Πριν λίγες μέρες είναι πιθανό να έπεσε το μάτι σου, σε ειδήσεις για τον φιλάνθρωπο ρόλο της μαφίας, τον καιρό του κορονοϊού και της πανδημίας. Βλέπεις η Ιταλία που έχει πληγεί όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή πόλη από τον COVID-19. Στις φτωχογειτονιές της Νότιας Ιταλίας, η μαφία βρήκε ευκαιρία, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση ώστε να παρέχει βοήθεια, μοιράζοντας φαγητό και χρήματα σε όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με το όριο της φτώχειας. 

Δεν σταμάτησαν ωστόσο εδώ, μιας και δώσανε έξτρα μπαγιόκο, ως πιστωτικά δάνεια σε επιχειρήσεις που έρχονταν αντιμέτωπες με τη χρεωκοπία. Και πάνω που θα αρχίσουν αρκετοί, να μιλάνε για ανθρωπιά και το καλό πρόσωπο της μαφίας που βγήκε στο προσκήνιο λόγω των συνεπειών της πανδημίας, καλό είναι να βάλουμε ένα στοπ. 

Δεν θα σου πούμε να δεις το μεγαλύτερο μέρος της φιλμογραφίας του Μάρτιν Σκορσέζε, για να καταλάβεις τί εστί Μαφία. Αν χρειαστεί κι επιμένεις να καλολογείς τους μαφιόζους, θα σου προτείνουμε να διαβάσεις το Γόμορρα του Ρομπέρτο Σαβιάνο, που ξεσκεπάζει τις δράσεις τους στην Ιταλία, φέρνοντας σε κατάμουτρα με το πραγματικό της πρόσωπο. Όταν όλα τα περίεργα που βιώνουμε περάσουν, η μαφία θα ζητήσει να ξεπληρωθούν οι χάρες της, με όχι τόσο ευγενικό τρόπο, όπως τώρα που προσφέρουν ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό. 

Κι αν νομίζεις ότι τους νοιάζει τόσο η προστασία των ευαίσθητων ομάδων, μάθε πως στην αρχή του Απρίλη σε κηδεία υψηλόβαθμου μαφιόζου, μαζεύτηκε πολύς κόσμος, γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια, την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση προσέλευσης κόσμου στις κηδείες ως μέτρο περιορισμού της διασποράς του ιού. 

Όσοι μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές, καταλαβαίνουν εύκολα πως μέσα σε όλα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ιταλοί φίλοι, θα είναι και το ξεπλήρωμα των φιλανθρωπιών που δέχτηκαν από την Καμόρα και τις υπόλοιπες οργανώσεις! 

Δικαιολογημένα λοιπόν, απλώνεται ένα κύμα φόβου, σε μια ακόμη κοινωνική προέκταση της πανδημίας που δεν είχε κανείς σκεφτεί.