Κοίτα, γενικά με τις αλλαγές, τις νέες μόδες, την εξέλιξη τέλος πάντων, είμαι υπομονετικός. Δεν γουστάρω που χαλάει κάθε τόσο η ζαχαρένια, η γεύση κι η αισθητική μου, αλλά οκ, ο κόσμος προχωράει μπροστά. Και καλά κάνει. Φτάνει να υπάρχει ένα όριο.

Ε, λοιπόν, ΔΕΝ υπάρχει! Πάει, όλα τα ξεφτιλίσαμε. Δηλαδή ναι, οκ, καταλαβαίνω. Εκεί που βάζαμε σιρόπια βύσσινα, μερέντες, μέλια και μπισκότα στο γιαούρτι, τώρα να βάζουμε μούσλι και γκότζι μπέρι, και βρώμη με αλεσμένο πίτουρο. Εντάξει. Κι εκεί που τρώγαμε για πρωινό τρία αυγά, δυο λουκάνικα, μια χούφτα μπέικον και μισό κιλό τυρί, τώρα να τρώμε φίτνες ομελέτα, μόνο ασπράδι, μανούρι, καρύδια και χορταρικά. Η υγεία πάνω απ’ όλα, καλή ζωή, καλά στερνά, καλά Χριστούγεννα. Όλα ναι, όλα μέσα, μα εδώ ο χωριάτης διαιτολόγος πήρε θάρρος και θα μας ανέβει στο κρεβάτι. Τι θα μας ανέβει, που ανέβηκε κιόλας! Νέα μόδα, νέα ήθη, νέα έθιμα, πάει η πίτα, γύρος τυλιχτός σε…

ΛΑΧΑΝΟ

Αλλά μη φοβάστε, λέει, γίνεται και σε Άισμπεργκ. Μόνο 40 θερμίδες! Οκ ρε, γιατί πήγα να τρομάξω! Λοιπόν, παιδιά, όλα κι όλα, να ξηγηθούμε:

Σερβίρεις αλάδωτη πίτα; Είσαι μάστορας. Σερβίρεις πίτα ολικής; Είσαι μερακλής! Σερβίρεις πίτα πολύσπορη; Δεν ξέρω καν αν υπάρχει αυτό αλλά μπράβο σου! Αλλά μη μου τυλίγεις το σουβλάκι με λαχανικό! Κάπου έλεος. Έλεος κάπου. Σεβάσου τις αξίες. Σεβάσου τις μάχες που έδωσαν χιλιάδες φοιτητές κόντρα στη βαρυστομαχιά, για να μπορούν να τρώνε τυλιχτό σε πίτα στις 12 το βράδυ. Τυλιχτό… σε πίτα! Είσαι από βόρεια Ελλάδα; Τυλιχτό και σε ψωμάκι. Να μου ζήσεις άρχοντα! Αλλά όχι σε λάχανο, όχι σε μαρούλι, όχι σε παπάγια, τζίντζερ και ορτανσία. Λυπηθείτε τις επόμενες γενιές…

Τέλος πάντων, για να το ξεκαθαρίσω, δεν είμαι έξαλλος έτσι, απ’ το μυαλό μου. Υπάρχει ρεπορτάζ. Αυτή η μόδα έρχεται. Και δεν ξέρω πόσοι, αλλά υπάρχουμε εμείς που θα σταθούμε απέναντι. Με πίστη, με θάρρος, με πίτα αλάδωτη στα δόντια. Είμαστε χορτάτοι κι έτοιμοι. Ελάτε!

Υ.Γ. Ανανά στην πίτσα; Ναι. Πίτσα ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΝΑΝΑ; Χρειάζεται να απαντήσω;