Είχες – δεν είχες θα το φας το αρνάκι σου και φέτος, λίγο διαφορετικά βέβαια, αλλά θα το φας. Και εγώ μαζί σου. Απλά περιμένω την Κυριακή του Πάσχα πώς και πώς, γιατί η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο είναι ένα απ’ τα αγαπημένα μου φαγητά. Μέχρι τότε όμως προσωπικά θα είμαι τέρμα ξενερωμένος. Βλέπεις, τίποτα από ό,τι συμβαίνει δεν θα θυμίζει τη μεγάλη αυτή γιορτή.
 
Κάθε χρόνο οι περισσότεροι από εμάς την κάναμε για τα χωριά μας. Εκεί μας περίμενε παιχνίδι, χαλάρωση και τα ξαδέρφια μας. Φέτος, δεν έχει τέτοια. Ανάσταση θα κάνουμε από το σπίτι, ενώ οι σούβλες θα μείνουν στο ντουλάπι μέχρι του χρόνου, τουλάχιστον. Μέσα σε όλο αυτό το παράξενο σκηνικό πάντως, μου γεννήθηκε ένα ερώτημα: “Πώς θα ήταν η όλη φάση, αν υπήρχε η πανδημία κατά την περίοδο των γεγονότων του Πάσχα;”. Ε, τη συγκεκριμένη απορία, δεν την άφησα να πέσει κάτω. Αποφάσισα να καραντινιάσω τον Χριστό, τους 12 μαθητές και γενικότερα την όλη εποχή και σου παρουσιάζω το πώς θα ήταν τα πράγματα τότε, με δεδομένα του σήμερα.
 
1. Ο Χριστός θα ήταν ο καλύτερος γιατρός
 
 
Αυτό είναι μια αλήθεια. Μια μεγάλη αλήθεια. Έχεις ακούσει που λένε ότι μόνο με θαύμα θα σωθούμε; Ε, τότε το θαύμα θα ερχόταν από τον καλύτερο εκπρόσωπο. Ίσως και να μην υπήρχε καν ιός. Κοτζάμ Χριστό θα είχε στις υπηρεσίες του το Ε.Σ.Υ. της εποχής, σίγουρα η φάση θα ήταν πιο εύκολη. Άσε και το άλλο. Θα ήταν ο πρώτος που θα τα έλεγε ένα χεράκι σε αυτούς που σκάνε μύτη στις εκκλησίες. Βλέπεις, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους του, ο Ιησούς σίγουρα θα είχε λίγο παραπάνω μυαλό και θα τον ένοιαζε το κοινό καλό.
 
2. Ο Λαζάρος ίσως να μην έβγαινε
 
 
Ξέρω ότι καλύτερα να φας πρόστιμο κάποια αργύρια απ’ το να είσαι νεκρός. Αλλά σκέψου λίγο τη φάση. Στην ανάσταση του Λαζάρου, μαζεύτηκε αρκετός κόσμος απ’ έξω. Ε, δεν θα ήταν υπερβολή συν ένας; Θα μου πεις απ’ την άλλη “Τι είναι ο Λάζαρος να μην βγει; Ο Τζόρβας;”, δίκιο θα χεις. Για να μην στα πολυλογώ, ίσως το θαύμα να γινόταν, μόνο και μόνο για την ποζεριά της φάσης. Βέβαια, χωρίς χαρτί κύριε Λάζο, θα ήσασταν σαν τα νεογέννητα στην Ελλάδα. Με το που ανοίξετε τα μάτια σας… χρωστάτε.
 
3. Τον Χριστό θα τον συλλάμβαναν ούτως ή άλλως
 
 
Κοιτά, δεν σου λέω ότι θα έπαιζε σόνι και ντε σταύρωση, αλλά ο Ιησούς τη σύλληψη δεν τη γλίτωνε με τίποτα. Γιατί αυτό; Ρε συ, την ώρα που όλα τα μαγαζιά θα ήταν κλειστά, αυτός και άλλοι 12 θα κλείνανε τραπέζι για δείπνο; Και άστο αυτό. Πες ότι δεν τους έπιασε κανείς. Μετά μου πας και στο όρος των Ελαιών για προσευχή βραδιάτικο; Ε, το θέλεις το πρόστιμο σου. Όχι τίποτα άλλο, με το ριχτάρι κιόλας δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει ότι βγήκε για μετακίνηση 6. 
 
4. Το πρόστιμο θα ήταν 30 αργύρια
 
 
Επειδή σε κάτι βίντεο που έχω δει, τον Ιούδα δεν τον παρουσιάζουν και πολύ έξυπνο, μάλλον θα ήταν ο μόνος που θα πλήρωνε τη νύφη στο κομμάτι πρόστιμο. Ε, αυτό θα ήταν 30 αργύρια. Σας θυμίζει κάτι; Ω ναι. Και πώς θα το πληρώσει τώρα ο Ιούδας; Καλά κατάλαβες. Βέβαια, θα άξιζε λίγο παραπάνω “χεράκι” απ’ τον νόμο ο συγκεκριμένος, γιατί εκτός απ’ το γεγονός ότι δεν είχε στείλει μήνυμα στο 13033, λίγο νωρίτερα είχε αρχίσει και τα φιλάκια στο μάγουλο, λες και δεν συμβαίνει τίποτα.
 
5. Θα υπήρχε χοντρό θέμα με τη μετακίνηση 5
 
 
Και φτάνουμε στη σταύρωση. Εκεί θα υπήρχε τεράστιο θέμα. Γιατί όπως και να το κάνεις, τον Χριστό σταύρωσαν, μαζεύτηκε κοσμάκης. Ε, αυτός ο κόσμος πώς στην ευχή πήγε μέχρι εκεί; Τι είπε για να πάει; Το πιο λογικό θα ήταν να υπέγραφε “Μετακίνηση 5” και όλα μπόμπα. Μόνο που το συγκεκριμένο λέει για κηδείες, γάμους και βάφτιση. Γάμο δεν το λες σίγουρα, η βάφτιση ναι μεν καθυστέρησε λιγάκι αλλά είχε ήδη γίνει, ενώ κηδεία με τον… νεκρό ζωντανό, δεν έχει ξανασυμβεί. Κενά βρίσκουμε στον νόμο και αγχωνόμαστε Χαρδαλιά, κάνε κάτι. 
 
6. Τα διάγγελμα της Κυριακής του Πάσχα θα ήταν κάπως διαφορετικό
 
 
Εμ, τι; Όπως σε κάθε χώρα που έχει πληγεί από τον Κορονοϊό, έτσι και στην εποχή του Χριστού, κάθε μέρα θα υπήρχε διάγγελμα για την ενημέρωση των πολιτών στις 6. Βέβαια, την Κυριακή του Πάσχα, η φάση θα ήταν πιο παράξενη. Βλέπεις, εκεί που ο Τσιόδρας της εποχής θα λέει τους αριθμούς των κρουσμάτων στο τέλος θα είχαμε την έκπληξη, καθώς θα έβγαιναν από το στόμα του τα εξής λόγια “Τα ξημερώματα μάλιστα, παρατηρήθηκε και μια Ανάσταση”. Παγωμάρα στο κοινό κύριε μου…
 
Σκεπτόμενος όλα αυτά βέβαια, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η ιστορία θα ήταν πολύ διαφορετική αν η πανδημία είχε κάνει την εμφάνιση της τα χρόνια του Χριστού, αλλά και στο γεγονός ότι το φλερτ με τον αφορισμό δεν έμοιαζε ποτέ πιο όμορφο.