Πριν λίγες μέρες έσκασε μύτη το νέο stand up comedy special του Louis CK, με τίτλο “Sincerely” (μτφ: Ειλικρινά). Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης του Louis απέναντι σε γυναίκες συνεργάτιδες του. Κι αν μας σόκαρε όλο αυτό, ο τρόπος που διαχειρίστηκε ο Louis CK ήταν με μια μόνο λέξη, απογοητευτικός. Στα ίδια απογοητευτικά νερά κινείται και το “Sincerely“, κάνοντας μας να νοσταλγούμε τις εποχές που ο πλέον ιδιοφυής stand up comedian της γενιάς του σκάρωνε ασύλληπτα μονοώρα specials, μαζί με μια από τις καλύτερες σειρές στην ιστορία της τηλεόρασης. Κάποια στιγμή θα ασχοληθούμε ενδελεχώς με την περίπτωση του, τώρα όμως θα κάτσουμε αναπαυτικά στην καναπεδάρα μας, θα φορτώσουμε στο τραπεζάκι μας σοκολατίνες και κίντερ μπουένο και θα δούμε στη σειρά κάποια από τα καλύτερα stand up comedy specials που κυκλοφοράνε ελεύθερα εκεί έξω! Άντε, κάνε μας παρέα, τώρα! 

Bill Hicks- “Relentless” 

Ήρθε η άχαρη για μένα ώρα, να γράψω για τον Bill Hicks. Τον τύπο δηλαδή, που είναι σταθερή αναφορά κάθε κωμικού που σέβεται τον εαυτό του κι ανέβηκε ποτέ στη σκηνή οποιουδήποτε comedy club του πλανήτη, αρπάζοντας το μικρόφωνο μπροστά σε ένα ανυποψίαστο κοινό. Εδώ ο Μπιλ, βάζει στο μπλέντερ του ναρκωτικά, ροκσταρς, κάπνισμα , τον πόλεμο και την αγαπημένη του θρησκεία, φτύνοντας δηλητηριώδεις ατάκες σε ένα ανελέητο λεκτικό παιχνίδι, που μας έκανε να τον λατρέψουμε. 

George Carlin- “You Are all Diseased” 

Tα έχει γράψει για τον Γιώργαρο που σήμερα θα γιόρταζε αν βρισκόταν ακόμη αναμεσά μας, ο σύντροφος Κυριάκης. Επομένως δεν χρειάζεται να επεκταθούμε περαιτέρω. Ωστόσο αν δεν κάνουμε μια μικρή έστω αναφορά στο “You Are All Diseased”, θα πέσει φωτιά να μας κάψει και πολύ καλά θα μας κάνει, για να τα λέμε όλα! Aπό το στοματάκι του Τζωρτζ, δεν γλιτώνει κανείς. Ούτε οι χαρλεάδες κι οι λοιποί μάτσο άντρες από το Αμέρικα, ούτε η θρησκεία κι ο τύπος που μας κοιτάζει από ψηλά. Α Π Ο Λ Α Υ Σ Τ Ι Κ Ο. 

Mark Maron- “More Later” 

O τύπος που κάνει τον υπεύθυνο καλεσμένων του Ντε Νίρο, στο “Τζόκερ” πέρα από το ρεσιτάλ που δίνει στο “Glow“, είναι δίχως αμφιβολία ένας από τους σημαντικότερους κωμικούς των τελευταίων ετών. Καθισμένος στο σκαμπουδάκι, τρυπώνει στην ψυχή κάθε ακροατηρίου που κάθεται απέναντί του. Τσιμπάει κάθε επιφανειακό ερέθισμα που του δίνεται και βάζει τη διεισδυτική ματιά του, να φτάσει μέχρι τέλους, συμπαρασύροντας τα πάντα στο διάβα του. Όσο βλέπεις ένα πράγμα να θυμάσαι! Drink Responsibly! 

Doug Stanhope- “No Refunds” 

Λοιπόν ο Doug είναι ο μεγαλύτερος τσόγλανος που κυκλοφορεί στο stand up κύκλωμα. Ζω για τη μέρα που θα αναγνωρίσουν κι οι υπόλοιποι και θα κάνουν τη ζωή του ταινία, με πρωταγωνιστή τον Σαμ Ρόκγουελ. Στο “No Refunds”, αφού εμπεδώσεις ότι δεν κάνουμε επιστροφές, θα μάθεις πως γίνεται το σωστό ξεφτιλίκι σε κάθε λογής βλαμμένους εκεί έξω, από φασίστες μέχρι ψεκασμένους γιάνκηδες. 

John Mulaney- “The Comeback Kid” 

Ακούγονται πολλά για το “The Comeback Kid” του Mulaney. Κι είναι όλα απολύτως δικαιολογημένα. Ο πιο συμπαθής stand up comedian, χτίζει ένα αξέχαστο performance, όσο εμείς παίρνουμε τηλέφωνο, την καθολική εκκλησία, γιατί τους ψάχνει! 

Bill Burr- “Let it Go” 

Φωνακλάς, βρωμόστομος, πιο γρήγορος ατακαδόρος κι από τη σκιά του Λούκυ Λουκ και πάνω από όλα νευριασμένος. Με όλους και με όλα, θα σε κάνει να κυλιέσαι στο πάτωμα από τα γέλια, χαρίζοντας σου τον πιο ευτυχή πονόκοιλο, σε ένα λατρεμένο ντελιριακό μονόωρο, που δεν του γλιτώνει κανείς. Από τα αυτόματα μηχανήματα στο σούπερ μάρκετ, την τηλεφωνική εξυπηρέτηση μέχρι τα πίτμπουλ! 

Mike Birbiglia – “My Girlfriend’s Boyfriend” 

Θα ήταν υπέροχο αν κάπου στο Αγρίνιο, αυτή τη στιγμή ένας μακρινός ξάδερφος του Μike, ο Μιχάλης Μπιρμπίγκλιας προσπαθεί να εξηγήσει σε συγγενείς και φίλους γιατί το ξαδερφάκι του, έφτιαξε ένα από τα πλέον επιδραστικά stand up comedy specials της δεκαετίας που έφυγε πριν λίγους μήνες. Aποδομώντας ξεκαρδιστικά όλο το ταξίδι των ετεροφυλοφιλικών σχέσεων, γυρίζει σε μονόπρακτο το “Σκηνές από έναν Γάμο” του Μπέργκμαν, με τη ματιά του Lenny Bruce

Judah Friedlander – “America is the Greatest Country in the United States” 

Δεν γίνεται να αφήσουμε εκτός τον τύπο, που διάλεξε τον καλύτερο τίτλο έβερ για comedy special. Εξ’ όψεως μοιάζει με συνωμοσιολόγο redneck μακρινό ξάδερφο του Νίκου Ζερβού. Ο Ιούδας ο φίλος μας, παίρνει με μεγάλη ευκολία τη βλακεία που διακατέχει μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων γύρω μας και την κάνει τέχνη, ξερνώντας κυνικώς απονενοημένα αστεία, που θα θυμάσαι μια ζωή. 

Υπάρχουν άπειρα ακόμη ξεκαρδιστικά comedy specials προφανώς, για αυτό κάνε το καλό και ρίξτο στο γυαλό κι έπειτα στα σχόλια. Με πλήρη επίγνωση της κατάστασης αφήσαμε εκτός τους Έλληνες κωμικούς, γιατί όποιος έχει τα άντερα να κάνει stand up στην Ελλάδα, είναι εξ’ ορισμού φίλος μας και φίλη μας!