Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν ταξίδια και περιπέτειες, κι άνθρωποι που θέλουν ησυχία και τα βιβλία τους. Όταν λοιπόν δυο τέτοιοι άνθρωποι ζευγαρώνουν, κάθε Χριστούγεννα – Πάσχα – Καλοκαίρι, έρχεται καταιγίδα. “Οι διακοπές είναι για να ζεις!”. “Οι διακοπές είναι για να ξεκουράζεσαι”. “Οι διακοπές είναι περιπέτεια!”. “Οι διακοπές είναι διάβασμα”. Καυγάς…

Μετά τον πρόσφατο καυγά, χαζεύαμε YouTube για να μη μιλάμε ο ένας στον άλλο. Κι ανάμεσα σε βίντεο για λαμπάδες και μαγειρίτσες, έσκασε μπροστά μας αυτό:

Ο Πέτρος Μάμος. Τον ήξερα; Μόνο τη μπύρα του ήξερα. Όμως τον έμαθα, αφού εκείνος κι η ζωή του, μας απέδειξαν σ’ ένα βίντεο περίπου 2 λεπτών ότι τόση ώρα καυγαδίζαμε χωρίς λόγο. Ο Μάμος και διάβασε, και ταξίδεψε, και μέσα απ’ αυτό έγινε σπουδαίος. Και κατάφερε, γυρνώντας πίσω, να προσφέρει στους ανθρώπους του μια μπύρα νόστιμη, μια μπύρα που θέλει να ‘χεις μεράκι να την πιείς, αφού εζυμώθηκε με πάθος και με γνώση!

Και τότε θυμήθηκα που λες, με αφορμή τον Πέτρο Μάμο, τους δικούς μου ήρωες. Τους ήρωές μου που ταξίδεψαν και μπόρεσαν να μου χαρίσουν δώρο για να διαβάζω στις διακοπές, το πιο μεγάλο έργο της ζωής του: το ίδιο το ταξίδι τους. Και τους παρουσιάζω και σ’ εσένα:

Γκιλγκαμές

Το πρώτο γραπτό έπος στην ιστορία του κόσμου, έχει για πρωταγωνιστή ένα μεγάλο βασιλιά. Ημίθεος αλλά σκληρός κι εγωιστής, ο “Ηρακλής των Μεσοποτάμιων” ξεκίνησε ταξίδι περιπέτειας με το φιλαράκι του, μέχρι που το φιλαράκι… πάπαλα, κι ο Γκιλγκαμές συνέχισε το ταξίδι του κυνηγώντας την αθανασία. Τελικά επέστρεψε σοφός, ξέροντας πια πως η αθανασία για τον άνθρωπο είναι ο πολιτισμός και η υστεροφημία του.

Ιάσονας

Αν ο Γκιλγκαμές ήταν βασιλιάς, ετούτος εδώ έπρεπε να κάνει πρώτα το ταξίδι του μπας και γίνει. Πιθανότατα ο πρώτος μεγάλος θαλασσοπόρος του αρχαίου κόσμου, σίγουρα το πιο διάσημο καράβι, ο Ιάσονας κι η Αργώ του πέρασαν συμπληγάδες, πολέμησαν άρπυιες, γνώρισαν την Κίρκη πριν τον Οδυσσέα και γύρισαν στο Βόλο με χρυσόμαλλο δέρας για σημαία. Ύστερα ο γάμος με τη Μήδεια κατέληξε δράμα, όμως αυτό είναι μιαν άλλη ιστορία…

Οδυσσέας

Μια γενιά μετά τον Ιάσονα, η σκιτάλη πάει σ’ αυτόν που έμελλε να γίνει ο πιο διάσημος. Όμως αν υπήρξε ένας άνθρωπος στην παγκόσμια (μυθ)ιστορία που δεν ήθελε να ταξιδέψει, αυτός ήταν ο Οδυσσέας. Μέχρι τον παλαβό έκανε για να κάτσει στο σπιτάκι του με τη γυναικούλα γυναικάρα και το γιό του, αλλά… τον πήρανε χαμπάρι! Κι ύστερα δωσ’ του 10 χρόνια ταξίδια με Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες, με Σκύλες και με Χάρυβδες, αλλά η Ιθάκη ήταν εκεί και τον περίμενε. Κι όταν πια γύρισε, δεν ήταν μόνο πολυμήχανος. Ήταν σοφός και θρύλος!

