Ο κινηματογράφος περνούσε τις πιο καλές του μέρες, η επιστημονική φαντασία κέρδιζε βήμα το βήμα το παιχνίδι με τη σοβαρότητα, οι άνθρωποι κοιτούσαν μαγεμένοι πότε την οθόνη και πότε τον ουρανό. Και τότε, έσκασε μύτη ένα έπος. Ήταν το χρονικό ενός μεγάλο πολέμου. Και μας σύστησε έναν κινηματογραφικό Τόλκιν του διαστήματος. Κυρίες και κύριοι, ο Τζορτζ Λούκας!

Πριν από πολύ καιρό, σ’ ένα γαλαξία πολύ μακρινό λοιπόν, υπήρξε μια επική τριλογία. Κι ύστερα ήρθε ακόμα μία, που έλεγε τα γεγονότα που προηγήθηκαν. Κι έπειτα άλλη μία, που λέει τα γεγονότα που ακολούθησαν. Που ακολούθησαν την πρώτη, όχι τη δεύτερη, γιατί τη δεύτερη την ακολουθεί η πρώτη (μόνο αυτό, τίποτ’ άλλο). Μπερδεύτηκες; Λογικό…

Βλέπεις, ο Λούκας έγραψε τα δικά του, και τώρα άντε να τα ξεμπερδέψεις. Πώς να τα δω; Με τι σειρά; Όπως γυρίστηκαν; Όπως πάει η ιστορία; Όπως μου καπνίσει; Λοιπόν, το Provocateur σήμερα, είναι εδώ για ν’ απαντήσει στο δύσκολο αυτό ερώτημα. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να δει κανείς τα Star Wars; Για ν’ απαντήσουμε, πρώτα ας δούμε ποιοι τρόποι υπάρχουν:

Η σειρά των γεγονότων

Απ’ την αρχή στο τέλος (;) της ιστορίας. Δηλαδή, η σειρά που ορίζουν τα νούμερα κάθε επεισοδίου (I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX). Και τώρα την προσοχή σας, γιατί αυτό που θα πω είναι κάτι που δεν το συνηθίζω. Λοιπόν, είναι η πιο ΛΟΓΙΚΗ σειρά, και ταυτόχρονα η πιο ΛΑΘΟΣ σειρά. Πρώτον, γιατί αν δεις αρχικά την τριλογία του Γιούαν ΜακΓκρέγκορ (για να συνεννοούμαστε), μοιραία η διαφορά στα εφέ θα σου χαλάσει την πραγματικά σπουδαία τριλογία του Χάρισον Φορντ (για να συνεννοούμαστε). Αλλά το κυριότερο: Αν δεις πρώτα τη “Γιούαν”, θα χάσεις μια απ’ τις πιο συναρπαστικές ανατροπές στην ιστορία του κινηματογράφου! Απαράδεκτη, στα σκουπίδια, επόμενη.

Η σειρά των γυρισμάτων

Πώς το σκέφτηκε ο Λούκας; Έτσι! Πρώτα η σπουδαία του τριλογία (με τη σπουδαία της ανατροπή). Ύστερα η τόσο-όσο prequel. Και στο φινάλε, η απαράδεκτη στα κίνητρα, μα καλογυρισμένη (στα 2/3 της) συνέχεια. Κοινώς: ΙV, V, VI, I, II, III, VII, VIII, IX. Είναι μια καλή σειρά, και πάνω απ’ όλα μια κινηματογραφική σειρά. Σέβεται την εξέλιξη του σινεμά, σέβεται τη σειρά του δημιουργού, και πάνω απ’ όλα σέβεται το θεατή: βλέπεις πρώτα το σινεφίλ. Αν παρακάτω βαρεθείς, τουλάχιστον έχεις δει (σε γενικές γραμμές) τις πιο καλές ταινίες του ΠολέμουΕγκρίνεται. Αλλά δεν προτιμάται.

