Εδώ στο Provocateur, δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ τις προκλήσεις. Όχι μόνο δεν τις αρνούμαστε, αλλά γουστάρουμε κιόλας. Όταν είδαμε στην COSMOTE TV την εκπομπή “Λόγος Αντίλογος“, μας μπήκε η ιδέα. Εκεί λοιπόν διεξάγονται αγώνες debate με θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ευθανασία, η καύση των νεκρών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με «πρωταγωνιστές» φοιτητές από 8 ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η εκπομπή έκανε πρόσφατα πρεμιέρα στο κανάλι COSMOTE HISTORY HD και προβάλλεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 21.00. Όλα τα επεισόδια είναι επίσης διαθέσιμα για on demand θέαση στη δωρεάν υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Έτσι κι εμείς είπαμε, καλύτεροι είναι αυτοί; Θα το κάνουμε και του λόγου μας. Διαδικτυακό debate επομένως με θέμα μας την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Ηλίας Γεροντόπουλος θα ρητορεύσει υπέρ αυτής και της χρησιμότητάς της στη βελτίωση της καθημερινότητας της κοινωνίας μας. Αντίθετα, ο Σπύρος Σμυρνής θα μπει στη θέση του Αντιλόγου, προσπαθώντας να αντικρούσει τα επιχειρήματα του πρώτου και να τοποθετηθεί, κατά της τεχνητής νοημοσύνης. Πρώτα θα τοποθετηθεί ο ένας, μετά ο άλλος και μετά θα έχουμε και δεύτερο γύρο, να χτυπηθούν με τα πληκτρολόγιά τους, σχετικά με όσα είπανε! Κι εσύ φίλε αναγνώστη μας, θα μας πεις ποιος σε έπεισε με τα επιχειρήματά του και ποιος όχι! Η ψήφος σου είναι η δύναμη σου κι άλλα τέτοια κλισέ, ωστόσο για να σοβαρευτούμε διάβασε και ψήφισε! Όχι τίποτα άλλο έχουμε βάλει και στοίχημα μεταξύ μας όποιος κερδίσει να κεράσει πιτόγυρα κι ο όρκος του πιτόγυρου είναι ιερός.
(Oι θέσεις παρακάτω δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις γνώμες των συντακτών).
Λόγος (Ηλίας Γεροντόπουλος)
Ακούς “τεχνητή νοημοσύνη” και μπορεί να σκέφτεσαι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, τον Κιάνου Ριβς (Spoiler Alert) να κάνει επανάσταση στον κόσμο των μηχανών που μας έχουν για… μπαταρίες (!), ή τον Γουίλ Σμιθ (Spoiler ALERT) να τα βάζει με ψηφιακά συστήματα που αποφάσισαν να κάνουν τις “νταντάδες” στους ανθρώπους. Στον πραγματικό κόσμο βέβαια, Τ.Ν. είναι οι ιντερνετικοί χάρτες που σου δείχνουν την κίνηση στους δρόμους και την καλύτερη διαδρομή. Είναι οι εφαρμογές που σου επιτρέπουν να δεις πού βρίσκεται το ταξί σου, ή που φρενάρουν το αμάξι σου άμα τ’ αντανακλαστικά σου δεν δουλέψουν. Είναι τα διαδικτυακά κανάλια που σου προτείνουν μόνα τους σειρές που θα σ’ αρέσουν, μα πάνω απ’ όλα είναι τα μηχανήματα που κάνουν διάγνωση για την υγεία σου καλύτερα απ’ ανθρώπους. Αν λοιπόν είσαι ντάξει μ’ όλα αυτά σήμερα, γιατί να μη θες κι ένα αύριο που μ’ ένα μικρό ρομπότ στο αίμα σου θα μπορείς να πολεμάς εχθρούς όπως ο καρκίνος, ή που θα μπαίνεις στο αυτοκίνητο για να σε πάει με ασφάλεια εκεί που θες χωρίς κίνδυνο, λάθη και κούραση; Είναι περίπου σαν να λες όχι στο Google Maps και να προτιμάς… χάρτη, στιλό και ερωτήσεις σε περιπτεράδες!
