Ζούμε περίεργες καταστάσεις, αυτή την περίοδο, στον πλανήτη γη. Μια απλωμένη αμηχανία υπάρχει στα πρόσωπα πολλών, βλέποντας τον κορoνοϊό να παίρνει μορφή πανδημίας. Η κατάσταση στην γειτονική Ιταλία, είναι σοκαριστική. Μοιάζει, να έχει βγει από κάποιο κόμικ, βιβλίο ή σειρά επιστημονικής φαντασίας που η δυστοπική του πραγματικότητα, έμοιαζε τόσο ανοίκεια στον αναγνώστη. Κι όμως, μια χώρα ολόκληρη σε κόκκινο συναγερμό, εκατομμύρια κάτοικοι σε καραντίνα, καθολική απαγόρευση εκδηλώσεων και απόλυτα περιορισμένες συναθροίσεις, συμβαίνουν κάποια χιλιόμετρα μακριά μας. Τα ράφια στα σούπερ μάρκετ άδειασαν και οι εικόνες της άδειας χώρας, εμφανίστηκαν στις οθόνες μας.

Τυχαία πριν 2 μέρες, σκρολάροντας στα social media, βρήκα ένα άρθρο σχετικά με εξεγέρσεις κρατουμένων στην Ιταλία, που πνίγονται στο αίμα. Πάτησα το λινκ, ορμώμενος από έμφυτη περιέργεια, για να διαβάσω πως την Κυριακή ξέσπασαν 4 εξεγέρσεις, ως αποτέλεσμα των μέτρων που ανακοίνωσαν οι αρχές. Συγκεκριμένα αναστάλθηκαν οι επισκέψεις στις φυλακές, μεταξύ κρατουμένων και των οικογενειών τους εξαιτίας του κορoνοϊού.

Προφανώς, η συγκεκριμένη απόφαση πυροδότησε μια σειρά από αντιδράσεις στους κρατούμενους, με τα επεισόδια στη φυλακή της Μόντενα να είναι τα πιο έντονα με δύο νεκρούς τρόφιμους και 2 σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τραυματίες. Αντίστοιχα αρκετά μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία μετέδωσαν ότι στη Φυλακή Τόρε ντελ Γκάλο της Πάβια, οι κρατούμενοι κράτησαν 2 σωφρονιστικούς υπαλλήλους κι απελευθέρωσαν δεκάδες φυλακισμένους. Στη Φότζια της Κάτω Ιταλίας, πέντε κρατούμενοι προσπάθησαν να αποδράσουν αλλά συνελήφθησαν και πάλι. Παράλληλα, ήταν πολλοί οι συγγενείς που ζητούσαν να δοθεί αμνηστία στους τρόφιμους των φυλακών, λόγω Κορωνοϊού.

Δεν πέρασε, παρά μία μέρα κι οι νεκροί από τις εξεγέρσεις στις φυλακές ανέβηκαν στους 12. Οι διαμαρτυρίες έγιναν πιο βίαιες, ενώ συγχρόνως αυξήθηκαν κατά πολύ τα περιστατικά ομηρίας σωφρονιστικών υπαλλήλων. Μπροστά στον καταιγισμό των ειδήσεων για τον κορoνοϊό οι παραπάνω ειδήσεις, πέρασαν στα ψιλά των sites και των ενημερωτικών εκπομπών της τηλεόρασης αντίστοιχα. Βλέπεις, νιώθουμε ότι μια εξέγερση φυλακισμένων στην Ιταλία, δεν μας αγγίζει και δεν πρόκειται να μας βρει. Παρόλα αυτά, θα ήταν χρήσιμο κι επωφελές να  μην την προσπεράσουμε ως ακόμη μια παρενέργεια του περιβόητου ιού. Άλλωστε, μιλάμε για μια κοινωνική συνέπεια της έξαρσης μιας εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας, που έχει χαρακτηριστικά πανδημίας. Ο κορωνοϊός έρχεται να φέρει στην επιφάνεια, δομικά θέματα των κρατικών οργανισμών, ένα από τα οποία είναι κι ο υπέρ-πληθυσμός στις φυλακές. Στην Ιταλία για παράδειγμα, υπάρχουν 10 χιλιάδες περισσότεροι κρατούμενοι, από όσους μπορούν να φιλοξενήσουν. Μάντεψε ποια άλλη χώρα αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα; Ξεκινά από Ελλά… Αντίστοιχα, το θέμα της υποστελέχωσης, κρύβεται ως συνήθως κάτω από χαλί, που έχει πια φουσκώσει και δεν χωράει άλλο.

Στο πλαίσιο όλων αυτών μιλήσαμε με τον εγκληματολόγο Παναγιώτη Παπαϊωάννου, προκείμενου να μας διασαφηνίσει κάπως, το κομμάτι της διαχείρισης μιας κρίσης που προκύπτει από την εμφάνιση ενός corona virus, με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες θανάτους, παγκοσμίως. Μας ανέφερε πως ο νομοθέτης είχε προβλέψει κι ήταν προετοιμασμένος για αντίστοιχες καταστάσεις, ενώ μας παρέπεμψε στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019) που αφορά στην παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, το οποίο λέει λίγο πολύ τα παρακάτω:  “Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων“.

Πρόσθεσε ακόμη ότι: “Τα γεγονότα στην Ιταλία ήρθαν ως συνέπεια των ραγδαίων εξελίξεων του κορονωϊού που έπιασαν απροετοίμαστο τον κρατικό μηχανισμό, προκαλώντας έντονες αναταραχές στον πληθυσμό των κρατουμένων, από τη στιγμή που τα δικαιώματα τους ως προς τις επισκέψεις αναστέλλονται. Ενδεχομένως καλό θα ήταν να είχε προβλεφθεί ένα ενδιάμεσο μέσο, όπως η εξέταση των συγγενών των κρατουμένων και ο περιορισμός των επισκέψεων, ωστόσο σε αντίστοιχες καταστάσεις επιλέγονται συχνά πιο απόλυτα μέτρα. Ένας από τους λόγους που συμβαίνουν αυτά είναι η ελλειμματική πρόβλεψη δομών και η υπολειτουργία των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, για τους γνωστούς λόγους υπερ-πληθυσμού και υποστελέχωσης. Αντίστοιχα προβλήματα είναι πιθανό να προκύψουν και στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξευθεί και παρθούν ανάλογα μέτρα“.

Το φαινόμενο των εξεγέρσεων, που δυστυχώς στην Ιταλία είναι αιματηρές κι έχουν νεκρούς, έρχεται ως φυσικό επακόλουθο ειδικά σε φυλακές τις οποίες εξουσιάζουν άτυπα οι κρατούμενοι. Για αυτό, είναι χρήσιμο να υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης αντίστοιχων περιπτώσεων, προλαμβάνοντας τες“, κατέληξε.

Οι νεκροί στις φυλακές της Ιταλίας, δείχνουν λοιπόν το άλλο πρόσωπο του κορoνοϊού που ενέχει κινδύνους κι οφείλουμε όλοι έγκαιρα να σταματήσουμε τη διασπορά του. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και για κάποιες απρόβλεπτες καταστάσεις  όπως οι εξεγέρσεις φυλακισμένων που συμβαίνουν τώρα στην Ιταλία και να προλάβουμε, πιθανό εκτροχιασμό τους. Χρειάζεται ψυχραιμία, γιατί εκτός από τον κορoνοϊό, θύματα αφήνει πίσω του κι ο πανικός.