Συζητούσα το Σαββατοκύριακο με το καλό μου φιλαράκι το Boredpanda.com περί υπευθυνότητας και καλοσύνης, κι έλεγα πως είναι δύσκολο πράγμα να πεις με σιγουριά αν κάποιος είναι όντως υπεύθυνος άνθρωπος. Ή αν έχει ενσυναίσθηση, αν ενδιαφέρεται για τους άλλους, αν είναι “καλός” άνθρωπος που λέμε. Το Πάντα λοιπόν, έφαγε λίγο μπαμπού και μου είπε: Μα… υπάρχει το τεστ!

Δεν είχε ιδέα περί τίνος πρόκειται, αλλά έμαθα. Το τεστ του “καροτσιού” είναι το πιο απλό, γρήγορο και εύκολο τεστ που θα σου πει αν όντως είσαι όσο υπεύθυνος και καλός τύπος θεωρείς πως είσαι. Και είναι το εξής:

Δεν έχεις ρίξει κέρμα. Δεν έχεις πληρώσει τίποτα. Δεν έχεις κανένα κέρδος κι έχεις παρκάρει απ’ την απέναντι μεριά του Σούπερ Μάρκετ. Επιπλέον, υπάρχουν υπάλληλοι που κάθε τόσο αφήνουν άλλες δουλειές και φροντίζουν τα καρότσια. Αφού μεταφέρεις όλα σου τα πράγματα λοιπόν, απ’ το καρότσι στο αμάξι, τι κάνεις; Το επιστρέφεις στη θέση του, ή το αφήνεις εκεί που είναι;

Όπως ισχυρίζεται ο δημιουργός του τεστ, το “Καρότσι” είναι ένας πολύ καλός δείκτης του αυτοελέγχου που έχει ένας άνθρωπος, και του σεβασμού του στις ανάγκες των άλλων. Απ’ τη μια είναι κοινώς αποδεκτό πως πρέπει να επιστρέψεις το καρότσι εκεί που το βρήκες. Από την άλλη, δεν είναι πια και παράνομο να μην το κάνεις, είναι σαν να λέμε… στο χέρι σου! Τι κάνεις;

Απάντησε ντόμπρα, κι αν η απάντηση δεν είναι αυτή που… οδηγεί στην υπευθυνότητα, μην ανησυχείς. Από δω και πέρα, μπορείς να βάλει σκοπό να επιστρέφεις πάντα το καρότσι στη σωστή θέση. Κι έπειτα, να επιστρέφεις κάθε “καρότσι” σε κάθε ευκαιρία της ζωής σου.