Ακόμα δεν μπήκε η Μεγάλη Βδομάδα και τα social media πήραν φωτιά από τύπους που κράζουν τον Ιούδα. Ρε, αράξτε. Έχουν περάσει κοντά 2.000 χρόνια και ακόμα του το κρατάτε μανιάτικο του παιδιού. Άσε που για πολλούς δεν πρόδωσε κανέναν. Και να σου πω και κάτι; Μαζί τους και εγώ. Αμφιλεγόμενο πρόσωπο αρκετά το παλικάρι. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια…
 
Αρχικά πρέπει να τονίσω ότι η λέξη “προδοσία”, είναι απ’ τις χειρότερες που υπάρχουν. Γενικότερα, κατά τη γνώμη μου, όποιος γίνει ρουφιάνος κάποια στιγμή στη ζωή του, αυτόματα διαγράφεται από εμένα. Βλέπεις, παίζει να μου έχει μείνει και τραύμα από την Γ’ Λυκείου, όταν και έφαγα μονοήμερη για μια σπασμένη λάμπα. Ε, τότε κάποιος με είχε καρφώσει κανονικά και με τον νόμο και την πάτησα. 
 
 
Άσε με εμένα όμως. Όπως και να το δεις, αν κάποιος, κάποια στιγμή προδώσει την παρέα του, την οικογένεια του και γενικότερα γίνει ρουφιάνος, τότε διαπράττει τεράστιο σφάλμα. Που κατά τη γνώμη δηλαδή, μου φτάνει στα όρια του “εγκλήματος”. Ok, μπορεί και να υπερβάλω λιγάκι, αλλά ρε συ δεν πιστεύεις ότι είναι λίγο μαλακιούλα να γίνεις ρουφιανάκι; Κατά πάσα πιθανότητα μάλλον θα συμφωνείς μαζί μου, άρα συνεχίζουμε…
 
Εντάξει, κωλόπαιδο ο Εφιάλτης. Θες και ο Ιούδας; Κωλόπαιδο και ο Ιούδας, αν και διαφωνώ (να τα λέμε όλα). Μήπως όμως το έχουμε παρακάνει να κοτσάρουμε τον όρο “προδότης” οπουδήποτε, λες και είναι κάτι απλό; Πιο πάνω σου εξήγησα τη φάση. Είναι χοντρό πράγμα η συγκεκριμένη λέξη. Ε, μην τη ξεφτιλίζεις και εσύ, λέγοντας την για τον οποιονδήποτε, κόψε κάτι.
 
Τι εννοώ; Θα σου εξηγήσω αμέσως. Κατά καιρούς, έχουμε δει τη συγκεκριμένη φράση να συνοδεύει αθλητές που απλά άφησαν την ομάδα τους, για να πάνε κάπου με περισσότερα λεφτά (λες και εσύ δεν θα το έκανες). Άλλοτε αρκετοί την κότσαραν στα γκομενικά τους για να μας δείξουν πόσο πληγωμένοι είναι από την κοπελιά ή το αγόρι που τους παράτησε. Ρε, πάτε καλά; Μιλάμε για μια απ’ τις χειρότερες πράξεις που υπάρχουν και εσείς την κάνατε καραμέλα; Πιο χαλαρά. Μπορεί κάποιος να έχει κάνει κάτι πολύ κακό, βρίστε τον, αλλά μέχρι εκεί. Εδώ ακόμα συζητάμε για το αν είναι προδότης ο Βρούτος ή όχι και ο Μπάμπης από τα Πετράλωνα λέει ότι τον πρόδωσε το Μαράκι, επειδή δεν τον άντεξε άλλο, λες και η σχέση του ήταν οι Θερμοπύλες!
 
Από την άλλη θα μου πεις “Τι φταίνε τα παιδιά; Αφού την ακούνε συνέχεια τη φράση”. Δίκιο θα έχεις. Όταν βγαίνει ο καθένας με τεράστια ευκολία και τη λέει για τον οποιοδήποτε, παίρνουν αέρα όλοι! Άσε και τα τραγούδια. Όσο και να αγαπάω Γιαννάκη Κότσιρα, έχει τραγουδίσει και αυτός κομμάτι (τραγουδάρα) με τίτλο “Προδοσία”. Έι Τζόνι, ξέρεις ποιος ήταν προδότης; Ο Γρηγόρης από το χωριό μου που στη χούντα τα είχε καλά με τους πάνω και κάρφωνε τον κόσμο, όχι η κοπελιά που απλά στην έκανε μπαμπέσικα.
 
 
Ξέρεις ποιον θεωρούσα τον μεγαλύτερο “Ιούδα” μέχρι τα 15 μου; Τον Σπανούλη ρε φίλε. Σαν κλασικός Βάζελος και εγώ, με είχε τσούξει που πήγε στον Ολυμπιακό και με άφησε έτσι. Θα μου πεις όμως “Τον Σπανούλη ε; Το ίδιο δεν έκανες και εσύ στο 5Χ5 όταν και έφυγες από την μια ομάδα, για να πας σε αυτήν που ήταν οι φίλοι σου;”. Ναι, το ίδιο έκανα, με μια βασική διαφορά: Εγώ δεν πήρα λεφτά. Άρα, τι ήταν ο “Kill Bill”; Επαγγελματίας ήταν, όχι προδότης. Όπως και κάθε αθλητής που αφήνει την ομάδα του, για να πάει σε μια αντίπαλη. Μπορείς να τους βρίσεις, να πεις δεν αγάπησαν ποτέ το κλαμπ τους, αλλά έτσι δεν τους λες. 
 
Όπως και τους πολιτικούς. Ξέρω ότι ανοίγω ένα παράξενο θέμα, αλλά ναι. Σίγουρα κάποια στιγμή θα διαφωνήσεις με τις αποφάσεις τους (όπως όλοι μας) και κατευθείαν θα τους κοτσάρεις τη στάμπα του “προδότη”. Μπάστα κάπου. Ναι ξέρω ότι πολλοί απ’ αυτούς κάνουν ό,τι κάνουν για προσωπικό τους συμφέρον. Μήπως όμως και εμείς τους βάζουμε την ταμπέλα εύκολα, χωρίς καμία τρανταχτή απόδειξη για την προδοσία τους (όπως για παράδειγμα να τα έχουν αρπάξει) και έτσι κολλάμε σε όλους τη ρετσινιά μιας τόσο βαριάς λέξης;
 
 
Αυτό που θέλω να εξηγήσω, είναι ότι πετάμε μια αρκετή σοβαρή λέξη έτσι στο φλου. Χωρίς να την έχουμε αναλύσει όμως στα σοβαρά. Θες άλλη μια βαριά λέξη; Δολοφόνος. Την ξεστομίζεις τόσο συχνά; Φυσικά και όχι. Ούτε καν σε αυτόν που σκοτώνει ένα μυρμήγκι για την πλάκα του μωρέ. Άλλο που αυτό πεθαίνει όντως. Ε, γιατί το “προδότης” το ξεστομίζεις έτσι; Ξανασκέψου το.
 
Υ.Γ. : Εσένα με τη λάμπα στη Γ’ Λυκείου, σε ψάχνω!