Έχω φτάσει σε μια ηλικία πλέον, που ετοιμάζομαι σιγά σιγά να δω τη ζωή με άλλο μάτι. Έτσι, λίγους μήνες πριν πατήσω τα 22 μου χρόνια, μπορεί να πει κανείς ότι την κάνω από την εφηβεία και αριβάρω, προς μια πιο ώριμη φάση (γελάω). Ένα από τα πρώτα πράγματα που γίνονται όσο μεγαλώνω, είναι να να πιστολιάζω αρκετούς καφέδες και εξόδους, καθώς στο σπιτάκι μου το Netflix και το Xbox, με κερδίζουν όλο και περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι δεν βγαίνω, το αντίθετο μάλιστα.
Σε αρκετές από αυτές τις εξόδους, τυχαίνει να συναντάω άτομα που αράζαμε παλιά σχολείο. Εκεί που γίνονται αυτές οι βαρετές συζητήσεις, για το τι κάνουμε με τις ζωές μας, πολλά από αυτά που λένε ότι είναι έτοιμα να πετάξουν για άλλες πολιτείες. Όχι δεν έχουν σκοπό να φύγουν μόνιμα για έξω, αλλά ορισμένους από αυτούς, τους πήραν στο Erasmus. Το πρώτο πράγμα που νιώθω είναι αυτόματα ένα αίσθημα ζήλιας, καθώς ποιος δεν θα ήθελε να φύγει από την Ελλάδα για λίγους μήνες και να πάει οπουδήποτε, στο εξωτερικό; Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι από τα πιο γαμάτα που υπάρχουν και όποιος έχει την ευκαιρία να πάει, πρέπει να το ψήσει σήμερα κιόλας!
Γνωρίζεις άλλους πολιτισμούς
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που γίνεται με το Erasmus, είναι ότι γνωρίζεις ξένους πολιτισμούς και την κουλτούρα της πόλης που είσαι. Αυτή η φάση, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις διακοπές. Ναι μεν μπορείς να πας 5 μέρες στην Ιταλία για ντόλτσε βίτα, αλλά είναι πολύ διαφορετικό να αράξεις εκεί για μήνες και να βλέπεις καθημερινά, τον τρόπο ζωής του κόσμου. Έτσι, μετά από μισό χρόνο στα ξένα, θα μπορείς άνετα να πεις ότι έχεις μια γερή δόση κουλτούρας και πολιτισμού, από μια άλλη χώρα.
Μαθαίνεις πώς λειτουργούν τα ξένα Πανεπιστήμια
Μια από τις μεγαλύτερες ξενέρες που έφαγα, ήταν όταν μου είπαν ότι στο Erasmus, δίνεις εξετάσεις και πηγαίνεις κανονικά στο Πανεπιστήμιο της πόλης. Βλέπεις είχα στο μυαλό μου πάρτι, ξενύχτια και ποτά. Από ό,τι με ενημέρωσαν γίνονται και αυτά, αλλά θα πρέπει να είσαι και φοιτητής κανονικός ταυτόχρονα. Αυτό, είναι κάτι πολύ θετικό, καθώς θα δεις το εκπαιδευτικό σύστημα ξένων χωρών και το πώς λειτουργούν τα Πανεπιστήμια εκεί. Και υποθέτω επίσης, ότι στα ξένα δεν μπαίνουν μπάτσοι εκτός υπηρεσίας, με κουμπούρια μέσα στις σχολές. Άρα η συγκεκριμένη εμπειρία, μόνο καλό μπορεί να κάνει!
Κάνεις φίλους από όλα τα μέρη του κόσμου
Με το που πατήσεις το πόδι σου σε μια ξένη χώρα, κατευθείαν θα είσαι άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Έτσι, αφού εγκατασταθείς στην εστία, θα την αράζεις σε ένα μέρος γεμάτο φοιτητές, που θα ψάχνουν το ίδιο πράγμα με σένα, παρέα! Εκεί είναι που θα ξεκινήσεις σχέσεις με ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου. Αυτό θα σε κάνει να μην θες να φύγεις από εκεί, καθώς δεν θα γουστάρεις να αποχωριστείς τα φιλαράκια σου. Θα μάθεις επίσης, τον τρόπο ζωής αρκετών πολιτισμών, κάτι που είναι τέρμα ενδιαφέρον!
Θα νιώσεις επιτέλους ελεύθερος
Ακούγεται πολύ κάπως το συγκεκριμένο, αλλά στέκει 100%. Μπορεί να είσαι φοιτητής και να διανύεις τη τρίτη δεκαετία της ζωής σου, αλλά δεν αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά είσαι τέρμα ελεύθερος. Μερικοί ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες, μπορεί να έχουν κάποιου είδους πίεση από το σπίτι τους ή από τον κοινωνικό περίγυρο και να μην νιώθουν free. Ειδικά αν είσαι κοπέλα στην χώρα που ζούμε, μπορεί να σε κρίνει ο κάθε βλάκας, για το τι λες, τι κάνεις και τι φοράς. Ε, λοιπόν όταν πας εξωτερικό για Erasmus, θα μπορείς να κάνεις ό,τι γουστάρεις και να μην δίνεις αναφορά σε κανέναν. Τι καλύτερο;
Μπορεί να έχεις και τα τυχερά σου
Πρέπει να ακουστεί η αλήθεια επιτέλους. Όταν κάποιος στα 22 του είναι έτοιμος να αποχωρήσει για το Erasmus, εκτός από τα μαθήματα, σίγουρα θα σκεφτεί να γκομενίσει λίγο. Είναι απόλυτα λογικό και όποιος το κατακρίνει, δεν ξέρει τι του γίνεται. Άκουγα προχθές τη συνέντευξη του Λάμπρου Φισφή, που μίλαγε για την γυναίκα του, η οποία είναι από την Πορτογαλία και τη γνώρισε μέσω του προγράμματος. Έτσι και εσύ φίλε, πηγαίνοντας εκεί μπορεί να έχεις τα τυχερά σου, δεν είπα να παντρευτείς σαν τον “Ψάρι-ψάρι”, αλλά σίγουρα μπορείς να ζήσεις μια περιπέτεια που θα τη θυμάσαι για πάντα.