Δεν είναι εύκολο να πετύχεις αυτό που πραγματικά θες. Όποιος κι αν σου έχει πει το αντίθετο, προφανώς σου λέει ψέματα. Κι όχι δεν έχουμε έρθει για να σου δώσουμε ακόμη ένα Life-coach μάθημα να διαβάσεις, για το πώς πρέπει να ζήσεις τη ζωή σου. Ωστόσο είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε ιστορίες ανθρώπων που πέτυχαν πολλά, ακολουθώντας το όνειρο τους κι αυτό που αγαπούν πάρα πολύ. Πάρε για παράδειγμα τα μέλη της ομάδας, Bit Bot που τα κατάφεραν και γύρισαν νικητές και μεταλλιούχοι από την 3η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που έγινε πρόσφατα στην Ουγγαρία.

Μιλάμε για τους Νίκο Γιαννόπουλο, Κωνσταντίνο Καργάκο και Γιώργο Μπάκα από την Καλαμάτα και τον προπονητή τους, Λεωνίδα Φίλο, οι οποίοι συμμετείχαν με τo ρομπότ τους, στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ, κερδίζοντας το Αργυρό Μετάλλιο στην πιο σημαντική διοργάνωση του έτους για μαθητές από όλο τον κόσμο! Αφού τους ρίξουμε ένα γερό χειροκρότημα, γιατί και το αξίζουν και το χρειάζονται, ως ελάχιστη επιβράβευση για αυτά που κατάφεραν. Εδώ που τα λέμε, δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα αυτό που έκαναν. Χρειάστηκε μπόλικη δουλειά, υπομονή, γνώσεις κι αρκετές ώρες μελέτης και δουλειάς προκειμένου να έρθει αυτό το αποτέλεσμα.

“Εδώ και τέσσερα χρόνια που ασχολούμαστε με τη συγκεκριμένη κατασκευή, τη βλέπουμε συνεχώς να αλλάζει, να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα. Ρίχνοντας ένα βλέμμα στο κοντινό παρελθόν και τις πρώτες κατασκευές μας και κοιτώντας που έχουμε φτάσει σήμερα, συνειδητοποιούμε πως πάντα θα υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε να εξελίξουμε. Όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο αντικείμενο, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε τόσο υψηλό επίπεδο”, δήλωσε ο Νλικος Γιαννόπουλος που τα τελευταία 4 χρόνια ασχολείται με τη ρομποτική και πλέον πηγαίνει στη Α’ Γυμνασίου, προσπαθώντας να εξηγήσει όλα όσα βίωσε η ομάδα των παιδιά στον δρόμο για το επίτευγμα τους.

Άλλωστε τα παιδιά της ομάδας, μέσα σε αυτό το ταξίδι κέρδισαν πολλά περισσότερα από ένα μετάλλιο, δίχως να αφαιρούμε τίποτα από τη σπουδαιότητα του επιτεύγματος τους. Μάθανε να συνεργάζονται, μέσα από την ομαδικότητα και να χρησιμοποιούν αυτά που μάθανε από την Εκπαιδευτική Ρομποτική, στην καθημερινότητα τους. Δεν αμέλησαν στιγμή τις υποχρεώσεις τους, ως μαθητές στο σχολείο, αντίθετα τους βοήθησε κιόλας, να δομήσουν έναν τρόπο σκέψης, πιο εποικοδομητικό κι οργανωτικό. Έτσι, ανταπεξήλθαν εξαιρετικά, φτάνοντας παράλληλα στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Εκτός από τα παιδιά βέβαια, που τα κατάφεραν αξίζουν λίγες γραμμές και σε αυτούς που κρύβονταν πίσω από την επιτυχία τους. Από τη μία οι γονείς, που αφιέρωσαν πολύ χρόνο, χρήμα και μπόλικο κόπο, ώστε να προσφέρουν στα παιδιά τους το ιδανικό περιβάλλον για να ασχοληθούν απρόσκοπτα τα παιδιά τους με τα υπόλοιπα. Γιατί μπορεί “Η εκπαιδευτική ρομποτική σου ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για να περάσεις στον κόσμο του μέλλοντος και της τεχνολογίας με έναν συναρπαστικό και δημιουργικό τρόπο”, όπως πολύ σωστά λέει ο Νίκος, ωστόσο χρειάζεται κι ένα σπρώξιμο. Κι οι γονείς είδαν με τα ίδια τους τα μάτια, πόσο συνέβαλλε στην μετεξέλιξη των παιδιών τους, η ρομποτική, βοηθώντας τους να οραματιστούν έναν καλύτερο κόσμο, όπου οι συσκευές- ρομπότ θα βελτιώσουν τη ζωή μας, επιτελώντας πολύ σημαντικές υπηρεσίες σε ελάχιστο χρόνο.

Πλάι τους στάθηκε κι η στρατηγική  συνεργασία της COSMOTE με τον Οργανισμό Επιστήμης και Τεχνολογίας WRO Hellas για τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα τελευταία 6 χρόνια. Πλέον, ένα στα πέντε ελληνικά σχολεία διαγωνίζεται στις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Κάτι που δείχνει πόσο οι Έλληνες μαθητές έχουν αγκαλιάσει αυτόν τον κλάδο και τις προσδοκίες που δημιουργεί για το μέλλον της χώρας. Παράλληλα, και οι εκπαιδευτικοί έχουν ωφεληθεί, καθώς περισσότεροι  από 1.500 παρακολουθούν σε ετήσια βάση τα δωρεάν σεμινάρια επιμόρφωσης στην εκπαιδευτική ρομποτική ενώ έχουν στη διάθεσή τους βιβλία κατάρτισης και βιβλιοθήκη εκπαιδευτικών σεναρίων του WRO Hellas με την αρωγή της COSMOTE.

Ωστόσο επειδή καλές οι λέξεις κι ακόμη καλύτερα τα γραφόμενα, ωστόσο η εικόνα μένει, η COSMOTE δημιουργεί ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Real Robokids». Σε αυτό καταγράφεται όλη η πορεία των ομάδων που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη φετινή Ολυμπιάδα -αποδεικνύοντας τις δυνατότητες της χώρας μας στον τομέα του STEM -και τη συναρπαστική τους εμπειρία στην κορυφαία αυτή διοργάνωση. Το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται από τις 17 Ιανουαρίου 2020 στο κανάλι της COSMOTE στο YouTube. Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ «The Real Robokids» μπορείτε να βρείτε και στο www.therealrobokids.gr

Ενθουσιασμός, σκληρή δουλειά, ένα κομμάτι ψυχής, έμπνευση, δημιουργικότητα και πνεύμα συνεργασίας κι ομαδικότητας, μαζί με στήριξη από όσους σε αγαπούν και σε προσέχουν μπορούν να σε οδηγήσουν στην κορυφή. Μπράβο ρε μάγκες!