Μεγάλωσα τη δεκαετία του ’90. Μπήκα για πρώτη φορά στο Internet το 1995-96. Ήταν κάτι το μαγικό. Ένας άλλος κόσμος. Η όλη διαδικασία είχε τη δική της τελετουργία. Έβαζες το μόντεμ στην πρίζα του τηλεφώνου και ξεκινούσες την κλήση για το διαδίκτυο.

Μετά από περίεργους θορύβους και αρκετά δευτερόλεπτα αναμονής, ήσουν «μέσα», με την τότε γρήγορη ταχύτητα των 56Kbps. Μια ιστοσελίδα έκανε φαντάσου να φορτώσει σχεδόν ένα ολόκληρο λεπτό. Και πολύ περισσότερο αν είχε φωτογραφίες. Α! Ξέχασα και το καλύτερο! Όταν κάποιος μέσα στο σπίτι σήκωνε το τηλέφωνο, η σύνδεση κοβόταν! ΣΟΚ!

Φυσικά όλες αυτές οι ιστορίες ανήκουν στο παρελθόν. Οι ταχύτητες πλέον έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορείς να κατεβάσεις ή ακόμα καλύτερα, να στριμάρεις ταινία 4Κ σαν να είναι στον υπολογιστή σου.

Αυτό γίνεται με το FTTH ή ακόμα καλύτερα με το Fiber To The Home του Ομίλου ΟΤΕ, όπου πλέον η σύνδεση στο Internet αποκτά ένα νέο νόημα. Αρχικά, η οπτική ίνα έρχεται απευθείας στο σπίτι κι έτσι μιλάμε για εγγυημένες ταχύτητες Internet, που στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν στο 1Gbps.

«Ωραία!» θα μου πεις, «και αυτό που μου χρησιμεύει;» Πάμε σε ένα υποθετικό-ή και όχι- σενάριο. Είσαι σπίτι και θες να ακούσεις μουσικούλα, ενώ παράλληλα παίζεις Fortnite στον υπολογιστή, χωρίς ΚΑΘΟΛΟΥ lagging. Η αδερφή σου, στο διπλανό δωμάτιο, ανεβάζει φωτογραφίες μέσα σε δευτερόλεπτα στο Instagram και βλέπει Tutorials στο Youtube, χωρίς καμία αναμονή. Ο πατέρας βλέπει ποδόσφαιρο στην COSMOTE TV σε 4Κ και η μητέρα βλέπει on demand τις αγαπημένες της σειρές για να χαλαρώσει.

Το παραπάνω σενάριο χρειάζεται μια δυνατή σύνδεση στο Internet που με την υποδομή FTTH γίνεται πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 150.000 σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που έχουν πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, με εγγυημένες ταχύτητες Internet 100 & 200Mbps μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα.

Μάλιστα, πριν λίγες εβδομάδες είδαμε στην πράξη τις απεριόριστες δυνατότητες των οπτικών ινών στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, όπου οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους από 5 ακόμη πόλεις στην άλλη άκρη της γης, με το όνομα «Σπάρτη», μέσω μιας απλής οικιακής σύνδεσης FTTH, που μπορείς να έχεις και στο σπίτι σου! Χάρη στις απίστευτες ταχύτητες του δικτύου οπτικών ινών COSMOTE Fiber, οι κάτοικοι της ελληνικής Σπάρτης «ένωσαν» τις φωνές τους με εκείνες των κατοίκων της Σπάρτης του New Jersey, της Georgia, του Illinois, του Michigan και της North Carolina, και ταυτόχρονα φώναξαν το χαρακτηριστικό: «this is Sparta».

Τσέκαρε το βίντεο για να πάρεις μια γεύση από το τί πάει να πει υποδομή FTTH, μέσω του COSMOTE Fiber και ζήλεψε λιγάκι!

Μέσα στο Δεκέμβριο του 2019, περιοχές στις πόλεις της Καρδίτσας, της Κατερίνης και της Καβάλας, αλλά και περιοχές στο Μοσχάτο, τη Νέα Ιωνία, το Νέο Ηράκλειο και την Πετρούπολη θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις απεριόριστες δυνατότητες των οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Για την ώρα στην Αττική, πρόσβαση στο Fiber To The Home του Ομίλου ΟΤΕ έχουν σπίτια κι επιχειρήσεις στον Άγιο Αρτέμιο, τους Αμπελόκηπους, το Βύρωνα, το Γαλάτσι, την Ηλιούπολη, την Καισαριανή, την Κηφισιά, το Μαρούσι, τη Νέα Ερυθραία, τη Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, τον Παπάγο-Χολαργό, τα Πατήσια, το Χαλάνδρι και το Ψυχικό. Στην Βόρεια Ελλάδα αντίστοιχα, το FTTH είναι διαθέσιμο σε νέες περιοχές στους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, αλλά και στην Ευκαρπία, το Πανόραμα και το Ωραιόκαστρο. Ενώ στη υπόλοιπη Ελλάδα, πρόσβαση σε FTTH έχουν το Ρέθυμνο, η Σπάρτη και τα Χανιά.