Ο Δήμος Μαραθώνα, είναι ο 5ος μεγαλύτερος δήμος σε έκταση, στην Αττική. Πολύ κοντά στην Αθήνα, στεγάζεται ένας από τους ιστορικότερους και πιο όμορφους δήμους, που έχουμε δίπλα μας. Θα μου πεις πως μας έκατσε ο Μαραθώνας; Πρόσφατα επισκεφθήκαμε την επετειακή έκθεση της ΕΥΔΑΠ για τα 90 χρόνια του Φράγματος του Μαραθώνα, η οποία φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” (Πειραιώς 254, Ταύρος) με την είσοδο να είναι ελεύθερη! Μείναμε εντυπωσιασμένοι από όλα όσα είδαμε και μας γεννήθηκε η επιθυμία να κινηθούμε προς Μαραθώνα μεριά. Άλλωστε πρόκειται για μια πόλη που όλοι γνωρίζουμε κι έχουμε τουλάχιστον 5 λόγους που μπορούμε να τον επισκεφθούμε.

Το Φράγμα του Μαραθώνα

Το Φράγμα του Μαραθώνα, είναι φράγμα επί του ποταμού Χαράδρου, στο σημείο που διασταυρώνεται με τον ποταμό Βαρνάβα και απέχει 8 χλμ από την πόλη του Μαραθώνα. Το φράγμα κατασκευάστηκε τα έτη 1926-1929 για να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες της πρωτεύουσας των Αθηνών. Με αφορμή την ολοκλήρωση των 90 χρόνων (1929-2019) από τα Εγκαίνια των σπουδαίων έργων κατασκευής του Φράγματος, καθώς και της τεχνητής Λίμνης του Μαραθώνα, η ΕΥΔΑΠ για πρώτη φορά εκθέτει τεκμήρια από το Ιστορικό της Αρχείο, προσφέροντας στο κοινό δίοδο γνώσης σε αδημοσίευτο υλικό. Μάλιστα, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη προσέλευση και στο έντονο ενδιαφέρον του κοινού για την Επετειακή Έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα», η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε την παράτασή της έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020. 

Το Φράγμα του Μαραθώνα, η κατασκευή της σήραγγας Μπογιατίου, των διυλιστηρίων και του πρώτου εκτεταμένου δικτύου ύδρευσης, αποτελούν έργα τεράστιας σημασίας, που σηματοδότησαν την εποχή του Μεσοπολέμου και έδωσαν λύση στο τεράστιο πρόβλημα υδροδότησης της πόλης των Αθηνών, του Πειραιά και των περιχώρων.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να «εξερευνήσουν» ποικίλα ιστορικά τεκμήρια όπως φωτογραφίες, χάρτες, αρχιτεκτονικά σχέδια, εργαλεία αλλά και αντικείμενα  από την κατασκευή του σπουδαίου αυτού έργου και τη ζωή στον οικισμό του Φράγματος.

Υπάρχει μπόλικο πράγμα να δεις. Και οπτικοακουστικό υλικό με την τρισδιάστατη απεικόνιση της κατασκευής του Φράγματος είχε για να δούμε και μια ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους εποχής με πλάνα γυρισμένα με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου που σε πιάνουν από το χεράκι και σε μεταφέρουν νοερά πίσω στον χρόνο. Τότε, που κατασκευάστηκε το έργο, ενώ τα φανταστικά πρόσωπα στους σελιδοδείκτες που μας έδωσαν στην είσοδο, μας ξενάγησαν στην ΄Εκθεση με ένα ευρηματικό τρόπο. 

Για τους μικρούς επισκέπτες, στην είσοδο της έκθεσης υπάρχει ένα διαδραστικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία διαδραστική κατασκευή, 20 εργαλεία, 1 ήρωας, άπειρες ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες για να φτάσει το νερό στο ποτήρι. Ένας εναλλακτικός τρόπος συμμετοχής των παιδιών στην Έκθεση, με τον οποίο τα παιδιά ανακαλύπτουν και συλλέγουν στοιχεία εστιάζοντας σε ό,τι τους κάνει εντύπωση, ώστε να αφηγηθούν στη συνέχεια τις δικές τους μοναδικές ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες.

Η Μάχη του Μαραθώνα

Η Μάχη του Μαραθώνα (αρχαία ελληνικά Μάχη τοῦ Μαραθῶνος), που διεξήχθη τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ, αποτελεί σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων (Αθηναίοι και Πλαταιείς) και των Περσών κατά την πρώτη εισβολή των Περσών στην Ελλάδα.

Μετά την αποτυχία της Ιωνικής Επανάστασης, ο Δαρείος συγκέντρωσε μεγάλη δύναμη για να εκδικηθεί την Αθήνα και την Ερέτρια, οι οποίες είχαν βοηθήσει τους Ίωνες, κατά την Ιωνική Επανάσταση. Το 492 π.Χ, έστειλε δύναμη, υπό την ηγεσία του Μαρδόνιου αλλά ο περσικός στόλος καταστράφηκε από τρικυμία παραπλέοντας τον Άθω. Τελικά το 490 π.Χ., υπό τη διοίκηση του Δάτη και του Αρταφέρνη, ο περσικός στρατός κατέλαβε τις Κυκλάδες, κατέστρεψε την Ερέτρια και στρατοπέδευσε στον Μαραθώνα, όπου τους αντιμετώπισε δύναμη Αθηναίων και Πλαταιέων. Η μάχη έληξε με αποφασιστική νίκη των Ελλήνων – που οφειλόταν στην στρατιωτική ιδιοφυΐα του Μιλτιάδη – και οι Πέρσες αναγκάσθηκαν να φύγουν στην Ασία.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Mαραθώνα

Από το 1975, Στεγάζει ευρήματα από τη Μάχη του Μαραθώνα αλλά και ευρήματα άλλου είδους από την ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και από το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών της Μπρεξίζας, τα ερείπεια του οποίου βρίσκονται στα παράλια της Νέας Μάκρης. Το μουσείο περιλαμβάνει επίσης το προστατευμένο με στέγαστρο νεκροταφείο τύμβων της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000-1600 π.Χ.) και τον λεγόμενο τύμβο των Πλαταιέων του 5ου αι. π.Χ.

Ο Μαραθώνιος

Ο Μαραθώνιος Δρόμος είναι αγώνας αντοχής δρόμου κάλυψης επίσημης απόστασης 42,195 χιλιομέτρων (26,229 μίλια), που περιλαμβάνεται στα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα. Ο αγώνας ονομάζεται έτσι από την ιστορική διαδρομή του Αθηναίου στρατιώτη ημεροδρόμου Φειδιππίδη που μετά τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ) έτρεξε από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νικητήρια νέα με τη λέξη «νενικήκαμεν». Μέχρι σήμερα θεωρείται το πιο σημαντικό επίτευγμα για έναν δρομέα.

Οι τρομερές ταβέρνες της περιοχής

Αν πας στον Μαραθώνα και δεν κάτσεις στις ταβέρνες της περιοχής, τότε έχεις πρόβλημα. Το “Αρχοντικό του Λέκκα”, “ο Σχοινιάς”, “ο Λουλάς” κι “ο Χοντρός” στη Νέα Μάκρη, ξέρουν κι εμείς τους εμπιστευόμαστε!

Για περισσότερες πληροφορίες για την εξαιρετική πρωτοβουλία της έκθεσης, ακολουθήστε την ΕΥΔΑΠ στα social media: FacebookInstagramTwitterLinkedIn και YouTube και επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της στο www.eydap.gr.