Χθες έπεσε στην αντίληψη μου μια είδηση, σχετικά με την καύση ομοιώματος οικογένειας ομόφυλου ζευγαριού σε καρναβάλι στην Κροατία. Βλέπεις δυστυχώς οι ομοφοβικοί της γης, βρίσκουν ευκαιρία να σπάσουν πλάκα με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ακόμη μια φορά. Μάλιστα κάποιοι όπως έδειχναν κι οι φωτογραφίες που διαμοιράστηκαν μέσω ίντερνετ, είχαν πάρει και τα παιδιά τους μαζί, βιντεοσκοπώντας την καύση των ομοιωμάτων, διατυμπανίζοντας τη “σωστή” διαπαιδαγώγηση τους. Οι διοργανωτές του καρναβαλιού δήλωσαν ακόμη στην εφημερίδα Slobodna Dalmacija: “Είμαστε μια συντηρητική κοινωνία και ακολουθούμε την παράδοση. Δώστε ένα παιδί σε μια μητέρα, όπως λέγεται. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι το σωστό“. 

Τότε μου ήρθε στο μυαλό μια σειρά, που είχα τελειώσει πρόσφατα κι η θέαση της με έκανε λίγο καλύτερο άνθρωπο. Πρόκειται για το “Pose” του Ryan Murphy, που έχει να κοιμηθεί από το 2009! Δεν εξηγείται διαφορετικά το πώς προλαβαίνει να εμπλέκεται σε όλα αυτά. Στο Pose κινηματογραφεί την ιστορία του ballroom & του voguing στην Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 80. Με πρωταγωνίστριες trans ηθοποιούς και τις trans σεναριογράφους Our Lady J και Janet Mock, στήσανε μια από τις πιο φρέσκες σειρές που είδαμε ποτέ, στην οποία θα επανέλθω συντόμως. Με αφορμή τα ανωτέρω, λοιπόν που λένε κι οι γραμματιζούμενοι, αποφάσισα να δώσω χώρο, σε ανθρώπους που άλλαξαν φύλο και μάλιστα τα κατάφεραν πολύ καλύτερα από τον ομοφοβικό της γειτονιάς σου! Άλλωστε για κάθε έναν από αυτούς που ξερνάνε μίσος, υπάρχει εκεί έξω κι ένα άτομο του οποίου η ιστορία αξίζει να ειπωθεί.

Lana Wachowski

Οι αδερφοί Γουατσόφσκι ήταν υπεύθυνοι για κάποιες από τις πιο εμβληματικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, αφού τα ονόματα τους υπογράφουν τις ταινίες “Matrix” και το δυστοπικό έπος εκδίκησης “V for Vendetta“. Η Λάνα Γουατσόφσκι πέρα από το υπέροχο “Sense8“, μας έδωσε έναν από τους πιο ωραίους video μονολόγους που υπάρχουν, όταν παρέλαβε το Human Rights Campaign’s Visibility Award το 2012 κι αξίζει να τον δεις, μέχρι τέλους. Μίλησε για τη ζωή της ως τρανσέξουαλ γυναίκα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δίνοντας ακόμη ένα λόγο να τη συμπαθούμε.

Lilly Wachowski

https://www.youtube.com/watch?v=bHBq_PF7va4

Μετά την αδερφή της Λάνα και η Λίλυ Γουατσόφσκι, το 2016 δήλωσε πως αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα! Μαζί με την αδερφή της υπέγραψαν το “Sense8“, βάζοντας μας στο Inception-ικό σύμπαν της πιο γενναίας σειράς, που προβλήθηκε τα τελευταία χρόνια στους δέκτες μας. Ένα στοίχημα που μόνο κάποιος τόσο ευφυής όσο οι αδερφές Γουατσόφσκι, μαζί με τον θεούλη Τομ Τίκβερ, θα κατάφερναν.

Mina Caputo

Δεν ξέρουμε αν είσαι φίλος των Within Temptation, αλλά αν είσαι θα έχεις στα αγαπημένα σου τραγούδια το “What Have You Done” στο οποίο συμμετέχει ο Keith Caputo των θρυλικών Life of Agony! Ο Κeith έκανε το coming out του ως τρανσέξουαλ γυναίκα το 2011 κυκλοφορώντας ως Mina Caputo, 2 προσωπικούς δίσκους, το “As Much Truth as One can Bear” και το “Love Hard”, πριν τραγουδήσει και την πολυαναμένομενη επιστροφή των Life of Agony, “A Place Where There is no More Pain”.

Laura Jane Grace

Αν δεν έχεις ακούσει Against Me!, κάτι λάθος πήγε με την παιδική σου ηλικία και χρειάζεσαι άμεσα ταχύρρυθμα αγνής πανκ ροκ θα σε βοηθήσει η Laura Jane Grace. To 2012, έκανε το δημόσιο come out της ως τρανσέξουαλ γυναίκα, μιλώντας ανοιχτά για όσα πέρασε, βρίσκοντας πολλούς συμπαραστάτες στην πανκ κοινότητα. Πλέον είναι έτοιμη να ουρλιάξει μπροστά στα μούτρα καθενός την αλήθεια της, μέσα από τα τραγούδια των Against Me!

Anohni

https://www.youtube.com/watch?v=PemmoQj2tqY

Oι Antony and the Johnsons, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κι αρτιστίκ αμερικανικά μουικά συγκροτήματα που ξεπήδησαν ποτέ. Δίχως την Αnohni δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν καθώς πρόκειται για τον συνθετικό ιθύνοντα νου της μπάντας. Τα κατορθώματά της δεν σταματούν εδώ καθώς έγινε το δεύτερο transgender άτομο που προτάθηκε για Όσκαρ για το τραγούδι “Manta Ray” που ακούστηκε στην ταινία “Racing Extinction”.

Marcie Free

Αν είσαι σωσμένος χατζημεταλάς και ανάβεις καθημερινά μια λαμπάδα στους Whitesnake, δεν γίνεται να μην γνωρίζεις την ιστορία της Marcie Free που δεν σταμάτησε ποτέ να ροκάρει με τους Unruly Child. Το μακρινό 1993, ήταν ακόμη πιο δύσκολο να κάνει coming out, ως τρανσέξουαλ γυναίκα, ειδικά στον hard rock χώρο, που μια παραπάνω προκατάληψη και μάτσο αρσενικίλα υπήρχε. Για αυτό της δίνουμε μεγάλο respect!

Janet Mock

Θα κλείσουμε όπως αρχίσαμε αποδίδοντας τα εύσημα στην Janet Mock που κρύβεται πίσω από το “Pose”, το οποίο και πρέπει να ξεκινήσετε σε 3,2,1!

Προφανώς, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι διάσημοι και μη που άλλαξαν φύλο και πέτυχαν πολλά και σπουδαία. Περισσότερο από όλα κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους, κερδίζοντας το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού ταυτότητας φύλου, αποτελώντας παράδειγμα για χιλιάδες ψυχές εκεί έξω, που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, bullying, σωματική και ψυχολογική βία. Ας συνδράμεις λοιπόν στα σχόλια, με αυτούς που ξεχάσαμε να αναφέρουμε!