Οι φετινές Ευρωεκλογές θα σημάνουν την ενίσχυση της Ακροδεξιάς. Για την εξέλιξη όμως αυτή, που μας γυρνά πίσω στα πιο σκοτεινά χρόνια της Ευρώπης, κανείς δεν είναι ανυποψίαστος. Στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2018, συναντηθήκαμε άνθρωποι απ’ όλη την Ευρώπη για να σχηματίσουμε μια μεγάλη “Αγκαλιά των Λαών”. Έτσι γεννήθηκε η ευρωπαϊκή αντιφασιστική καμπάνια “5Μ”, με δράσεις σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Για να συμμετάσχουμε στην “Αγκαλιά” και στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία “Για Χίλιους Λόγους, με Χίλιους Τρόπους”.

Έτσι, θέλουμε “για χίλιους λόγους, με χίλιους τρόπου”, να αναδείξουμε:

1. Tην ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως χρώματος, για τις αιτίες της μεταναστευτικής εξόδου και τις συνέπειές της: θάνατοι, απάνθρωπες συμπεριφορές, σκλαβιά, απελάσεις, εκμετάλλευση, διακρίσεις και βία.

2. Τη ρητορική χειραγώγησης και υποκρισίας των δυνάμεων της ακροδεξιάς, που ενοχοποιούν τους μετανάστες και πρόσφυγες για την κοινωνική και οικονομική κρίση στην Ευρώπη, και αποκρύπτει την ευθύνη των ευρωπαϊκών ελίτ για την κρίση αυτή.

3. Τις πολιτικές που δημιουργούν ανεργία και επισφάλεια, καταργούν βασικές δημόσιες υπηρεσίες, εφαρμόζουν κοινωνικές περικοπές, χρησιμοποιούν ως εξιλαστήρια θύματα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, διασπείρουν ξενοφοβικά αισθήματα και υποδαυλίζουν τον πόλεμο ανάμεσα στους φτωχούς.

4. Τη στοχοποίηση και τη βία που υφίστανται γυναίκες και άτομα LGTBTQI+.

5. Την ποινικοποίηση ατόμων και οργανώσεων από την Ευρώπη, αλλά και μεταναστών που εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι τα κινήματα της Ευρώπης να δράσουν ενάντια στις πολιτικές μίσους και διακρίσεων που σήμερα προωθούν και ήδη εφαρμόζουν στην Ευρώπη δυνάμεις της άκρας δεξιάς (Ιταλία, Ουγγαρία, Αυστρία). Στην Ελλάδα του δολοφονημένου Σαχτζάτ Λουκμάν, του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, του δολοφονημένου Πετρίτ Ζίφλε, του δολοφονημένου Ζακ Κωστόπουλου –αλλά και του τεράστιου κύματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, των πρωτοβουλιών για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, των κινητοποιήσεων ενάντια στον μισογυνισμό και την ομοφοβία, των εκατοντάδων καθημερινών αντιστάσεων– έχουμε χίλιους λόγους να συμμετέχουμε. Κι έχουμε χίλιους τρόπους γι’ αυτό!