Ο κόσμος μας, δεν μπορεί να γίνει καλύτερος, από μόνος του. Δεν πρόκειται να αλλάξει, έτσι ξαφνικά, αν δεν αλλάξουμε προηγουμένως εμείς. Αν θελήσουμε λοιπόν, να φτιάξουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας θα πρέπει να θυμηθούμε πρώτα από όλα την ανθρώπινη υπόστασή μας. Είναι πολύ σημαντικό όταν βρεθούμε κάτω, κάποιος να μας δώσει ένα χέρι, για να σηκωθούμε ξανά. Κι αν το παρόν μερικές φορές μας φαίνεται πνιγηρό και δύσκολο, έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε το μέλλον μας. Να το κάνουμε πιο ανθρώπινο, αν θες. Να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη και τη στήριξη μας, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους γύρω μας, που την χρειάζονται. Την Κυριακή 8 του Δεκέμβρη λοιπόν, παίχτηκε μια πολύ ωραία φάση στην Αθήνα. Μαζεύτηκαν 105 barbers από την Ελλάδα και την Κύπρο (Αθήνα, Έδεσσα, Ναύπλιο, Άργος, Ρόδος, Εύβοια, Κρήτη, Λευκωσία, Σπάρτη, Θεσσαλονίκη), και πρόσφεραν δωρεάν κουρέματα, σε αυτούς που τα είχαν περισσότερο ανάγκη. Έτσι, η τέχνη τους, έγινε πράξη αλληλεγγύης και σεβασμού προς τον συνάνθρωπο.

Δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και προσπάθησαν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των “απόκληρων της γης”. Το κάλεσμα έγινε από την What’s Up της COSMOTE και τον Αναστάση Σταυρόπουλο, ιδιοκτήτη του Anber Barber Shop, που εδώ και δύο χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του ανιδιοτελώς σε ευπαθείς ομάδες, αστέγους, κρατούμενους φυλακών και πολλούς άλλους. 

Η ημέρα ξεκίνησε νωρίς το πρωί, σε ένα γηροκομείο στην Αγ. Παρασκευή όπου έφτασαν οι πρώτοι κομμωτές για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα Χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Λίγο συγκινημένοι, λίγο σαστισμένοι, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και αισθάνθηκαν ευγνώμονες που αυτή την Κυριακή δεν είχαν μείνει σπίτι τους. Αργότερα, μαζεύτηκαν στο Θησείο δίπλα από το συσσίτιο του “Άλλου Ανθρώπου” στήσανε 5 σκαμπό, έβγαλαν τις μπέρτες και τα εργαλεία τους και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε όποιον το επιθυμούσε.

Τα πρόσωπα γύρω τους, δεν είχαν πια κατήφεια και στεναχώρια. Αντίθετα ξεπρόβαλλαν να πρώτα χαμόγελα κι η μέρα έγινε πιο όμορφη. Βλέπεις, καλά τα ευχολόγια και τα αναθέματα, καλή κι η φιλανθρωπία του πληκτρολογίου, πίσω από την ασφαλή μας οθόνη, ωστόσο η χαρά του να βοηθάς κάποιον που έχει ανάγκη, είναι απερίγραπτη. Οι στιγμές που μοιραζόμαστε άλλωστε κι οι μικρές χαρές, έχουν μεγάλη σημασία. Είναι αυτές που μας επιτρέπουν να κοιμόμαστε καλύτερα τα βράδια κι όταν βλέπουμε το είδωλο μας στον καθρέφτη, να μη στρέφουμε το βλέμμα αλλού.

Καθ όλη την διάρκεια τις ημέρας, οι κομμωτές επισκέφτηκαν 7 διαφορετικές περιοχές: στον δρόμο, σε γηροκομεία, σε κέντρα φιλοξενίας αστέγων και σε σπίτια που φιλοξενούν παιδιά, ενώ περιποιήθηκαν περισσότερα από 450 άτομα. Κι όχι όλοι αυτοί οι φίλοι μας δεν πήραν μόνο ένα κούρεμα. Πήραν πολλά περισσότερα, μη μετρησίμα, μα ασύγκριτα σπουδαία. Έλαβαν χαρά, φροντίδα, συντροφιά και αλληλεγγύη. Τα πρόσωπα των παιδιών, των ηλικιωμένων και όλων όσοι παραβρέθηκαν στα σημεία των δράσεων, έλαμψαν από χαρά και γέμισαν ελπίδα. Αυτοί που βγήκαν πιο κερδισμένοι είναι βέβαια οι 105 νεαροί barbers που κατάλαβαν ότι πιστεύοντας στην τέχνη τους μπορούν να προσφέρουν αγάπη τώρα, για ένα καλύτερο μέλλον.

Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει ο κόσμος μας. Μόνο, αν απλώσουμε το χέρι μας ο ένας στον άλλο και κρατήσουμε του διπλανού μας, με την ίδια ζεστασιά που το κάνει κι εκείνος. Το μέλλον είμαστε εμείς κι όσο καλύτεροι γίνουμε, τόσο καλύτερο, θα είναι κι αυτό!