Σεβάχ ο θαλασσινός

Αν ο Οδυσσέας δεν ήθελε μία να ταξιδέψει, ο Σεβάχ δεν μπορούσε εκατό (!) να μείνει μακριά απ’ τη θάλασσα. Τα νεύρα μας έσπασε, αφού σπατάλησε πρώτα ο,τι οικογενειακή περιουσία είχε, κι έπειτα πρώτο ταξίδι τον πήρε ναύλος για το νότο: τον ρουφάει μια φάλαινα, αλλά σώζεται. Κι αντί να κάτσει στ’ αυγά του, δεύτερο ταξίδι: γιγάντια πουλιά και φίδια. Τρίτο ταξίδι: (γκουχ, ΓΚΟΥΧ) Κύκλωπας – τον τυφλώσαμε κι ησυχάσαμε! Τέταρτο ταξίδι… Ε, κάτσε ρε στ’ αυγά σου, όποιος πηδάει πολλά καράβια (ξέρεις τι λέει παρακάτω)…

Μπαουντολίνο

Καλά τα έπη, σπουδαία τα παραμύθια, όμως όταν ο Ουμπέρτο Έκο γράφει για μεσαίωνα, εγώ υποκλίνομαι. Κι ο Μπαουντολίνο του είναι ένας υπέροχος παραμυθάς, αλλά κι ένας μεγάλος ταξιδευτής μ’ ένα σπουδαίο όνειρο: να κάνει το ταξίδι ως το βασίλειο του Ιωάννη του Πρεσβύτερου. Μες στο ταξίδι του γνωρίζει πλάσματα κι ανθρώπους, τόπους, βασίλεια κι ένα μεγάλο έρωτα, μα μόνο έχοντας πια γυρίσει ανακαλύπτει την πικρή αλήθεια. Ένας Κολόμβος της ξηράς, ένας Μάρκο Πόλο σε θρησκευτική αποστολή, ένας απ’ τους πιο συμπαθητικούς χαρακτήρες του πιο μεγάλου σύγχρονου Ιταλού των γραμμάτων.

Λεμουέλ Γκιούλιβερ

Ένας Σεβάχ του 1700, ο δόκτορ Γκιούλιβερ έγινε διάσημος για το ταξίδι του στη Λιλιπούτη, όμως δεν έκανε μονάχα τούτο. Ταξίδεψε ακόμα στο Μπρομπντιμπάγκ των γιγάντων, στη Λαπούτα των ντεϊστών, στο Γκλουμπντουμπντρίμπ των φαντασμάτων, και στη χώρα των Χουίμς των σοφών αλόγων (τι ονόματα είναι αυτά ρε συ Σουίφτ, χάθηκε μια Λάρισα, χάθηκε μια Καρδίτσα;). Όπως και να ‘χει, αυτά τα ταξίδια των σημάδεψαν για πάντα, αφού κατέληξε μελαγχολικός και μισάνθρωπος. Τι τρέχει γιατρέ;

Φιλέας Φογκ

Ο πιο διάσημος ήρωας του Ιούλιου του Βερν, δεν έκανε κάνα τεράστιο ταξίδι σε φανταστικά μέρη, αλλά… Ε, όλο τον κόσμο γύρισε ο Φογκ, με το διαβατήριό του στο φινάλε να ‘χει σφραγίδες: Λονδίνο-Σουέζ-Βομβάη-Καλκούτα-Χονγκ Κονγκ-Γιοκοχάμα-Σαν Φρανσίσκο-Νέα Υόρκη-Λονδίνο. Και τι κέρδισε; Καταρχάς ένα στοίχημα (δε μου ‘λεγες να σου σφυρίξω εγώ το διπλό της Ζαλγκίρις ρε Φιλέα;), μια υπέροχη σύζυγο κι έναν (αποδεδειγμένα!) πιστό υπηρέτη φίλο.

Plus | Οι Μπάγκινς

Ο θείος, έκανε το απρόσμενο ταξίδι του και γύρισε πίσω μ’ ένα δαχτυλίδι. Ο ανιψιός, έπρεπε να κάνει ένα ταξίδι αδιανόητα δύσκολο για να καταστρέψει αυτό το δαχτυλίδι. Δύο Χόμπιτ που άλλαξαν τον κόσμο των βιβλίων, κύριε Τόλκιν, τα παλικάρια σας!