Η πιο δύσκολη παραδοχή για κάποιον που διαβάζει, είναι πως δεν θα καταφέρει ποτέ στη ζωή του να διαβάσει ΟΛΑ τα βιβλία. Ούτε καν όλα τα βιβλία που θέλει. Κάποια γιατί δεν θα προλάβει, κάποια γιατί έχουν εξαφανιστεί απ’ τον κόσμο, κάποια γιατί δεν υπήρξαν ποτέ, κάποια γιατί…

Ναι, ναι, ξέρω. Θες εξηγήσεις γι’ αυτό το τρίτο, κι έχεις δίκιο. Εδώ από κάτω λοιπόν σου ‘χω 10 βιβλία που ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσεις πριν πεθάνεις, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν! Ποτέ δεν υπήρξαν. Το ότι θα έπρεπε να υπάρχουν, αυτό είναι μιαν άλλη ιστορία.

Ο Θεός μας Μισεί Όλους (και τα άπαντα του Χανκ Μούντι)

Ο Χανκ έχει κάθε λόγο να μην είναι καλός συγγραφέας. Είναι τεμπελχανάς, αλκοολικός, χωρίς ίχνος κατάθλιψης, κυκλοφορεί με Πόρσε, (παρά)αρέσει στις γυναίκες… Αλλά έχει ταλέντο! Όλοι το παραδέχονται, κανείς δεν το αμφισβητεί: είναι ένας όμορφος, (σχετικά) πλούσιος Μπουκόφσκι, και μεταξύ μας, παίζει να γράφει λιγότερα “ξύδια” με περισσότερο σκληρό συναίσθημα απ’ τον Τσάρλι. Οπότε ναι, αξίζει να διαβάσεις Χανκ Μούντι. Αλλά δεν τον βρίσκεις πουθενά…

Υ.Γ. Βασικά, το God Hates Us All, by Hank Moody υπάρχει! Μόνο που είναι του Τζόναθαν Γκρότενσταϊν…

The Hitchicker’s Guide to the Galaxy, του…

Έχω αλλεργία στα e-books, μα τούτο δω είναι άλλο πράγμα. Όταν υπήρχε στον κόσμο του Ντάγκλας Άνταμς ο Οδηγός Διαπλανητικού Οτοστόπ, ο Λιακόπουλος δεν είχε καν σκεφτεί τους Οδηγούς Επιβίωσης και τα Ζουν Ανάμεσά Μας. Ένα ηλεκτρονικό εγχειρίδιο γεμάτο λύσεις για κάθε ζόρικη κατάσταση όπως: “Τι να κάνεις αν βρεθείς κολλημένος σε μια ρωγμή του εδάφους, κάτω από έναν πελώριο βράχο, δεν μπορείς να κουνηθείς και δεν έχεις ελπίδα σωτηρίας“. Χρήσιμα πράγματα, διάβαζε, δεν ξέρεις ποτέ…

Το Βιβλίο των Μικρών Εξερευνητών, των Φρουρών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και άλλων

Πριν μαζευτεί όλη η πληροφορία του κόσμου στο pc σου, υπήρχε ένα βιβλίο που είχε την απάντηση σε οτιδήποτε μπορούσε να σ’ απασχολεί. Γραμμένο (σύμφωνα με το Ντον Ροσα) απ’ τους φύλακες της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης κι εμπλουτισμένο από κόσμο και ντουνιά, το Βιβλίο των Μικρών Εξερευνητών περιλαμβάνει “πώς να”, πληροφορίες κι ΟΛΗ τη γνώση ανθρώπων και παπιών. Είναι μια Google που υπάρχει απ’ όταν η Google δεν ήταν καν ιδέα…

Ιστορία Χωρίς Τέλος, του…

Ένα βιβλίο “Τζουμάντζι“, ένα βιβλίο “Ντουλάπα της Νάρνια“, ένα βιβλίο που άμα και τ’ ανοίξεις, σε κάνει μαζί αναγνώστη και πρωταγωνιστή. Κι αν λες ότι δεν θα σ’ έψηνε να μπεις στο φανταστικά φανταστικό κόσμο της “ιστορίας δίχως τέλος”, τότε ή ψέματα λες, ή… ψέματα λες!

