Από τη μέρα που εκδώθηκε το δίπλωμα μου (και λίγο νωρίτερα η αλήθεια είναι), πάντα γούσταρα τέρμα να οδηγάω όλη την ώρα και να φορτώνω στο αμάξι πολλά χιλιόμετρα. Τα περισσότερα απ’ αυτά μπορούσε κανείς να πει ότι είναι άσκοπα, καθώς οι ιδέες τύπου “Πάμε tour μέχρι την Κόρινθο, γιατί η Λίβερπουλ έριξε 5 στην Ρόμα”, μόνο ηλίθιες μπορούν να χαρακτηριστούν. Από την άλλη βέβαια, το να πάμε όλη η παρέα  κανένα διήμερο στο εξοχικό της Ελισσάβετ στη Λούτσα, μπορεί να θεωρηθεί πολύ καλή ιδέα, η οποία αξίζει τα χιλιόμετρα και την ταλαιπωρία που θα υποστεί το αμάξι.

Αυτές ήταν πάνω κάτω οι μεγάλες αποστάσεις, που είχα κάνει με το αμάξι. Μέχρι που μια μέρα, αποφάσισε η μάνα μου να κάνουμε το Κέρκυρα – Αθήνα οδικώς, με ένα αυτοκίνητο 1.100 κυβικών. Στην αρχή ενθουσιάστηκα, καθώς γλίτωσα το έκτρωμα που ονομάζεται ΚΤΕΛ και συν τοις άλλοις, επιτέλους θα έκανα ένα ταξίδι με εμένα στην θέση του οδηγού. Για να μην λέω ψέματα, το πρώτο μου road trip κύλησε πολύ καλά και δεν βαρέθηκα και ούτε κουράστηκα καθόλου. Τα επόμενα όμως, με έκαναν να σιχτιρίζω την ώρα και την στιγμή που δεν έκλεισα αεροπορικά εισιτήρια, δυο μήνες νωρίτερα από το ταξίδι. Πρέπει να το πει κάποιος επιτέλους ρε φίλε, τα ταξίδια με το αυτοκίνητο δεν είναι πάντα γαμάτα, μπορούν να γίνουν γάμα τα…

1. Πιάνεσαι πανεύκολα

Να λέμε την αλήθεια, το ταξίδι με το αυτοκίνητο ποτέ δεν ήταν άνετο, ειδικά αν ταξιδεύεις με Aygo ή Picanto. Είτε είσαι οδηγός, είτε απλά επιβάτης και στις δυο περιπτώσεις θα πιαστεί ο κώλος σου πεθάνεις από τον πόνο στην πλάτη. Δεν γίνεται να μην υποφέρεις, καθώς θα αναγκαστείς να κάθεσαι σε μια άβολη καρέκλα. Το χειρότερο βέβαια θα σου έρθει, αν αποφασίσεις να κοιμηθείς (ΟΧΙ εσύ ρε που οδηγείς!), καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα πονάς παντού για 2 μέρες και θα βογκάς σαν το μουλάρι. 

2. Ποτέ δεν θα ευχαριστηθείς μουσική

Μόνο αν κάνεις ταξίδι οδηγώντας μόνος σου, μπορεί και να περάσεις καλά στον τομέα της μουσικής. Είτε με παρέα, είτε σόλο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βάλεις ράδιο. Αν αποφασίσεις να κάνεις αυτό το έγκλημα, να γνωρίζεις πως εκεί που ακούς ωραία και καλά RED, θα σου σκάσει μύτη το “Ράδιο Αίγιο” και δεν θα ξέρεις από που σου ήρθε. Aν συνεχίσεις λίγο παραπάνω και φτάσεις κοντά στα Γιάννενα, τα Ηπειρώτικα θα σε κάνουν να θέλεις να το ρίξεις από τον γκρεμό, σε προειδοποιώ! Σε περίπτωση που είσαι με παρέα και οδηγάς, θα βάζουν οι άλλοι τραγούδια, που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γουστάρεις και πολύ. Γενικότερα, η μουσική σε ταξίδι με αμάξι, δε λέει.

3. Θα σου κοστίσει όσο ένα νεφρό

Πραγματικά, αν το ταξίδι δεν γίνει με πάνω από 3 άτομα, ώστε να μοιραστεί το ποσό, χρειάζεται να πουλήσεις το νεφρό σου για να πας 500 χιλιόμετρα μακριά. Άντε να δεχθώ ότι η βενζίνη είναι σε λογικά πλαίσια, που δεν είναι, καθώς εγώ όταν ακούω 1.60 σκέφτομαι τον Αλέξη Κούγια, όχι απλή αμόλυβδη. Αν πάρουμε όμως και τα διόδια, τότε το πράγμα ξεφεύγει. Πήγα πριν λίγο καιρό να περάσω τη γέφυρα στο Ρίο – Αντίρριο και αναγκάστηκα να πληρώσω κοντά στα 13 ευρώ. Για να δεχθώ τέτοιες τιμές, θα πρέπει μαζί με το πέρασμα από τη γέφυρα, να μου δίνουν και ποτό άλλη φορά ή τουλάχιστον γλυκάκι να μου απαλύνουν τον πόνο. Επίσης, δεν μπαίνω καν στον κόπο, να μιλήσω για τα μαγαζιά στις μεγάλες οδούς, καθώς για έναν φρέντο εσπρέσο, ίσως χρειαστεί να σκάσεις 3 ευρώ.

4. Παίζει πολύ στριμωξίδι

Αν ταξιδεύεις μόνος σου, θα είσαι κύριος εδώ, καθώς αν γουστάρεις θα μπορείς να έχεις 3 βαλίτσες και όλα τέλεια. Σε περίπτωση όμως, που πάτε ταξιδάκι με την παρέα, μόνο ο οδηγός θα είναι άνετος. Στα πίσω καθίσματα ιδιαίτερα, η φάση θα είναι πολύ άβολη, καθώς τα άτομα που θα την αράζουν εκεί, θα πρέπει να συνυπάρξουν μαζί με τσάντες, σακούλες νάιλον και ενδεχωμένως κανένα σακ βουαγιάζ που δεν χώραγε πίσω.

BONUS: Σίγουρα θα χάσεις το πλοίο

Ντάξει καταλαβαίνω, εσείς που πάτε στο Κιλκίς και τις Σέρρες, σίγουρα δεν χρειάζεστε πλοίο. Εμείς όμως που μένουμε σε νησιά, έχουμε ένα έξτρα άγχος κάθε φορά που παίρνουμε το τουτού μας για ταξίδι. Το μόνο καλό που έχει το τρισκατάρατο το ΚΤΕΛ, είναι ότι θα σε πάει ακριβώς την ώρα που θα την κάνει το Φέρι Μποτ από Ηγουμενίτσα. Από την άλλη πλευρά, με το αμάξι, επειδή είσαι χαλαρός και σένιος, κατά πάσα πιθανότητα θα χάσεις το πλοίο ή στην καλύτερη θα το προλάβεις στο τσακ, κάνοντας τον Χάμιλτον κατά τη διάρκεια της διαδρομής.