Πριν ξεκινήσω να ξεκαθαρίσω κάτι, ποτέ δεν υπήρξα μεγάλος φαν των σειρών, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν έχω δει με πάθος μερικές. Η αλήθεια είναι πάντως ότι η πρώτη μου επαφή με αυτές, ήταν κάτι καλοκαιρινά απογεύματα με Baywatch. Άρα μπορείτε να καταλάβετε, για τι επίπεδο γνώσης στο “άθλημα” μιλάμε.

Μεγαλώνοντας βέβαια και δη όταν ήρθε στην ζωή μας το Netflix, είπα σιγά σιγά και ταπεινά, να ξεκινήσω μερικές σειρές. Όχι τίποτα άλλο, δεν θα μπορούσα να σταθώ σε καμία κουβέντα πλέον αν δεν είχα τις απαραίτητες γνώσεις. Σε πολλές από αυτές, λάτρεψα χαρακτήρες, μίσησα επίσης αρκετούς (Tokyo για σένα μιλάω) και με άλλους ταυτίστηκα πλήρως. Αυτό που πρόσεξα όμως, είναι ορισμένες ατάκες. Τις οποίες οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες που τις είπαν, πήγαν μεγαλύτερο κουβά και από μένα που ήμουν σίγουρος ότι το Μουντιάλ θα πάει στην Βραζιλία το 2014 και το 2018.

Πάρε λοιπόν αυτές τις 5 ατάκες:

1.  “Τoday is not the day i die”

Bλέπετε πόσο βασικός είμαι, ξεκινάω κατευθείαν με Game of Thrones. Αλλά ρε φιλέ, δεν θα μπορούσα να μην βάλω αυτή την απίστευτη ατάκα, που ξεστόμισε με περίσσια αυτοπεποίθηση ο Όμπεριν στο όγδοο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν. Ο τύπος που λέτε είχε να παλέψει με το “Βουνό” (όχι τον Βάντσικ) και παρά να κάτσει σε μια γωνία να δει πώς θα τα καταφέρει, αποφάσισε να φασώσει τη γυναίκα του μπροστά στον κόσμο, ενώ λίγο νωρίτερα είχε πει την θεϊκή ατάκα “Αυτή δεν είναι η μέρα που πεθαίνω”. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μπαίνοντας στην αρένα της μάχης, άρχισε να κάνει διάφορες ποζεριές και κόλπα μπροστά από το “Βουνό”. Θέλετε να μάθετε τι έγινε; Νομίζω φαντάζεστε. Το “Βουνό”  του έβγαλε τα μάτια στην κυριολεξία. Όλα αυτά βέβαια έγιναν μετά από μια, ομολογουμένως, ωραία μάχη, στην οποία ο μακαρίτης μας ψάρωσε στην αρχή ότι ίσως την κερδίσει.

https://www.youtube.com/watch?v=PBIyOYbzvxs

2. “Not great not terrible”

Πραγματικά, δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να ξεχάσει αυτή την Α-ΤΑ-ΚΑ-ΡΑ του Ντιάτλοφ, στην Mini σειρά του HBO, Chernobyl. Που όταν ο υπεύθυνος του αντιδραστήρα πληροφορείται ότι η μέτρηση της ραδιενέργειας είναι 3.6 Roentgen, ξεστομίζει τη θεϊκή ατάκα “Όχι τέλεια, όχι απαίσια”. Ναι φίλε, πριν ξεκινήσει αυτή η καταστροφή, η οποία κινδύνεψε να αφανίσει την Ευρώπη, κάποιος είπε αυτή την ατάκα, στην σειρά τουλάχιστον. Χωρίς να σκεφτεί καν ότι αυτές οι μετρήσεις, απλά τερμάτιζαν στο 3.6 και ότι για να μάθει κανείς το ακριβές τους μέγεθος, ήθελε άλλα μηχανήματα. 

