Το 2016, η Χρύσα μας εδώ στο Provocateur, είχε γράψει για τις γυναίκες στην Πολώνια, που κατά χιλιάδες είχαν γεμίσει την πλατεία της Βαρσοβίας. Μαυροφορεμένες, ένωσαν τις φωνές τους και διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην προσπάθεια του Κοινοβουλίου της χώρας να επιβάλλει ολική απαγόρευση των αμβλώσεων. Οι διαδηλώτριες στην Πολωνία, κατάφεραν να αποτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης, με το έργο τους να γίνεται ακόμη δυσκολότερο σε μια καθολική χώρα των 38 εκατομμυρίων ανθρώπων, με την Εκκλησία να υποστηρίζει ρητά την απαγόρευση. Το πλέον συγκλονιστικό είναι ένα από τα βασικά συνθήματα των τότε διαδηλώσεων, που έλεγε: “Θέλουμε γιατρούς, όχι ιεραπόστολους“. 

Πριν κάποιες ώρες οι Πολωνές βγήκαν και πάλι στους δρόμους, κλείνοντας κάποιους από αυτούς στη Βαρσοβία. Βλέπεις, αυτή την Τετάρτη θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, νομοσχέδιο σχετικά με την απαγόρευση των αμβλώσεων. Συγκεκριμένα, στοχεύει στην απαγόρευση μίας εκ των περιπτώσεων άμβλωσης που επιτρέπονται ακόμη από τον νόμο, εκείνη των σοβαρών δυσμορφιών του εμβρύου κι έχει συνταχθεί από ομάδα σφοδρών επικριτών των αμβλώσεων. 

Έτσι γυναίκες και άνδρες, “έσπασαν” την απαγόρευση των συναθροίσεων και μόνες στα αυτοκίνητά τους, σε ποδήλατα αλλά και πεζές, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συγκεντρώθηκαν ώστε να φωνάξουν ότι η άμβλωση είναι επιλογή τους κι όχι επιλογή μας. Μαζί με αυτές, μέσα από τα social media, έτρεξε αντίστοιχη καμπάνια υποστήριξης των δικαιωμάτων των γυναικών στην Πολωνία, από όσες γυναίκες η πανδημία κράτησε στο σπίτι.