Τα Χριστούγεννα σημαίνουν φωτάκια. Σημαίνουν λαμπιόνια. Σημαίνουν στολίδια. Τα Χριστούγεννα σημαίνουν τζάκι, και δέντρο, και κουραμπιέδες με μελομακάρονα. Εντάξει; Ας παραδεχτούμε τώρα την αλήθεια: Χριστούγεννα σημαίνει Άη Μπίλης! Γι’ αυτό στολίζεις δέντρο, γι’ αυτό γουστάρεις τζάκι, και κουραμπιέδες με μελομακάρονα φτιάχνεις για να γλυκάνεις τον τύπο που θα σου αφήσει δώρο κάτω απ’ το έλατο. Ή τέλος πάντων, έτσι ήταν τα πράγματα, μέχρι που μεγάλωσες…

Όμως, φίλε μου, ο Άη Μπίλης δεν εξαφανίστηκε με την ενηλικίωσή σου. Δεν έπαψε να υπάρχει. Απλώς ακολούθησε τη φύση του, όπως κάθε σωστός αντίστοιχος ήρωας (ο Μπάτμαν, ο Φάντομ Ντακ κτλ). Έγινε δηλαδή λίγο πιο… μυστικός!

Κάθε χρόνο λοιπόν, μπορεί πια να μην έχει Santa, αλλά έχει… Secret Santa! Κι αυτό σημαίνει ότι:

  1. Αν δεν έχεις την πελώρια τύχη να δουλεύεις απ’ το σπίτι (κι άρα τι ζητάς τώρα, κι άλλο δώρο;), ένας καλός σου συνάδελφος κάθε χρόνο γίνεται ο προσωπικός σου Άγιος Βασίλης.
  2. Το παιδικό σου όνειρο παίρνει σάρκα και οστά: Γίνεσαι εσύ ο Άη Βασίλης κάποιου άλλου!

Όπως θα δεις στο παρακάτω βιντεάκι, το “έθιμο” είναι απλό: όλοι βάζουν τα ονόματά τους σ’ ένα σκούφο (ή σε μια κούπα, τέλος πάντων), όλοι τραβούν από ένα όνομα, όλοι πρέπει να φέρουν ένα δώρο στο όνομα που τράβηξαν.

Ωστόσο, όλα καλά, γίνεσαι Αηβασίλαρος, σκορπίζεις χαρά, αφήνεις και λίγο μούσι, έλκηθρα και τάρανδοι δεν απαιτούνται για τη δουλειά αλλά… τα δώρα πού τα βρίσκεις;

Λοιπόν, εδώ υπάρχουν δύο επιλογές. Ή…

  • Έχεις μυστικό ξυλουργείο με ξωτικά να δουλεύουν για σένα κάπου στα Τζουμέρκα.

Ή…

  • Πας Κωτσόβολο!

Αυτός έχει 95 ολόκληρα καταστήματα που, μπορεί να μην έχουν μέσα ξωτικά, μα έχουν ανθρώπους έτοιμους να σ’ εξυπηρετήσουν σε κάθε δώρο που θα χρειαστεί να κάνεις. Κι ακόμα, έχουν και το ηλεκτρονικό τους κατάστημα (kotsovolos.gr), όπου διαλέγεις το δώρο που σ’ αρέσει, κι εκείνο έρχεται σπίτι σου με φορτηγάκι σε ρόλο… τάρανδου!

Όσο για ποικιλία; Μη σκας καθόλου! Ακόμα κι αν σου τύχει το “μεγάλο αφεντικό”, ακόμα κι αν η μελλοντική σου επαγγελματική εξέλιξη εξαρτάται απ’ το δώρο που θα προσφέρεις στον άνθρωπο που κάνει κουμάντο στη δουλειά, ο Κωτσόβολος δεν θα σ’ αφήσει ξεκρέμαστο. Ό,τι και να ψάχνεις σε ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, αξεσουάρ και τα πάντα όλα, θα τα βρεις εκεί μέσα! Μπες, βρες, πάρε. Κι αν ξαφνικά αλλάξεις γνώμη, άλλαξέ το. Και ξανάλλαξέ το. Ο Κωτσόβολος είναι εκεί να σε στηρίξει, όπως θα ‘κανε κάθε καλός βοηθός, κάθε καλού Άη Μπίλη!

Οπότε, φέτος τις γιορτές, μη σκιαχτείς την ευθύνη. Ο καλός ο Άη Βασίλης, στους βοηθούς του φαίνεται. Στηρίξου στον Κωτσόβολο, τον δικό σου Secret Santa, βάλε το χέρι στην κληροτίδα, τράβα όνομα και… (χο,χο,χο) Καλά Χριστούγεννα!