3. “Empieza el matriarcado”

Ίσως η πιο πορωτική ατάκα στη λίστα, αλλά δυστυχώς δεν κράτησε για πολύ. Πιο συγκεκριμένα στο Casa De Papel, όταν η ΘΕΑΡΑ Ναϊρόμπι, κατάλαβε ότι είχε μπλέξει με τρελούς (μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά), προσπάθησε να πάρει τη κατάσταση στα χέρια της. Και πως το έκανε αυτό; Με τον καλύτερο τρόπο φυσικά, χτυπώντας στο κεφάλι τον φασίστα και μισογύνη αλλά κατά τα άλλα τυπάρα Μπερλίν και ξεστομίζοντας τη τρομερή ατάκα “Αρχίζει η Μητριαρχία”. Ακούγοντας αυτό, για δυο πράγματα στεναχωριέμαι. Το ένα είναι ότι δεν κράτησε και πολύ, (παρόλο που η ίδια έκανε το καλύτερο για όλους και ήταν ο καλύτερος χαρακτήρας της σειράς) με τον Μπερλίν μετά από λίγο να επιστρέφει στο πόστο του. Το άλλο που με στεναχωρεί είναι ότι δεν θα μάθω ποτέ να λέω σωστά αυτή την ατάκα, καθώς τα Ισπανικά μου είναι άθλια.

4. “We were on a break”

Να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η σειρά λεγόταν “Φιλαράκια” και η Ρέιτσελ με τον Ρος, μόνο φιλαράκια δεν ήταν. Άρα το όνομα της σειράς είναι ήδη άστοχο. Όταν λοιπόν, στην μεταξύ τους σαπουνόπερα σχέση, η Ρέιτσελ ζήτησε ένα διάλειμμα,  ο Ρος, δέχτηκε αυτή την πρόταση με πόνο καρδιάς (ΓΕΛΑΩ). Και το πρώτο πράγμα που έκανε, ήταν να βρει άλλη, λες και περίμενε την ευκαιρία. Η μέλλουσα γυναίκα μου Τζένιφερ Άνιστον, όταν το έμαθε αυτό έγινε έξαλλη. Με τον πρώην της (ή τελος πάντως σαν πρώην της, που έγινε νυν και μετά κάνανε και παιδί) να λέει την θεϊκή ατάκα “Είμαστε σε διάλειμμα”, αναφερόμενος προφανώς στην σχέση τους. Τώρα θα μου πείτε ότι και οι δυο έχουν τα δίκια τους. Εγώ θα σας απαντήσω ότι το “We were on a break” είναι πολύ άστοχο για αυτή την σχέση.   

5. “Blessed it be the fruit”

H συγκεκριμένη ατάκα, απ’ το “The Handmaid’s Tale“, δεν ξέρουμε αν μπορεί να θεωρηθεί άστοχη ή ειρωνική η αλήθεια είναι. Ναι ξέρω ότι η σειρά είναι δυστοπικής φαντασίας αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι και αν δεν την έχετε δει, να την δείτε. Εκεί λοιπόν κάτι Χριστιανοί, έχουνε πάρει την εξουσία και πιστεύουν ότι γυναίκα ουσιαστικά είναι μόνο μια μηχανή  για να κάνει παιδιά. Στο συγκεκριμένο Universe ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δεν μπορεί να γονιμοποιήσει. Έτσι έχουν πάρει τις γυναίκες που μπορούν να γεννήσουν, ώστε να τις βιάζουν οι “μεγάλοι” της χώρας και να βγαίνουν απόγονοι. Το πιο ανατριχιαστικό και ειρωνικό μαζί, είναι η ατάκα που λένε σε αυτή τη διαδικασία “Ευλογημένος να είναι ο καρπός”. Ναι ρε φιλέ, συμφωνώ, ευλογημένος να είναι, αλλά αν βγει κορίτσι, θα μπορεί να είναι; Το πιο θλιβερό σε αυτή την σειρά, είναι ότι υπάρχουν αρκετά “μυαλά” που οι απόψεις τους θυμίζουν έντονα, τους δικούς μας Χριστιανοταλιμπάν. Οι οποίοι δεν ζουν σε ταινία δυστοπικής φαντασίας, αλλά στην πραγματική ζωή.