Η σειρά των “άστρων” του ΙMDB

Ο πιο σινεφίλ σειρά απ’ όλες. Η δεύτερη πιο σινεφίλ σειρά απ’ όλες. Δεν μας απασχολεί ούτε λίγο η ροή, δεν μας απασχολούν ούτε λίγο οι ανατροπές, δεν μας απασχολεί τίποτα, παρά μόνο: απ’ τη χειρότερη στην καλύτερη ταινία! Απ’ τα λιγότερα στα περισσότερα “αστεράκια”. Που σύμφωνα με το IMDB (την ώρα που γράφεται το άρθρο), πάει να πει: Ι, ΙΙ, ΙΧ, VIII, III, VII, VI, IV, V. Ναι, το ξέρω, έχεις ενστάσεις, τα παράπονά σου στο IMDB. Προσωπικά, δεν συμφωνώ με τη λογική των “άστρων”. (Ντάξει, ναι, κινηματογραφική αξία ρε παιδιά, αλλά πώς διαγράφουμε έτσι μονοκοντυλιά την αξία της ιστορίας δηλαδή; Στο κάτω-κάτω, αυτό δεν είναι το σινεμά; Ένας ακόμα τρόπος να πεις ιστορίες;). Παρόλα αυτά, αν πρόκειται να ακολουθήσεις τη λογική των “άστρων”, ακολούθα τη δική μας!

Η σειρά των “άστρων” του Provocateur

Η πιο σινεφίλ σειρά απ’ όλες. Ισχύει ακριβώς ο,τι και πάνω, αλλά να με συμπαθάτε ψηφοφόροι του IMDB, η σωστή σειρά απ’ τη χειρότερη στην καλύτερη ταινία, είναι τούτη: I, IX, II, VII, VIII, VI, ΙΙΙ, ΙV, V. Χρειάζεται επεξήγηση; (Όχι, αλλά καλού-κακού) Το Ι δεν είναι καν ταινία (σόρρυ Λίαμ!), το ΙΧ είναι ιερόσυλο μέχρι αηδίας, το ΙΙ γεμάτο κλώνους και παράλογα, το VII συμπαθητικό αλλά… Χαν Σόλο να σέβεστε!, το VIII έχει δυνατή εμφάνιση Λουκ αλλά δεν μπορεί να σπάσει την τετράδα, το VI κλείνει ωραιότατα την καλή τριλογία, κι έπειτα έχουμε top 3: ΙΙΙ γεννιέται ο Βέιντερ (και τι μάχη, διάολε), ΙV μπαίνει ο Βέιντερ (τι πρώτη σκηνή, διάολε!), το V αποκαλύπτεται ο Βέιντερ (τι ατάκα, διάολε!!!). Ντάξει;

H σειρά του Rob (Machete Order)

Η καλύτερη σειρά, η πιο ουσιαστική σειρά, η πιο καλά δομημένη σειρά, και ταυτόχρονα η πιο δημιουργική. Ο “σεφ” Ρομπ Χίλτον, προτείνει: Πρώτον, πετάμε εντελώς στα σκουπίδια του επεισόδιο Ι (έξαλλοι πανηγυρισμοί στις κερκίδες). Κι έπειτα, προχωράμε με τα εξής κριτήρια σε σειρά προτεραιότητας: Ανατροπή, Ποιότητα, Σειρά των Γεγονότων. Οπότε και τελικά η σειρά των ταινιών γίνεται: ΙV, V (χτίζεται και ολοκληρώνεται η ανατροπή), II, III (η ιστορία του Νταρθ Βέιντερ), VI (η πλοκή ολοκληρώνεται). Ο Rob έγραψε τη σειρά του πριν τα γυρίσματα της τελευταίας τριλογίας, αλλά πατώντας στη δική του λογική, θαρρώ πως μπορούμε να πετάξουμε στα σκουπίδια επίσης το επεισόδιο ΙΧ, και δείξουμε μετά το VI, το VII και το VIII. Και ναι, αυτή είναι μάλλον η προτιμότερη σειρά. Οπότε…

Η σειρά του Provocateur: IV, V, II, III, VI, VII, VIII

Αν θέλεις, πέτα και την VII. Θα γλυτώσεις λίγη πίκρα, μερικά δάκρυα κι ένα γαμώτο…

Εσύ τι λες;