Κι ενώ προσπαθούμε να βρούμε τους ρυθμούς μας, μετά το lockout, με την καραντίνα να είναι πλέον μια λέξη που δεν συναντάμε πλέον αποκλειστικά σε ταινίες, έχουμε μπει στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Η πρώτη Παρασκευή του Ιούνη, μας βρίσκει σε social distancing mode, αλλά εμείς δεν το βάζουμε κάτω και συνεχίζουμε το θεάρεστο συγγραφικό μας έργο. Σήμερις λοιπόν, μας έπιασε το επιστημονικό μας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είπαμε να ξεσκονίσουμε όλα εκείνα τα ντοκιμαντέρ που είχαμε σημειώσει να δούμε καιρό τώρα, με βασικό τους θέμα, την καταστροφή του πλανήτη από τον άνθρωπο! 

Βλέπεις, αν κάτι μας δίδαξε η πανδημία, είναι ότι οι άνθρωποι κακομεταχειριζόμαστε όσο δεν πάει, τούτη τη γη που την πατούμε. Όταν βάλαμε σε pause, την υπερπαραγωγή και τη δουλειά 24/7, ο πλανήτης άνθισε, τα ζώα φτάσανε στις πόλεις και τα ποσοστά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πιάσανε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ, ολούθε.  Εφόσον έρχεται σαββατοκύριακο και τριήμερο για κάποιους κωλόφαρδους, τυχερούς, μπορείς να εντρυφήσεις σε 5 περιβαλλοντικά ντοκιμαντέρ που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να δεις, γιατί οφείλεις να ξέρεις! 

“The True Cost” 

Δεν είναι λίγοι, όλοι αυτοί οι μανιοκαταναλωτικοί που κυκλοφορούν ελεύθεροι εκεί έξω, αδειάζοντας κάθε ράφι που τολμά να τους αντισταθεί στα πολυκαταστήματα. Ακόμη και στην καραντίνα, όμως οι πιστωτικές πήραν φωτιά, στοκάροντας προϊόν για να γεμίσουν 4 ντουλάπες. Ακόμη κι αν δεν ανήκεις ωστόσο, στην κατηγορία των παραπάνω ανθυπό-ινφλουένσερ, οφείλεις να δεις το “Τhe True Cost”, μιας και ξεσκεπάζει τον τρόπο με τον οποίο η υπερκατανάλωση, διαιωνίζει σημαντικά προβλήματα, που ξεκινούν από το κάκιστο εργασιακό περιβάλλον, με εξευτελιστικές και πλήρως ανθυγιεινές συνθήκες και καταλήγουν στις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αν νομίζεις, ότι οι χιλιάδες επιχειρήσεις που πουλάνε ρούχα με το κιλό, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι αθώες κι άμοιρες ευθυνών, τότε πρέπει να βάλεις το True Cost στο repeat, για να δεις και μια πλευρά της μόδας, που δεν γνώριζες, με ανθρώπους που μάχονται εναντίον όλων όσων συμβαίνουν γύρω μας! 

“Cowspiracy: The Sustainability Secret” 

Aφού πούμε ένα μεγαλόφωνο Kudos, στον δημιουργό για τον υπέρ-επικό τίτλο, να σου πούμε λίγα πράγματα για το ντοκιμαντέρ, που καλό θα ήταν να προβάλλεται σε κάθε αίθουσα που είχαν διδαχθεί παιδιά το μάθημα “Εμείς κι ο Κόσμος”. Ρίχνοντας φως, στο φαινομενικά αθώο θέμα της εκτροφής των ζώων, μαθαίνεις όλα όσα κρύβονται πίσω από τον τρόπο με τον οποίο τρέφονται, τα ζωάκια που άλλοτε αυτά ή τα παράγωγα τους, φτάνουν στα σούπερ μάρκετ κι έπειτα στο τραπέζι μας. Μέσα από έρευνες και στατιστικά στοιχεία, που ρίχνουν σαγόνια στο πάτωμα, βλέπεις όλο το τρομακτικό ταξίδι, που ξεκινά από τον “λάθος τρόπο” εκτροφής των ζώων σε μια φάρμα και καταλήγει στην αργή καταστροφή του πλανήτη μας και την εξάλειψη φυσικών του πόρων, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του. 

