Όπως βλέπουμε, ακούμε και κυρίως διαβάζουμε, η φάση με τον πλανήτη και τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτόν, έχει ξεφύγει τελείως. Τελείως όμως. Η υπερκατανάλωση πλαστικού, έχει μολύνει θάλασσες, ακτές, δάση, ατέλειωτες σκουπιδοπόλεις, τις οποίες προφανώς κι επιλέγουμε να κρύβουμε επιμελώς κάτω από το χαλί, γιατί έτσι μας βολεύει. Για αυτόν το λόγο, μοιάζει επιτακτική ανάγκη να κάνουμε κάτι. Ο καθένας από τη δική του μεριά, οφείλει να μειώσει την κατανάλωση πλαστικού και τη σπατάλη φαγητού, τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται οι άνθρωποι γύρω μας που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και δεν μπορούν να προσφέρουν στον εαυτό τους τα βασικά γεύματα.

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά πώς γίνεται; Μια μέρα που είχα χρόνο μετά από την επίσκεψή μου σε ένα κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος μπήκα στο https://allazoumesinithies.ab.gr/. Βλέπεις, μου άρεσε το όνομα, γιατί αν χρειαζόμαστε κάτι είναι αυτό. Να αλλάξουμε συνήθειες. Μπήκα λοιπόν στην κατηγορία του περιβάλλοντος κι έμαθα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Αρχικά έμαθα πώς να μειώσω τη σπατάλη του νερού στην κουζίνα μου. Έκτοτε  όταν βράζω μακαρόνια και λαχανικά, το κρατάω το νεράκι μου και ποτίζω τις γλάστρες της μάνας μου, που είχαν μαραζώσει. Κι οι γλάστρες ξανάνιωσαν κι εγώ εξοικονόμησα μπόλικο νερό. 2 σε 1 tip μάγκικο κι έξυπνο.

2ον κι εξίσου σημαντικό περιβαλλοντικό κολπάκι. Μάθε ανακύκλωση. Όχι αυτή που πετάς σε μια σακούλα ό,τι ανακυλώσιμο βρεις μπροστά σου με λίγα αποφάγια.  Μάθε τα βασικά. Πλαστικές συσκευασίες, γυάλινες συσκευασίες, χαρτί και χάρτινες συσκευασίες, αντίστοιχα από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες και ρούχα. Βάλε και κουτάκια με μαρκαδόρο για το πού ανακυκλώνεις τι, παντού. Εμένα με σώσανε.

Πάμε τώρα στο νούμερο τρία της λίστας μας. Μάθε πώς να ψωνίζεις. Προτίμησε φρέσκα προϊόντα, επαναχρησιμοποιούμενες ή ανακυκλώσιμες συσκευασίες και ξεφορτώσου τα δεκάδες χαρτάκια που τρίβονται στις κωλότσεπες και γράφουν το τι χρειάζεσαι από το σουπερμάρκετ. Γράψ’ τα στο ρημάδι το κινητό. Τόσο χρόνο περνάς μαζί του, άλλωστε. Η ζωή στο γραφείο μπορεί να γίνει πιο φιλική για το περιβάλλον. Άσε τα πλαστικά μπουκαλάκια και ποτήρια, και πάρε θερμός, δούλεψε ταπεράκι προτζεκτ κι απόφυγε το έξτρα πλαστικό. Επίσης, όχι άλλα post it και δεκάδες σημειωματάρια παντού. Όσα δεδομένα χρειάζεσαι να θυμάσαι, ψηφιοποίησέ τα.

Μη νομίζεις πως τα παραπάνω τα κατέβασε η γκλάβα μου μια μέρα. Όταν έβρισκα χρόνο, τρύπωνα στο site, διάβαζα και εφάρμοζα. Ξεκίνησα από τα απλά και τα καθημερινά κι έφτασα να κάνω και τις διακοπές μου πιο οικολογικές, ακολουθώντας zerowaste πρακτικές. Όσα μαθαίνεις, χρήσιμα είναι. Και πλάι στα παραπάνω, έμαθα και μπόλικα DIY κολπάκια. Έτσι λοιπόν έκανα τα γυάλινα βάζα μου, γαμάτες μολυβοθήκες, και κουτί αποθήκευσης για τις κονκάρδες μου. Όμως επειδή είμαι και προκομμένο παιδί και το μυαλό μου κόβει, έφτιαξα και κουμπαρά από κουτί γιαουρτιού και κερομάντηλο τροφίμων σένιο.

Βλέπεις δεν θέλει κόπο για να αλλάξουμε συνήθειες, αλλά τρόπο. Κι αν βοηθήσουμε όλοι, τότε ο πλανήτης μας θα γίνει καλύτερος. Η ΑΒ Βασιλόπουλος μας προτρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, μα κι η ίδια η αλυσίδα δεν κάθεται στα αυγά της. Αντίθετα δεσμεύεται για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% μέχρι το 2025 και τη μείωση χρήσης πλαστικού κατά 50% έως την ίδια χρονιά. Τώρα αν είσαι ακόμη δύσπιστος και ρωτάς γιατί όλα αυτά, θα σου απαντήσουμε κατάλληλα.

“Γιατί…Σε όλη μας τη ζωή ζούμε παράλληλα σε δύο «σπίτια»: το σώμα μας και τον πλανήτη μας. Και τα δύο έχουν ανάγκη από φροντίδα, συντήρηση και αγάπη. Γι’ αυτό, συχνά χρειάζονται αλλαγές στις συνήθειες μας. Αλλαγές μικρές ή και μεγαλύτερες. Αλλαγές, που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας και να διαμορφώσουν το μέλλον μας. Το δικό μας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.”