Το 1944, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, οι Ναζί ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν από την Κρήτη. Η ήττα τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε αρχίσει να ξεκαθαρίζει, οπότε και προέβησαν σε κάμποσες κτηνωδίες, από αυτές που ήξεραν καλά. Μια από αυτές, ήταν και το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, το οποίο ξεκίνησε δύο μέρες πριν τον 15Αύγουστο και διήρκεσε πάνω από 20 μέρες.

Τα Ανώγεια, επιλέγουν τη μνήμη, δεν ξεχνούν το πρόσωπο του φασισμού και τον ξορκίζουν με τραγούδια και χορούς, τον παλεύουν στα ίσα με τις κουβέντες των ανθρώπων που καταστρώνουν έναν καλύτερο, απαλλαγμένο από μίσος και πόνο, κόσμο.

Έτσι, ανταμώνουμε ξανά στις 9, 10 και 11 Αυγούστου, στο αντιφασιστικό φεστιβάλ Χαϊμαλίνα, που πήρε το όνομα του από το ποίημα του Μιχάλη Σταυρακάκη/Νιδιώτη “Γράμμα σε μια Αφρικάνα” και είχε πάντα ως πρόταγμα  του την αλληλεγγύη, την ισότητα και την ειρήνη.

“Φέτος λοιπόν, έπειτα από τον έντονο προβληματισμό και τη δυσαρέσκεια μας απέναντι σε νοοτροπίες και αντιλήψεις αιώνων, οι οποίες έχουν ριζωθεί βαθιά και κρατάνε πίσω την κοινωνία μας, θα θέλαμε, μέσα από τις δράσεις του φεστιβάλ, να ανοίξει μια ειλικρινής συζήτηση για την επιτακτική ανάγκη του αλληλοσεβασμού και της ισότητας, καθώς και την καταπίεση που προκύπτει από την κοινωνία σε ό,τι δε συμβαδίζει με τα αυστηρά πρότυπα της, ως προς την έκφραση του φύλου και της σεξουαλικότητας”.

Αν λοιπόν βρεθείς αυτό το καλοκαίρι στην πανέμορφη Κρήτη, ξέρεις καλά που να πιείς τις ρακές σου, ξέρεις που θα ανταμώσεις ανθρώπους, που θα αγκαλιάσετε μαζί το αύριο που μας αξίζει.

Μακριά από τη μαυρίλα, λουσμένο στο φως!