Λίγο πριν το τέλος της πολύκροτης δίκης της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και ενώ πληθαίνουν ξανά και μαζικά οι κραυγές μίσους που ακούγονται από τον Έβρο μέχρι να νησιά, εξαπολύοντας φασιστικά παραληρήματα σε Social Media και Μέσα Ενημέρωσης άλλοτε ξεδιάντροπα και άλλοτε καμουφλαρισμένα, σε μια προσπάθεια δαιμονοποίησης των απανταχού ξεκληρισμένων, δηλώνουμε ότι ο δημοκρατικός κόσμος δεν μάσησε ποτέ από ψευτοτσαμπουκάδες και δεν σταμάτησε να αντιλαμβάνεται την αλληλεγγύη σαν βαθιά πολιτική πράξη που κρίνεται στην πραγματικότητα. Είμαστε εδώ, ασπίδα στα βέλη του φασισμό που άλλες φορές μας μάτωσαν, άλλες μας δολοφόνησαν αλλά ποτέ δεν σκεφτήκαμε να υποχωρήσουμε με το αίμα των ανθρώπων μας να ζητά δικαιοσύνη.

Το χρέος αυτό λοιπόν, το σηκώνουμε αγόγγυστα και ενωμένοι, αυτήν τη φορά κάτω από την καμπάνια “Δεν είναι αθώοι!”. Άνθρωποι από διαφορετικές συλλογικότητες και διαφορετικά επαγγέλματα, συνασπιζόμαστε απέναντι στο μίσος, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν αδερφό μας πίσω, να ποδοπατηθεί για το χρώμα ή τη θρησκεία του, να μαχαιρωθεί επειδή δεν φοβήθηκε να μιλήσει ελεύθερα, να τραγουδήσει όπως γουστάρει.

Η αθωωτική – κατ ουσία – πρότασης της εισαγγελέως Αδαμαντία Οικονόμου ήταν ένα χαστούκι που μας μούδιασε αλλά δεν μας γκρέμισε. Ήταν για ακόμη μια φορά η απόδειξη πως η δικαιοσύνη επιμένει να αγκαλιάζει τα φίδια που δαγκώνουν τους ξυπόλητους και αυτούς που στέκονται δίπλα τους. Η Χρυσή Αυγή, είναι μια ναζιστική εγκληματική συμμορία που υποδύεται το νόμιμο πολιτικό κόμμα και εμείς δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη.

Σας αρέσει δεν σας αρέσει, στα ραντεβού που δώσαμε με την ιστορία, δεν λείψαμε ποτέ και τώρα δεν ζητάμε, αλλά απαιτούμε το αυτονόητο. Ζητάμε το δικαστήριο να κάνει το ελάχιστο που μπορεί απέναντι σε αυτήν την υπόθεση, στέλνοντας τους φασίστες στη φυλακή, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία, ότι τέτοιες εγκληματικές πρακτικές δεν έχουν θέση στη δημοκρατία.

Για τη Μάγδα που διεκδικεί μέσα στο πένθος της ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά που την είπαν μάνα τους, για τον πατέρα του Λουκμάν που τον στράγγιξε ο πόνος, για τους Αιγύπτιους ψαράδες που δεν σταμάτησαν να πουλάνε τα ψάρια τους, για τους συνδικαλιστές που δεν δείλιασαν και σύρθηκαν ξανά σε αφισοκολλήσεις. Για όλους αυτούς, μα πάνω απ’ όλα για να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια, για να μη σκεφτούμε ποτέ ότι σε αυτή τη μάχη αφήσαμε κάποιο από τα αδέρφια μας πίσω, σε έναν πόλεμο που δεν θα τελειώσει, μέχρι να εξαλειφθεί ο φόβος, μέχρι να ζήσουμε όλοι μαζί, χωρίς το παραμικρό δάκρυ.   

Κανένας άνθρωπος μόνος και ήδη οι πρώτες 940 υπογραφές, περιμένουν να γίνουν χιλιάδες. Μέσα σε λίγες ημέρες ήρθε η στήριξη από ένα ευρύ φάσμα πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, αθλητών, συνδικαλιστών, φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων, επωνύμων και ανωνύμων, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Είναι δύσκολη η συγκυρία, όμως δεν πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε, να οργανώνουμε δράσεις σε Ελλάδα εξωτερικό, να στηρίξουμε όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις που θα γίνουν για το θέμα.

Δεν είναι αθώοι και εμείς έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί τους. Δεν είναι αθώοι και πρέπει να διαλέξεις μεριά. Δεν είναι αθώοι και πρέπει να αποφασίσεις. Ή με τους κανίβαλους ή με τους ανθρώπους.

* Η λίστα παραμένει ανοιχτή για όποιoν κι όποια επιθυμεί να υπογράψει.
Επικοινωνία στην παρούσα σελίδα στο Facebook: Δεν είναι αθώοι (εδώ) και διεύθυνση στο mail: deneinaiathooi@yahoo.com