Κάποια στιγμή πριν καιρό πήρε το μάτι μου, πως το Netflix, θα προβάλλει τον “Μεσσία“, με έπιασε κάτιτις, γιατί λέω να δεις που θα σκάσεις “Ιησούς από την Ναζαρέτ” reloaded και δεν θα το άντεχα, καθώς κάθε Πάσχα που πέρασα μικρός είχε σημαδευτεί από τη σειρά του Τζεφιρέλι. Περίμενα υπομονετικά λοιπόν, η σειρά να γίνει διαθέσιμη στην πλατφόρμα, για να τη δω και να σε πρήξω μετά, με την αποψάρα μου! Ήρθε λοιπόν, αυτή η στιγμή. Το θέμα του Μεσσία είναι από μόνο του, ιδιαίτερο και προφανώς ευαίσθητο για θρησκευόμενους και μη. Ειδικά μάλιστα, σε μια περίοδο που τα επίπεδα θρησκευτικού φανατισμού, παραμένουν ανησυχητικά υψηλά, μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει ως μεγάλο ρίσκο.

Αρχικά να πούμε πως η σειρά, βλέπεται μονορούφι, αν έχεις μάλιστα και κανένα ρεπό, ή την πετύχεις σε ελεύθερο σαββατοκύριακο σου, την τελειώνεις σε μια μέρα. Είναι καλογυρισμένη προφανώς κι εκτυλίσσονται παράλληλα, διάφορες ιστορίες κρατώντας το σασπένς σε παραπάνω του ικανοποιητικού επίπεδα. Η φάση είναι εξαρχής New Age Messiah, μιας και η ιστορία τοποθετείται σήμερα, όταν ένας άντρας, o Aλ Μασίχ οδηγεί χιλιάδες Παλαιστίνιους και Σύριους ακολούθους του από τη Δαμασκό, μέσω της ερήμου, στα σύνορα με το Ισραήλ. Προηγουμένως, τους “είχε σώσει” από μια τεράστια αμμοθύελλα. Παράλληλα, στο παιχνίδι μπαίνουν κι ακολουθούν τον μυστηριώδη αυτόν τύπο, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, η CIA και ορδές δημοσιογράφων, όταν αποδρά από τις φυλακές μυστηριωδώς, μετά τη σύλληψη του.

Όπως κατάλαβες, η σειρά υφαίνει από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο, ένα μυστηριώδες πέπλο γύρω από τον πρωταγωνιστή της. Tηρεί αποστάσεις και κλείνει συνέχεια το μάτι στον θεατή, όσο πληθαίνουν τόσο οι ακόλουθοι, αλλά κι οι πολέμιοι του Μεσσία. Οι πρώτοι τον αντιμετωπίζουν σαν απεσταλμένο του Θεού και νέο τους Θεό κι οδηγό, κι οι δε σαν τσαρλατάνο απατεώνα, που ξεγελά τους πιστούς, με ένα καλοσχεδιασμένο παιχνίδι ψευδαισθήσεων. Πιστό στη γραμμή του τηλεοπτικού και διαδικτυακού εθισμού, το Netflix στήνει κάθε επεισόδιο με διαρκείς ανατροπές, όπου συνυπάρχουν μεσσιανικές αναφορές και μυστικά που θα μπορούσε να κρύβει ένας ψευδοπροφήτης ή απατεώνας αν προτιμάς.

Προφανώς δεν περιμένεις από μια τηλεοπτική σειρά να δώσει απαντήσεις στο μεγαλύτερο ερώτημα που ταλανίζει την ανθρωπότητα, από δημιουργίας της, την ύπαρξη ή όχι του Θεού. Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο, είναι η προσπάθεια αποτύπωσης ενός Μεσσία στη σημερινή εποχή. Μια εποχή που οι ακόλουθοι μετριούνται σε social media κλίμακα κι οι τηλέ-ευαγγελιστές βομβαρδίζουν τον κόσμο με τον λόγο του Θεού (ειδικά στις Η.Π.Α.). Την εποχή που βιώνουμε την κυριαρχία της κινούμενης εικόνας, πως θα αντιδρούσε ο σύγχρονος κόσμος, αν έβλεπε κάποιον που εξαφάνιζε ανεμοστρόβιλους, ή περπατούσε στο νερό σε ζωντανή μετάδοση; Για να καταλάβεις που το πάμε, προφανώς παίζει μπαλίτσα κι ο πρόεδρος των Η.Π.Α.

Πως θα αντιμετώπιζε κάποιον που κηρύττει την αγάπη και τον λόγο του Θεού, μα συγχρόνως φιγουράρει στις λίστες με τους πλέον επικίνδυνους τρομοκράτες; Η έννοια του Μεσσία, άλλωστε ξεφεύγει από τα στενά θρησκευτικά πλαίσια. Μοιάζει περισσότερο με τον εκλεκτό, τον οδηγό, τον επαναστάτη, τον αρχηγό, τον εμπνευστή, αυτόν που θα ανοίξει τον δρόμο για τους άλλους. Όλοι επίσης νιώθουν την ανάγκη να πιστέψουν. Βαθιά, ειλικρινά, δοτικά! Όχι απαραίτητα σε ένα θρησκευτικό πρόσωπο, αλλά σε μια ιδέα, στην επανάσταση, στον άνθρωπο, οπουδήποτε. Κάπου εδώ το χάνει λίγο η σειρά, αν θες. Εμμένει στους οπτικούς εντυπωσιασμούς και τις σεναριακές ανατροπές, αλλά δεν φτάνει μέχρι τέλους. Νιώθεις ότι κάτι λείπει. Το συγκεκριμένο μεσσιανικό θέμα, φαντάζει ιδανικό για μια ενδοσκόπηση στα μύχια της ψυχής μιας γενιάς ανθρώπων που αναζητούν διαρκώς “Σωτήρες”. Στη θρησκεία, στην πολιτική, στον αθλητισμό και στην καθημερινότητα. Παρόλα αυτά, αξίζει να δεις τη σειρά, για αρκετούς λόγους. Πέρα από τη μαστοριά με την οποία χειρίστηκε τους συμβολισμούς του, ο “Μεσσίας” μπορεί να αισθάνεται περήφανος για την εξαιρετική ερμηνεία του πρωταγωνιστή Mehdi Dehbi και τη νευρώδη ερμηνεία της Michelle Monaghan (η πράκτορας της CIA, Eva Geller) και το πιο αινιγματικό πεθαίνεις, τέλος της πρώτης σεζόν. Στα μπόνους σημειώνουμε, ότι έπεισαν τον τεράστιο Beau Bridges να κάνει ένα πέρασμα ως τηλέ-ευαγγελιστής και τον Philip Baker Hall να υποδυθεί τον πατέρα της Εva! Κι αν μας ενοχλούν λίγο κάτι τρυπίτσες στο σενάριο, έχουμε ήδη τικάρει την επόμενη σεζόν, περιμένοντας το Netflix να κάνει ότι πρέπει.