Μεγάλη Βδομάδα κλεισμένοι στα σπίτια φίλε, ποιος θα το περίμενε; Εμείς που τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, παίρναμε αμπάριζα με τα ποδήλατα τα χωριά μας, εμείς ακόμα και νηστεία να μην κάναμε (που δεν κάναμε αρκετοί) τη συγκεκριμένη βδομάδα λέγαμε “Ε, ας μην φάμε κρέας μωρέ, να ευχαριστηθούμε το αρνάκι”. Πραγματικά δεν ξέρω ποιος έκανε ποδαρικό στο σπίτι μου (και σε όλα τα σπίτια προφανώς) φέτος, αλλά τον ψάχνω ήδη.
 
Πλέον αν θέλουμε ποδηλατάκια, η φάση έχει ως εξής: Μετακίνηση 6 στο 13033, βάλε πρώτη και έφυγες. Άλλο και αυτό με τα μηνύματα. Μετά το 2012, όταν μπήκαν στη ζωή μας τα smart κινητά είχαμε ξεχάσει τι πάει να πει sms από τη συσκευή μας. Να που ο κορονοϊός μας το θύμισε. Βλέπεις, αν θες να βγεις, πρέπει να στείλεις ότι το κάνεις για κάποια από τις 6 επιλογές που σου δίνονται, αλλίως 150 ευρουλάκια πρόστιμο.
 
 
Το θέμα όμως, είναι πώς μεταφράζει ο καθένας αυτές τις επιλογές. Για να μην παρεξηγηθώ, πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι μας έχουμε συμμορφωθεί 100% στα νέα μέτρα και μπράβο μας! Εγώ πρώτος και καλύτερος, όντας φοβιτσόκωλος αποφάσισα να κάτσω στα αυγά μου, όταν βγήκαν αυτοί οι περιορισμοί. Αλλά ναι. Έχεις 6 επιλογές. Έλα όμως που μερικές απ’ αυτές είναι πολύ αόριστες και ο καθένας μπορεί να τις πάρει όπως θέλει. Και εξηγούμαι…
 
Ok, η μετακίνηση 3 είναι πολύ ξεκάθαρη. Υπογράφεις το χαρτί πας στην τράπεζα. Κύριος. Όπως και η μετακίνηση 1, που είναι για να πας σε γιατρό ή στο φαρμακείο. Βέβαια στην τελευταία, αν κανείς θεωρεί φάρμακο την αγάπη και θέλει να πάει στην κοπελιά για να τσιλιμπουρδίσει, τότε τι κάνεις; Τον συλλαμβάνεις για παράνομη έξοδο ή για τρελό; Ιδού η απορία.
 
 
Εκεί που αρχίζει το αστείο, είναι στις επόμενες επιλογές. Ναι το γνωρίζω, η 2 που αφορά το σούπερ μάρκετ και τα αγαθά πρώτης ανάγκης, σε πρώτη φάση ακούγεται πολύ ξεκάθαρη. Αλλά αν εγώ δεν αντέχω χωρίς καφέ; Τι φάση; Θα μου πεις να πάω να πάρω χτυπητό απ’ το μάρκετ. Δίκιο θα έχεις. Αλλά εντάξει, ορισμένοι στέλνουν τον συγκεκριμένο κωδικό (όπως και εγώ), ώστε να πάρουν τον freddo τους από τα take away της γειτονιάς τους. Εφόσον δεν είσαι παράνομος, εμένα η συμβουλή μου είναι μια: Ζαχαρίνη να βάζεις στον καφέ, γιατί θα μου πάρεις κιλάκια τώρα με την καραντίνα και δεν το θέλω. 
 
Τώρα που άρχισα τις συμβουλές, ας συνεχίσω στο ίδιο μοτίβο. Στη μετακίνηση 4 όταν λέτε για παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη, κάντε το λίγο πιο ξεκάθαρο ρε σεις. Όχι τίποτα άλλο, μερικοί νομίζουν ότι ο στούρνος ο κολλητός τους που δεν ξέρει να βράσει δυο μακαρόνια, χρειάζεται όντως βοήθεια και υπογράφουν χαρτιά για να πάνε σε άλλα σπίτια και να κάνουν μαθήματα κουζίνας. Βοήθεια χρειάζονται αυτοί που δεν μπορούν να κουνηθούν, όχι αυτοί που δεν μπορούν να καθαρίσουν μια πατάτα. Αφήστε την μαγειρική για τον Πετρετζίκη και απλά ανοίξτε το Skype αν θέλετε να τα πείτε.
 
 
Εκεί που αρχίζει όμως το καλό, το τέλειο, η μαγεία, είναι στη μετακίνηση 5. Αν δεν ξέρεις ποια είναι, πρόκειται για αυτήν που δίνεις την άδεια στον εαυτό σου (!) να πας σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες. Κοίτα, αν κανείς είχε κανονίσεις βαφτίσια και… γάμους, κατά πάσα πιθανότητα θα τα ακύρωσε. Στις κηδείες κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
 
Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Είναι το γεγονός ότι ο καθένας βρήκε ευκαιρία να σκάει μύτη στην εκκλησία για ψύλλου πήδημα. Τι παράνομες λειτουργίες, τι κατ’ οίκον αγιασμοί, τι παπάδες-αντάρτες. Όλα τα είχαμε. Ρε φίλε περιμένω πώς και πώς την Ανάσταση. Όλο και κανένα διαμαντάκι θα δούμε ξανά, από τους μοναδικούς που σπάνε με τόσο σουρεάλ τρόπο την καραντίνα. Ξέρεις ποιους εννοώ!
 
 
Κάτσε λίγο. Ξέχασα κάτι; Α ναι. Απάντησε μου, με το χέρι στην καρδιά. Αν σου έλεγαν ποια είναι η αγαπημένη σου μετακίνηση, τι θα έλεγες; Προφανώς και την 6. Βλέπεις, πρόκειται για άθληση, αλλά και για να πας βόλτα το κατοικίδιο. Εφόσον εμένα η γάτα μου δεν μου έκανε το χατίρι να βάλει λουρί, αποφάσισα να αθληθώ. Μιλάμε για τρέξιμο, ποδήλατο, αλλά και περπάτημα. Γιατί ναι ρε φίλε, το περπάτημα είναι σωματική άσκηση και δεν είναι καθόλου κακό να πας στο πάρκο να βαδίζεις χαλαρός και να έχεις και έναν καφέ στο χέρι. Και πάλι ασκείσαι.
 
Προσωπικά δεν τρέχω και το συγκεκριμένο το μετέφρασα έτσι, όπως ο περισσότερος κόσμος. Καφές, περπάτημα και τέλος. Τηρώντας φυσικά όλα τα μέτρα για να προστατεύσω εμένα, αλλά και τους γύρω μου. Δεν θα σουβλίσω που δεν θα σουβλίσω, μην μου κόβετε και τον καφέ. Τον φρέντο μου τον θέλω γλυκό (ουνανανανα).