O Σεμπαστιάν Πινιέρα, στη Χιλή, απασφάλισε παραφροσύνη δίνοντας στον στρατό το ελεύθερο να πυροβολεί ακόμα και 5χρονα παιδιά. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μοιάζουν κάτι περισσότερο από φρικαλέα, κάνοντας λόγο για δεκάδες νεκρούς και βιασμούς, ενώ στους 121 φαίνεται να φτάνουν οι αγνοούμενοι. Ανατριχίλα προκαλούν και οι αναφορές για πάνω από 1000 θύματα βασανιστηρίων.

Εδώ και πάνω από δέκα μέρες οι Χιλιανοί ρίχνονται στη μάχη της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους, με αφορμή την αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών, απόφαση του συντηρητικού Προέδρου της Χιλής. Η εξέλιξη αυτή ήρθε σαν σταγόνα που ξεχείλισε ένα γεμάτο ποτήρι οργής, που θέλει τον μέσο Χιλιανό, να μην εισπράττει περισσότερα από 500 ευρώ, σε μια καθημερινότητα που διαρκώς ακριβαίνει, αμβλύνοντας την οικονομική ανισότητα που επικρατεί στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Ο Πινιέρα, δεν τήρησε καμία από τις δεσμεύσεις του, βυθίζοντας τον κακοποιημένο λαό, για ακόμη μια φορά στη ματαίωση τον προσδοκιών του. Καμία αύξηση μισθών, καμία βελτίωσή των υπηρεσιών υγείας, καμία παρέμβαση στην αύξηση των τιμών και ταυτόχρονα μια εξέγερση των αυτοχθόνων του Εκουαδόρ, με παρόμοια αιτήματα.

Οι κάτοικοι της Χιλής, ήρθαν για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με φασιστικές πρακτικές μιας και τα ματωμένα χρόνια του Πινοσέτ, ήρθε να αναστήσει ο Πινιέρα, βγάζοντας τον στρατό στον δρόμο, κορυφώνοντας με τον τρόπο αυτό την οργή και την αγανάκτηση. 

Το εξεγερμένο πλήθος θέλησε να κατευνάσει ο αρχηγός του Κράτους ζητώντας συγγνώμη και ανακοινώνοντας πακέτο κοινωνικό μετρων, για μια κατάσταση που φανερά έχασε εντελώς τον έλεγχο, παίρνοντας και αυτός με τη σειρά του το μήνυμα ότι οι το καζάνι βράζει και όταν σκάσει κανείς δεν φοβάται, ούτε καν για την ίδια του τη ζωή. 

Οι εικόνες και τα βίντεο που ακολουθούν, δείχνουν την απερίγραπτη βιαιότητα της κρατικής καταστολής, που δέχονται όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες της Χιλής.
Αλληλεγγύη σε κάθε λαό που αγωνίζεται, σε κάθε άνθρωπο που αντιστέκεται με μόνο του φρούριο το σώμα και την ψυχή του.