Έλα πες την αλήθεια. Το έχεις κάψει στην κονσόλα και το PC τελευταία. Δεν σε κατηγορώ, το αντίθετο μάλιστα. Και εγώ έτσι είμαι. Βλέπεις, θυμήθηκα τα μικράτα μου και αποφάσισα να το ρίξω στο “Fifa” και το “ΝΒΑ2Κ”. Ναι το γνωρίζω, δεν είμαι gamer προφανώς, αλλά μια μικρή γνώση πάνω στα συγκεκριμένα παιχνίδια, μπορείς να πεις ότι την έχω.
 
Αν είσαι οπαδός του “Pro”, ίσως να σκέφτηκες ότι είμαι γιωτάς που παίζω “Fifa”, σεβαστό και δεκτό. Πάντως, μπορούμε να πούμε με σιγουριά και να συμφωνήσουμε ότι έιμαστε τυχεροί που γουστάρουμε και οι 2 ποδοσφαιράκι. Και ξέρεις γιατί; Γιατί υπάρχουν και μπασκετικοί, κι αυτοί τραβάνε ζόρι…
 
Σκέψου τον οπαδό του μπάσκετ. Τον οπαδό του ΝΒΑ. Τον οπαδό του “ΝΒΑ 2Κ”. Ε, του ‘χουνε ψήσει το ψάρι στα χείλη του ανθρώπου! Γιατί; Γιατί το παιχνίδι τα τελευταία χρόνια, έχει καταντήσει χειρότερο και απ’ τις ταινίες της DC. Θα μου πεις “Ε, σταμάτα να το αγοράζεις τότε”. Ναι ok, δίκιο θα ‘χεις. Μόνο που εδώ δεν είναι ποδόσφαιρο. Εδώ υπάρχει πια μόνο ένα game γι’ αυτό το άθλημα και το έχουν καταντήσει ανέκδοτο!
 
 
Για να μην είμαι άδικος, πρέπει να παραδεχθώ ότι το “NBA2K14”, ήταν σκέτο αριστούργημα. Ό,τι καλύτερο έχει βγει σε βιντεοπαιχνίδι που αφορά τη “σπυριάρα”. Τα είχε όλα: γραφικά, ήχο, το gameplay ήταν ΠΟΛΥ μπροστά για την εποχή του. Σήμερα, περίπου 7 χρόνια μετά, δεν μπορεί κανείς να καταλάβει τι στον διάολο συνέβη και το παιχνίδι που μας έκανε να γουστάρουμε το μπάσκετ, έχει γίνει η επιτομή της μετριότητας.
 
Γιατί ναι. Από εκεί που ήταν το κορυφαίο game που αφορά τα sports, κατάντησε μέτριο. Πολύ μέτριο! Δεν τα λέω μόνο εγώ αυτά. Αρκετοί φίλοι του ΝΒΑ στο Twitter, αλλά και γνωστοί YouTubers που παίζουν φανατικά “2Κ”, έχουν ξενερώσει τη ζωή τους με ό,τι που βλέπουν. 
 
 
“Έλα ρε συ, απλά έτυχε να έχει μια κακή χρόνια, του χρόνου θα είναι καλύτερο”. Δεν είναι έτσι. Τα προβλήματα άρχισαν από το 2017, όταν δηλαδή ξεκίνησαν να υπάρχουν τα πρώτα κενά στις άμυνες, τα οποία έκαναν το παιχνίδι εντελώς ανούσιο. Τότε όλοι μας θεωρήσαμε ότι είναι κάτι παροδικό κι ότι στο “ΝΒΑ2Κ18”, θα φτιάξουν όλα.
 
Ε, τα πράγματα το ’18 έγιναν πολύ χειρότερα. Όχι μόνο δεν γινόταν να παίξεις κανονική άμυνα, αλλά την εποχή που στον πραγματικό κόσμο μέχρι κι η κουτσή Μαρία σούταρε (και σουτάρει), εσύ δεν κατάφερνες να βάλεις ούτε βότσαλο σε λίμνη. Και όχι. Αυτό δεν έκανε το παιχνίδι πιο ρεαλιστικό, αλλά σε εκνεύριζε γιατί δεν μπορούσες να το χαρείς καθόλου. Ρεαλισμός είναι να σουτάρει ελεύθερος ο Κάρι και να έχει 1 στα 6; Δεν νομίζω! Κι αν απ’ την άλλη δεν σου άρεσε και πολύ το σουτ και ήθελες τακτική, καλύτερα να έπαιζες “Stratego”. Στο “2Κ” δεν θα την έβρισκες ποτέ!
 
Αλήθεια, στην αρχή όταν “κλαιγόμουν”, πίστευα ότι το κάνω γιατί είμαι άχρηστος με το χειριστήριο ανα χείρας. Μετά βέβαια, είδα ότι όλο και πιο πολλοί συμφωνούσαν μαζί μου και κατάλαβα πως δεν είμαι τρελός. Ντάξει, πάντα παίζει το να είμαι άχρηστος, αλλά δεν έλεγε πουθενά “ακατάλληλο για άμπαλους!”. Προχωράμε…
 
 
Γνωρίζω όμως ότι τα παραπάνω είναι μικρές λεπτομέρειες και πως οι πιο πολλοί όταν αγοράζουμε το παιχνίδι, το κάνουμε για το ” My Career”. Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο η φάση σωζόταν, γιατί οι συντελεστές έφτιαχναν απίστευτες ιστορίες σε αυτό, τις οποίες γούσταρες να “ζεις”. Ε, τελευταία είπαν να μας το χαλάσουν κι εδώ. Γιατί; Γιατί πολύ απλά, διαλέγεις εσύ σε ποια ομάδα θες να πας και καταστρέφεται όλη η μαγεία που θα μπορούσε να υπάρξει! Σε μερικούς άρεσε αυτό, έπαιζαν εκεί που γούσταραν, όμως και εδώ, οι περισσότεροι δεν πήραν με καλό μάτι αυτή την αλλαγή. Πού πήγε ξαφνικά ο ρεαλισμός, ρε 2K;
 
Για να λέμε βέβαια και του στραβού το δίκιο, τo “2Kπαίζει να είναι το παιχνίδι με τα περισσότερα update που υπάρχουν. Ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, κατευθείαν περνάει και μέσα στο “σύμπαν” του game. Κι αυτό είναι σπουδαίο, αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Ok, θέλω να δω την αλλαγή στα μαλλιά που έκανε ο Ράσελ αυτή την εβδομάδα, αλλά αν δεν μπορώ να παίξω άμυνα με αυτόν και να σουτάρω τρίποντο, τι να το κάνω; 
 
 
Όταν το ποδόσφαιρο έχει να σου επιδείξει διαμάντια σαν το “Fifa” και το “Pro”, τα οποία αγγίζουν την πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό χωρίς να σου χαλάνε τη χαρά του παιχνιδιού, ξενερώνεις που δεν ισχύει το ίδιο και για το καλύτερο άθλημα που υπάρχει. Γιατί ναι ρε φίλε, αν υπήρχε ένα δυνατό μπασκετάκι, κι εγώ αυτό θα προτιμούσα. Βγάλτε επιτέλους ένα σωστό παιχνίδι για το καημένο το μπασκετάκι. Πώς και πώς το περιμένουμε!