Αντίλογος (Σπύρος Σμυρνής)
Τεχνητή νοημοσύνη. Μια έννοια που εκμεταλλευόμενη τα θετικά της ομολογουμένως, έχει εισβάλλει στην καθημερινότητα μας, δικαιολογημένα τα τελευταία χρόνια! Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με δεκάδες ειδήσεις, για έξυπνα αυτοκίνητα και λεωφορεία χωρίς οδηγό, για έξυπνα σπίτια κι ιδιοφυή πλυντήρια πιάτων που πλένουν στεγνώνουν κι ακόμη σερβίρουν το σπιτικό μας από μόνα τους. Καλά μέχρι εδώ; Καλά, ωστόσο όταν αφήσουμε ελεύθερες τις μηχανές, από την επίβλεψη του ανθρώπου, τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν όπως τα περιμέναμε. Δεν θα καταφύγω στην εύκολη επιλογή του δες το Black Mirror και θα καταλάβεις, αλλά θα σταθώ σε αυτό που αποτελεί θεμέλιο της προόδου του ανθρώπινου γένους κι είναι η ελεύθερη βούληση, η οποία βγαίνει από την εικόνα, όσο η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει σε πρώτο πλάνο. Οι επιλογές για τα ρομπότ, τους εικονικούς υπαλλήλους αν προτιμάτε, είναι προαποφασισμένες, προϊόν ενός δυαδικού κώδικα συνήθως που απογυμνώνει το συναίσθημα και λειτουργεί μόνο με δεδομένα. Όταν χρειαστεί να επιλέξει, δεν θα έχει πρόβλημα. Θα αφανίσει όπως κάνουν ήδη προηγμένα στρατιωτικά όπλα/ ρομπότ ολόκληρες περιοχές, διότι έτσι θα σωθεί ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και θα παραμείνει ασφαλής η ηγεσία της χώρας. Παράλληλα, πάντα υπάρχει το επιχείρημα ότι τα ρομπότ θα μας πάρουν τις δουλειές.
Δευτερολογία: Λόγος (Ηλίας Γεροντόπουλος)
Το πρόβλημα ξεκινάει και τελειώνει με την εξής παρανόηση: η Τεχνητή Νοημοσύνη αντικαθιστά τον άνθρωπο… πλήρως! Δεν ισχύει και δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ. Ο άνθρωπος πάντα θα έχει στα χέρια του το διακόπτη, πάντα θα μπορεί να ελέγξει, να προσαρμόσει, να αλλάξει ή να διαλύσει το δημιούργημα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ελέγχεται απ’ το νόμο των ανθρώπων, θα εκτελεί εντολές ανθρώπινες, θα είναι ένας υπηρέτης ή ένας στρατιώτης που ακολουθεί τις εντολές που πήρε. Και μέχρι σήμερα, έχουμε δει αφανισμούς, απαράδεκτη υπακοή σε απάνθρωπες εντολές κυρίως από ανθρώπους. Γιατί πρώτα και κύρια, το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια την εντολή και τον άνθρωπο που εμπιστευθήκαμε να την πάρει. Οπότε, αντί να φορτώνουμε στην εξέλιξη τα προβλήματα των δικών μας συστημάτων, της δικής μας σκέψης, του δικού μας κόσμου, ας αφήσουμε να έρθει ένα μέλλον με καλύτερη υγεία και άνεση, κι ας φροντίσουμε να βελτιώσουμε τις δομές ώστε να μπορούμε εμείς οι ίδιοι να το ελέγξουμε. Όσο για το πρόβλημα της ανεργίας, είναι το ίδιο που εμφανίστηκε με το τρακτέρ που έδιωξε εργάτες απ’ τα χωράφια, με τον υπολογιστή που έδιωξε τους ανθρώπους “υπολογιστές” που έκαναν πράξεις με τα χέρια, είναι το ίδιο που υπήρξε απ’ την αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης κι ίσως απ’ την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας. Κι η ίδια η ιστορία έχει δείξει πως λύνεται μόνο του, αφού για όσες δουλειές εξαφανίζονται, άλλες τόσες εμφανίζονται.
Δευτερολογία: Αντίλογος (Σπύρος Σμυρνής)
Ο σύντροφος Γεροντόπουλος τα έγραψε καλά, ειδικά στο θέμα της υγείας η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό σύμμαχο, στα χέρια ενός γιατρού. Ωστόσο μόνο αυτό, καθώς δεν μπορούμε να διανοηθούμε τι θα γίνει αν πάρει τα ηνία. Αν έχει προβληματικό λογισμικό, όπως εκατομμύρια συσκευές φτάνουν εκ της παραγωγής ελαττωματικές σε εκατομμύρια σπίτια στον κόσμο τι θα συμβεί; Αν υπάρξει βραχυκύκλωμα, απότομη αυξομείωση τάσης στο μηχάνημα που εκτελεί την εγχείρηση αντίστοιχα; Όταν μιλάμε για ανθρώπινη ζωή η εγγύηση δύο χρόνων του κατασκευαστή κι η επιστροφή των χρημάτων δεν λέει προφανώς τίποτα. Στο ρόλο του συμμάχου, υπό τον έλεγχο του ανθρώπου, μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργή, στο ρόλο του χειρουργού, δίχως ανθρώπινη επίβλεψη, απλά επικίνδυνη! Όσο για το google maps που πρόσθεσε ο Ηλίας, σκέψου πόσες φορές ακολουθώντας τις οδηγίες του, βρέθηκες χαμένος στο πουθενά νησιών, χωριών, ακόμη και της Αθήνας επειδή ακολούθησες το gps, παρακαλώντας θεούς και δαίμονες να σου εμφανίσουν έναν περιπτερά για να σε βγάλει στον ίσιο δρόμο. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα Star Wars κι αν βγουν μόνο ρωτώντας, πας στην πόλη!
Αν δεν σε καλύψαμε εμείς, μάθε περισσότερα στο σχετικό επεισόδιο της σειράς “Λόγος-Αντίλογος”, το οποίο θα προβληθεί την Τρίτη 14/1, στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD.