Δεν πρόλαβα τον Τζόρνταν να παίζει, ούτε καν στα τελειώματα του. Ξεκίνησα να παρακολουθώ μπάσκετ την εποχή του Κόμπε, ενώ η κατανόηση μου πάνω στο άθλημα, ήρθε τη δεκαετία που μας πέρασε, τότε που ο ΛεΜπρόν κάθε χρόνο ήταν στους τελικούς. Ξέρω ότι αν εξαιρέσεις τον “Βασιλιά”, δεν έχω δει τα μεγαθήρια αυτού του αθλήματος να αγωνίζονται, αλλά αυτό δεν με εμπόδισε να ψάξω για αυτούς.
 
Αν θες τη γνώμη μου, θεωρώ τον Άιβερσον ένα “τσικ” πιο ξεχωριστό από οποιονδήποτε. Όχι αναγκαστικά για αγωνιστικούς λόγους βέβαια, αλλά γιατί είναι ο παίκτης που πάντα ήθελα να τον δω να παίζει από τους γήινους. Είπα γήινους; Ναι. Και αυτό γιατί αν βάλω ποτέ τον Μάικλ Τζόρνταν στην εξίσωση, θα έχω σταματήσει να μιλάω για κοινούς θνητούς και θα έχω πιάσει το φάσμα της θεότητας. Μιας θεότητας, που αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στη σειρά-ντοκιμαντέρ του Netflix “Τhe last dance”.
 
 
Γνωρίζω ότι αρκετοί δεν είναι και τεράστιοι φαν των ντοκιμαντέρ. Και εγώ μαζί τους. Φαντάσου είχα κάτσει κάποτε να παρακολουθήσω ένα για την Formula 1 και το βαρέθηκα πιο γρήγορα και απ’ όσο έτρεχαν τα αμάξια στην οθόνη. Αλλά εδώ η φάση είναι διαφορετική. Μπορεί να έχουν βγει μόνο 2 επεισόδια, αλλά ήδη έχει υπάρξει παγκόσμιος πανζουρλισμός για αυτά και όλοι μας περιμένουμε πώς και πώς για τα επόμενα. Πώς να μην γίνει αυτό άλλωστε; Μιλάμε για τον άνθρωπο που εκτόξευσε το μπάσκετ και το πήγε σε άλλο επίπεδο. Ένα επίπεδο που πολύ δύσκολα θα ξαναφτάσει κάποιος.
 
Ακόμα και να μην ασχολείσαι με το άθλημα, σίγουρα θα ξέρεις σε ποιον αναφέρομαι. Όλο και κάπου θα τον έχεις δει. Σε κάποιο εξώφυλλο, σε κανέναν τοίχο, σε τυχαίο μπλουζάκι, παντού! Ο Τζόρνταν ακόμα και σήμερα, 17 χρόνια μετά την απόσυρση του, βρίσκεται παντού. Δεν γίνεται διαφορετικά. Μιλάμε για τον κορυφαίο αθλητή όλων των εποχών. Τον άνθρωπο με μια καριέρα τόσο ονειρεμένη, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, κατάφερε να τον μνημονεύουμε μέχρι σήμερα.
 
 
Γιατί ναι. Ακόμα και για τον Θεό, υπήρχαν δυσκολίες. Δυσκολίες που το ντοκιμαντέρ θα στις αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο. Θα σου αναλύσει όλες τις πτυχές της καριέρας του GOAT, ενώ ταυτόχρονα θα σε κάνει να δεις ότι ακόμα και ένας τέτοιος γίγαντας σαν τον Μάικλ, είχε αρκετές στιγμές στεναχώριας στην παιδική αλλά και την εφηβική του ηλικία. Απ’ την πίεση που υπήρχε ορισμένες φορές από τον πατέρα του και τον ανταγωνισμό με τον αδερφό του, μέχρι την πρώτη απόρριψη στον χώρο του μπάσκετ. Αλλά τα ξεπέρασε. Για τον Τζόρνταν μιλάμε άλλωστε!
 
Βέβαια, για να υπάρξει μια τεράστια δυναστεία, σαν αυτή των Bulls τη δεκαετία του 90′, δεν φτάνει μόνο ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία. Παίζουν κ’ άλλοι μπάσκετ άλλωστε. Θα το δεις και αυτό στο “The Last Dance”. Εκεί, γίνεται ειδική αναφορά στον τεράστιο “υπαρχηγό” της ομάδας, τον Σκότι Πίπεν. Έναν παίκτη, που αν έπαιζε σε μια απ΄τις υπόλοιπες 29 ομάδες του ΝΒΑ, κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν ένας απ’ τους κορυφαίους στην ιστορία του αθλήματος. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και σίγουρα αξίζει να αναφερθεί το πόσο υποτιμημένος αθλητής υπήρξε. 
 
 
Που λες δεν ήταν όλα τόσο ρόδινα σε αυτόν τον οργανισμό που λέγεται “Chicago Bulls”. Κάτι που ομολογουμένως δεν το γνώριζα. Αλλά ναι. Ακόμα και σε μια τόσο όμορφη ιστορία σαν αυτή των “Ταύρων”, υπήρχαν άσχημα ντράβαλα. Όπως για παράδειγμα η σχέση του MJ και γενικότερα όλων των παικτών, με τον GM της ομάδας, Τζέρι Κράους. Μια σχέση που πέρασε από χίλια κύματα, ενώ όσο ειρωνικό και να ακούγεται το ίδιο το ντοκιμαντέρ, πήρε το όνομα του κατά μια έννοια, από μια απόφαση του Κράους, που δεν άρεσε σε κανέναν. Δεν καταλαβαίνεις τι εννοώ; Δες το “The Last Dance.” και θα καταλάβεις.
 
Θα καταλάβεις πώς είναι όταν ένας άνθρωπος αναλαμβάνει να κουβαλήσει στις πλάτες τους τη τύχη μιας ολόκληρης πολιτείας. Μιας πολιτείας που πριν τον Τζόρνταν σνόμπαρε το μπάσκετ, ενώ μετά απ’ αυτόν κατέληξε να είναι ένα από τα πιο ισχυρά franchice στην αγορά του NBA. Θα αντιληφθείς το μεγαλείο του Θεού του μπάσκετ. Αν είσαι στην ηλικία μου, θα σιχτιρίσεις για το γεγονός ότι δεν πρόλαβες να τον δεις να παίζει. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι αν δεν το έχεις καταλάβει ήδη, θα καταλήξεις στο συμπέρασμα πως ο “Μιχαλάκης” είναι ο κορυφαίος αθλητής που υπήρξε ποτέ!