Βίος και Ψέματα του Άλμπους Ντάμπλντορ (και τα άπαντα της Ρίτα Σκίτερ)

Ξέρεις τη στάση μου, κι αν δεν την ξέρεις μάθε τη: Μακριά από Τατιάνες κι από κίτρινη λογοτεχνία. Αλλά. Αλλά! ΑΛΛΑ. Αν προκείται καλά και ντε να διαβάσεις κίτρινες σελίδες, ας είναι της βασίλισσας! Η Ρίτα η Σκίτερ κι η αυτόματη πένα της, έγραψαν μια σειρά από σπουδαία έργα που ρίχνουν μπόλικη λάσπη στο Ντάμπλντορ, το Σνέιπ, και άλλους σπουδαίους (;) μάγους. Αντέχεις να μάθεις τα κουτσομπολιά;

Το Μεγάλο Περουβιανό Βιβλίο των Μικρών Περουβιανών Φιδιών, του…

Να σου πω την αλήθεια, τα φίδια δεν μ’ ενδιαφέρουν σχεδόν καθόλου. Αλλά ο άτιμος Λέμονι Σνίκετ, “πούλησε” τόσο καλά το θείο Μόντι που ξαφνικά αποφάσισα πως πολύ μ’ αρέσει να μάθω για τα ερπετά του Περού, κι ύστερα το “Πώς φτιάχτηκε το νερό;” κι άλλα τέτοια που ξορκίζουν μακριά τους Κόμεις Όλαφ. Και το “Κληρονομικό δίκαιο” αξίζει αλλά… ουπς! Αυτό υπάρχει…

Το Βιβλίο των Εννέα Πορτών του Βασιλείου των Σκιών, του Αριστείδη Τόρκια

Το κυνήγι θησαυρού του Λούκας (στο βιβλίο, Ντιν στην ταινία) Κόρσο, είχε για στόχο του να μαζέψει τις αυθεντικές γκραβούρες ενός βιβλίου που καλεί το διάολο. Όχι, προσωπικά δεν έχω καμία απολύτως όρεξη να καλέσω τον “οξαποδώ” κι ούτε κολλητιλίκια θέλω μαζί του, αλλά ντάξει… Να διαβάσω το βιβλίο που έγινε εμμονή στον πιο γοητευτικό Τζόνι Ντεπ του σινεμά, ψήνομαι. Αν όχι για το μυστικισμό του ζητήματος, τουλάχιστον γιατί μπορεί κατά τη διάρκεια να ‘χουμε κάνα τυχερό με τη νεαρή Eμανουέλ Σενιέ. Διόλου κακό!

Περί Γραφομηχανών και της Σχέσης τους με το Έγκλημα, του Σέρλοκ Χολμς

Δεν λέω και τα “άπαντα”, γιατί όλοι ξέρουμε ότι ο Χολμς γράφει τόσο βαρετά που κανείς δεν τον διαβάζει. Αλλά ρε συ, δεν θα ‘θελες να διαβάσεις τεχνικές του “art of deduction” γραμμένες απ’ τον ίδιο τον καλλιτέχνη; Έλα τώρα…

Ένα Πτώμα στη Βιβλιοθήκη (και τα άπαντα της Αριάδνης Όλιβερ)

Το alter ego της Αγκάθα Κρίστι, η Αριάδνη Όλιβερ γράφει κι αυτή “αστυνομικά”, έχει κι αυτή εκκεντρικό ντετέκτιβ που τον απεχθάνεται, και τουλάχιστον ένα της βιβλίο έχει ίδιο τίτλο με μια μεγάλη επιτυχία της θείας Άγκαθα. Δεν ψήνεσαι να δεις ποια απ’ τις δύο τα γράφει καλύτερα; Η σπουδαιότερη συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας του κόσμου, ή ο φανταστικός της χαρακτήρας; Εγώ πολύ χαλιέμαι που δεν θα μάθω ποτέ την απάντηση…

Θεωρία και Πρακτική του Ολιγαρχικού Κολεκτιβισμού, του Εμάνιουελ Γκόλντσταϊν

Στο κέντρο του ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ 1984, το alter ego του Τρότσκι γράφει ένα μανιφέστο ενάντια στην οργουελική βερσιόν του σταλινισμού. Κι ίσως μιλάμε για την πιο σπουδαία κριτική στον απολυταρχισμό, που (δεν) γράφτηκε ποτέ. Γαμώτο…

Ξέρεις κι άλλα βιβλία που θα ‘πρεπε να διαβάσουμε παρότι δεν γράφτηκαν; Ρίξε τίτλο στα σχόλια.

Υ.Γ. Ναι, ξέρεις. Ναι, μου είπες. Ναι, ξέχασα. ΝΑΙ, ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ. Το πρώτο και καλύτερο βιβλίο που ΟΛΟΙ θέλουν να διαβάσουν αλλά δεν υπάρχει, είναι αυτό! Δίδαξε δάσκαλε, για το μπιντέ της Ειρήνης Αθηναίας!