Ναι, οι πατέντες και τα οικονομικά κέρδη των εταιριών είναι κατανοητά και σεβαστά. Δεν γίνεται να μπουν όμως πάνω απ’ την ανθρώπινη ζωή. Στη γειτονική Ιταλία που αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο θύμα του κορονοϊού παγκοσμίως (σε ποσοστό νεκρών ανά κάτοικο), μια εταιρία παραγωγής βαλβίδων για τη σύνδεση του οξυγόνου στη ΜΕΘ, προσπάθησε ωστόσο να μπει πάνω απ’ την επιβίωση των ίδιων των ασθενών που εξυπηρετεί.

Στη Μπρέσια (το επίκεντρο της επιδημίας), το νοσοκομείο έχει 250 ανθρώπους στη ΜΕΘ του, και παρουσίασε έλλειψη τέτοιων βαλβίδων. Το νοσοκομείο λοιπόν, επικοινώνησε με την εταιρία που προμηθεύει τέτοιες βαλβίδες, ώστε να μπορέσει να καλύψει την έλλειψή του, αρχικά για 10 ασθενείς σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, κι έπειτα για τους υπόλοιπους. Η εταιρία απάντησε πως δεν μπορεί να καλύψει άμεσα τις απαιτήσεις.

Το νοσοκομείο τότε, στράφηκε σε δύο Ιταλούς που προσφέρθηκαν να “τυπώσουν” σε 3d εκτυπωτή τις βαλβίδες. Και μάλιστα να το κάνουν με κόστος, όχι 11.000€ η μία (τόσο κοστίζουν οι βαλβίδες στην αγορά), αλλά μόνο 1€ ανά κομμάτι! Εκείνοι επικοινώνησαν με την εταιρία για να πάρουν τα σχέδια, μα η εταιρία τους είπε, όχι μόνο πως δεν τα δίνουν, αλλά τους απείλησε πως θα της κάνουν μήνυση αν προχωρήσουν στην εκτύπωση.

Οι δύο Ιταλοί ωστόσο, δεν δίστασαν. “Οι ασθενείς ήταν άνθρωποι σε κίνδυνο και δράσαμε. Τέλος” δήλωσε ο Κριστιάν Φρακάσι (ένας εκ των δύο, ο άλλος ονομάζεται Αλεσάντρο Ραμαϊόλι). “Δεν έχουμε καμία διάθεση να κερδοσκοπήσουμε απ’ αυτή την κατάσταση. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε το προϊόν πέρα απ’ αυτή την κρίσιμη κατάσταση”.

Το πώς θα απαντήσει η εταιρία σε όλα αυτά, μένει να φανεί. Το σίγουρο όμως είναι ένα: οι δύο Ιταλοί μπορούν να αισθάνονται σίγουροι πως θα ‘χουν δίπλα τους ολόκληρο τον κόσμο σε μια πιθανή δικαστική διαμάχη. Και οπωσδήποτε, μπορούν να κοιμούνται ανάλαφροι και χαμογελαστοί τα βράδια…