του!

Θεατρικό συμπτώσεων, κωμωδία δωματίου, ο Πατρίς Λεκόντ του θρυλικού Εραστή της Κομμώτριας, υπογράφει εδώ μια σπαρταριστή ταινία! Ε, ναι, καλοκαίρι είναι, τι καλύτερο να ζητήσει κανείς; Καλογυρισμένο, καλοκουρδισμένο γέλιο με το κομφούζιο που πέφτει πάνω στο κεφάλι του πρωταγωνιστή (σαν ουρανός που έπεσε με καθυστέρηση δεκαετιών στο κεφάλι του Γαλάτη!), κι ύστερα, όταν σβήσουν τα facebookικά φώτα του Provocateur, βάζεις τον αγαπημένο σου δίσκο στο πικ-απ, και ξαλαφρώνεις που εσύ μπορείς να τον ακούσεις και να χαλαρώσεις. Να τον ακούσεις χωρίς να καταστραφεί το σύμπαν μες στα δευτερόλεπτα απ’ το βινύλιο στη βελόνα…

Άλλη μια Τετάρτη λοιπόν, ο γαλλικός κινηματογράφος ρίχνει τη θερμοκρασία, φτιάχνει τη διάθεση, κόβει στη μέση την εβδομάδα για ν’ αντέξουμε ως το Σαββατοκύριακο. Provocateur.gr, ψηφιακή “μεγάλη οθόνη”, κι αν ανοίξει η όρεξή σου (που σίγουρα θα ανοίξει!), τι καλύτερο για καλοκαιρινή ταινία; Pizza Barbeque, pizza Special, pizza Margherita, διαλέγεις Χρυσή Ζύμη και μ’ ένα τέταρτο στο φούρνο, την έχεις έτοιμη στο τραπέζι. Και την έχεις x2, γιατί ως γνωστόν, μια καλή ταινία θέλει μια πίτσα κατά τη διάρκεια, και μια πίτσα στο τέλος. Για την κουβέντα, μετά…