Πριν λίγο καιρό, όταν γράψαμε συγκλονισμένοι το κάτιτις μας για το “Unbelievable“, αναφερθήκαμε στο “When They See Us” που προβάλλεται στο Netflix και υποσχεθήκαμε στο αναγνωστικό κοινό του Provocateur, πως θα αποτίσουμε σύντομα τα σέβη μας και σε αυτό. Εμείς εδώ τον τιμάμε τον λόγο μας για αυτό επανερχόμαστε, ώστε να εξαναγκάσουμε όσους δεν έχουν δει τη σειρά της Έιβα Ντουβερνέ, να σπεύσουν.

Αν γυρεύεις μια περίληψη, διάβασε αυτή που ακολουθεί: “Ήταν Απρίλιος του 1989, όταν η Τρίσα Μέιλι βρέθηκε ημιθανής και σεξουαλικά κακοποιημένη στο Σεντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Σε άλλο σημείο του πάρκου, νεαροί Αφροαμερικανοί έκαναν τη βόλτα τους κάνοντας πλάκα και ρίχνοντας πέτρες σε αυτοκίνητα. Η κατάσταση ξέφυγε και ορισμένοι από τους περαστικούς δέχθηκαν επίθεση και έπεσαν θύματα ληστείας. Η αστυνομία βρέθηκε στο σημείο και άρχισε να τους κυνηγά. Εκείνο το βράδυ, η αστυνομία της Νέας Υόρκης συλλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο εφήβους, τον Κέβιν Ρίτσαρντσον και τον Ρέιμοντ Σαντάνα ως ταραχοποιά στοιχεία. Μπορεί η σύλληψή τους να μην είχε σχέση με την επίθεση στην Τρίσα Μέιλι, μιας και ο βιασμός έγινε μετά, ωστόσο, οι αρχές τους κράτησαν για να καταθέσουν αρχικά ως μάρτυρες, ενώ στη συνέχεια είδε στα πρόσωπά τους ύποπτους για την επίθεση στην Μέιλι. Τους αναγκάζουν να ομολογήσουν τον βιασμό και τη δολοφονία της γυναίκας και συλλαμβάνουν και ακόμη τρεις ανήλικους από τις γειτονιές του Χάρλεμ. Τον 16χρονο Κόρι Γουάις, τον 15χρονο Αντον ΜακΚρέι και τον Γιούσεφ Σαλάμ.

Η σειρά πραγματεύεται τη συγκλονιστική ιστορία των 5 του Σέντραλ Περκ. Μια από τις πλέον πολύκροτες ιστορίες δικαστικής πλάνης, που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ. Πριν συνεχίσεις να διαβάζεις, οφείλουμε να σε προετοιμάσουμε καταλλήλως. Αυτή, δεν είναι μια εύκολη σειρά. Θέλει γερό στομάχι. Δεν είναι ένα ακόμη εύπεπτο δικαστικό δράμα, βασισμένο σε ρεαλιστικά γεγονότα. Οι δημιουργοί της σειράς, υφαίνουν μια ανατριχιαστική αποτύπωση, όλων όσων συνέβησαν στους πρωταγωνιστές. Πρόκειται για λεπτοφυή σπουδή πάνω στην ψυχολογία του θύματος, που εξαναγκάζεται να ομολογήσει ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.

https://www.youtube.com/watch?v=u3F9n_smGWY

Πολλοί χαρακτήρισαν το “When They See Us“, μια σύγχρονη αρχαία τραγωδία. Όμως μη γελιέσαι, εδώ δεν υπάρχει Νέμεσις και η κάθαρση δεν έρχεται ποτέ.  Ίσως λίγα λεπτά πριν το τέλος, ένα αίσθημα ανακούφισης σβήσει τα παραπάνω, μα όταν τα αληθινά πρόσωπα των 5 του Σέντραλ Περκ, εμφανιστούν πλάι στα ονόματα των πρωταγωνιστών, δεν γίνεται να μη βουρκώσεις. Με τους Robert De Niro και Οprah Winfrey, στην καρέκλα των παραγωγών, η σειρά είχε προκαλέσει συζητήσεις, πριν καν προβληθεί δεδομένης της υπόθεσης που θα πραγματευόταν. Στο τέλος της θέασης της απλά μηρυκάζεις σε όσους γνωρίζεις να σταματήσουν ό,τι κάνουν και να την δουν άμεσα. Θες να γίνουν όλοι κοινωνοί του μηνύματος της. Αυτού δηλαδή που τρίβει στα μούτρα μας μια βαθιά ξενοφοβική κοινωνία, που αναμασά ρατσιστικά κλισέ και στερεότυπα και αρνείται μετά βδελυγμίας, να βάλει το καθρεφτάκι της μπροστά στο πρόσωπο της. Βλέπεις, γνωρίζει από πριν το παραμορφωμένο είδωλο της και ντρέπεται να το αντικρίσει κατάματα. Αυτό συμβαίνει, γιατί κρύβει στο βλέμμα του τη βία, που γεννά κάθε του ανάσα και τον φόβο, μήπως βρεθεί κάποια στιγμή στη θέση του θύματος.

ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!