“Earth” 

Ο πλανήτης υπάρχει πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν από την πάρτη μας και θα συνεχίσει να υπάρχει (ελπίζουμε) και πολλά ακόμη μετά από εμάς. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, μέσα από φτυάρια, μπουλντόζες, κομπρεσέρ, εκσκαφείς κι εκρηκτικά, άνθρωποι σε όλα τα πέρατα της γης, επεμβαίνουν στο “κορμί” του, δηλαδή την επιφάνειά του. Ο Νίκολαους Γκεϊρχάλτερ κι η ομάδα του, στήνουν ένα δαιδαλώδες ντοκιμαντέρ που αγγίζει τις δύο ώρες σε διάρκεια φέρνει στους δέκτες μας, κάθε σημάδι του, από την ανθρώπινη επέμβαση, εξετάζοντας και παρουσιάζοντας, τον τρόπο με τον οποίο αυτή η αλληλεπίδραση, έχει δημιουργήσει τεράστια ερωτηματικά για το ασφαλές μέλλον του πλανήτη. 

“Τhe 11th Hour” 

Ο Λίο, ο Ντι Κάπριο, πέραν από ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς είναι και τέρμα ευαισθητοποιημένος με περιβαλλοντικά θέματα. Για του λόγου το αληθές, αν δεν μας πιστεύεις Άπιστε Θωμά μάθε ότι στο ντοκιμαντέρ “11th Hour”, πρωταγωνιστεί κι αφηγείται την ιστορία του πλανήτη, που αν συνεχίσουν οι άνθρωποι να του φέρονται όπως τα τελευταία χρόνια, δεν θα του απομείνει πολύς χρόνος. Δεν κωλώνει ο Λίο και στήνει στον τοίχο τη γενιά μας, βομβαρδίζοντας την με στοιχεία, τοποθετήσεις και λόγια συγγραφέων και επιστημόνων, κρούοντας τον κίνδυνο για ένα μέλλον που έρχεται κι είναι αν μη τι άλλο δυστοπικό. Δεδομένου του ότι το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε το 2007 και πολλά από όσα εμφάνιζε ως ενδεχόμενα τα ζήσαμε στο πετσί μας, τον λες και προφήτη τον Λίο. 

“Ο εφιάλτης του Δαρβίνου” 

Λοιπόν τούτο εδώ, το εφιαλτικό αριστούργημα, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να δει κανείς. “Στην καρδιά της Αφρικής, πριν 20 χρόνια περίπου, ένα νέο ζωικό είδος εισήχθη στη Λίμνη Βικτόρια στα πλαίσια ενός επιστημονικού πειράματος. Η πέρκα του Νείλου αποδείχθηκε τόσο επιθετική, που σύντομα όλα τα άλλα ψάρια της λίμνης εξαφανίστηκαν. Παράλληλα, η παγκόσμια ζήτηση πέρκας αυξήθηκε, κι έτσι δημιουργήθηκε στην περιοχή μια μεγάλης κλίμακας ιχθυοβιομηχανία“, αντιγράφουμε από την περίληψη του ντοκιμαντέρ. Γυρισμένο το 2004, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο όλος ο πλανήτης έτρωγε ψαράκι, από ματωμένα χέρια, δίνοντας σαν αντάλλαγμα όπλα, για να επανδρωθούν αντάρτες και κυβερνητικοί στους άπειρους πολέμους που σπαράζουν και μαίνονται την περιοχή. Ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα, οδήγησε σε ένα ακόμη μεγαλύτερο, διαλύοντας μια ολόκληρη περιοχή, που ενώ φαίνεται ότι ανθεί, στην πραγματικότητα αργοπεθαίνει, από τον πόλεμο των συμμοριών, τα ναρκωτικά και την ανήλικη πορνεία στα προάστιά της. Σου γίνεται το στομάχι κόμπος, αλλά πρέπει να το δεις για να γνωρίζεις.