Χωρίς πολλά-πολλά: η τηλεόραση έγινε σινεμά, οι σειρές έγιναν “διαμάντια”, ώρα να βρούμε τους “Λόρενς της Αραβίας”, και τους “Νονούς”, και τους “Πολίτες Κέιν” της μικρής οθόνης.

Οπότε, ιδού το δικό μου τοπ 10, και σε (προ)καλώ ν’ απαντήσεις: ποια είναι η καλύτερη σειρά όλων των εποχών;

Υ.Γ. 1 Όχι sitcom, όχι animation, όχι mini σειρές. Για να βγάλουμε άκρη.

Υ.Γ. 2 Αν είσαι απ’ αυτούς που σκέφτονται να κάνουν παράπονα για το True Detective, ξεκαθαρίζω: αν είχε μόνο μία σεζόν, θα ήταν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ εδώ μέσα. Αλλά είχε κι άλλη…

Υ.Γ. 3 Μπορεί να έχει μείνει απ’ έξω η αγαπημένη σου. Οι δικές μου έχουν μείνει! Αλλά το σωστό να λέγεται, άλλο “αγαπημένη μου”, άλλο “η καλύτερη”. (Τι Casa de Papel ρε συ; Ούτε στην 100άδα…)

10. Mad Men

Ένας Σέρλοκ Χολμς της ιατρικής, ο μεγάλος ατακαδόρος κι ο δόκτορας που θες να σ’ αναλάβει στα δύσκολα – μα όχι στα εύκολα (γιατί θα σε πεθάνει στο δούλεμα και στον κυνικό σαρκασμό του). Πριν απ’ αυτόν, οι γιατροί ήταν σκέτο “επιστήμονες” κι οι ιατρικές σειρές απλώς σαπουνόπερες. Μετά απ’ αυτόν, το να ‘σαι γιατρός είναι σέξι και η ιατρική σειρά του βάζει κάτω τα μισά (και βάλε!) αστυνομικά του ντουνιά. Κυρίες, κύριοι, ο Δόκτορ Χάουζ!

9. House of Cards (Το Εγγλέζικο!)

Τα πολιτικά παιχνίδια, οι λαμογιές κι οι… υψηλές “διαπραγματεύσεις” του Κέβιν Σπέισι σόκαραν (το παγκόσμιο κοινό και φυσικά) την αφεντιά μου, μέχρι που μια μέρα έτυχε να πετύχω στην ΕΡΤ το πρωτότυπο. Έλεγε House of Cards, αλλά ερχόταν απ’ την Αγγλία. Κι ήταν λιγότερο ατμοσφαιρικό μα φλεγματικό και περισσότερο ρεαλιστικό, λιγότερο παραγεμισμένο και τελικά περισσότερο ιντριγκαδόρικο απ’ το σχεδόν “χολυγουντιανό” του αδερφάκι. Το μόνο που δεν είχε, ήταν Ρόμπιν Ράιτ. Αλλά μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας… (Μίνι σειρά, ναι, αλλά η “μάξι” αμερικάνικη εκδοχή, μου επιτρέπει να το χώσω απ’ το παράθυρο στη λίστα. Κι άμα δεν σου κάνει, βάλε Σπέισι!).

8. The X-Files

Έχω αδικήσει εξόφθαλμα τα X-Files σε τούτο δω το σάιτ, οπότε mea culpa κι επανορθώνω: μια απ’ τις πρώτες σειρές που έμπασε “σινεμά” στην τηλεόραση, είχε sci-fi έρευνες και FBI στην άκρη! Πριν ο Ντουκόβνι γίνει συγγραφέας στο Californication, πριν η Τζιλ Άντερσον κάνει Sex Education, άνοιγαν παρέα τα… X-Files!

7. Game of Thrones

Ο,τι έκανε στο σινεμά ο “Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”, το συνέχισε άξια και άρτια το Game of Thrones στην τηλεόραση. Πήραν τη μεσαιωνική φαντασία κι από ανέκδοτο την έκαναν εθισμό! Εν προκειμένω λοιπόν, το “Παιχνίδι του Στέμματος” ανέβασε τον πήχη τόσο ψηλά, με το καλογυρισμένο αίμα, το… “φάτσα-φόρα” σεξ, τις δολοπλοκίες, τη διαστροφή, την παλικαριά και τους δράκους του, που καμία σειρά δεν θα τολμήσει ξανά να καταπιαστεί με θρόνους και ιππότες, χωρίς σοβαρότητα και μεγάλο μπάτζετ. Και κάπως έτσι, ο μεσαίωνας έπαψε να ‘ναι… παιχνίδι!

(Αν όμως εσύ θέλεις να δεις το “Παιχνίδι” του Στέμματος, η Nova σου έχει επικό Boxset με όλους τους κύκλους, και μην ξεχνάς: η 8η σεζόν ήρθε! Αποκλειστικά στη Nova).

6. Breaking Bad

Ξεπεσμένος χημικός – διάνοια, έχει καταλήξει μικροαστός καρπαζοεισπράκτορας καθηγητής λυκείου. Μέχρι που του χτυπάει την πόρτα ο καρκίνος, κι εκείνος αποφασίζει να φτιάξει και να σπρώξει την καλύτερη μεθ που είδε ποτέ ο κόσμος! Πανέξυπνη ιδέα, στιβαρό γράψιμο, δραστήριο γύρισμα (με “υπόγειο” χιούμορ), κι ο Μπράιαν Κράνστον συστήνει στον κόσμο την ερμηνευτική του ταλεντάρα!

5. Twin Peaks

Πριν ασχοληθεί σοβαρά ο “κινηματογράφος” με την τηλεόραση, είχε ήδη ασχοληθεί ο Ντέιβιντ Λιντς! Και μας χάρισε το Twin Peaks, ένα νουάρ με μεταφυσικές υπόνοιες, λιντσικό μέχρι κόκκαλο, γεμάτο χρώμα κι αναλογική αισθητική. Αυστηρώς ακατάλληλο για όσους φοβούνται… τις κουκουβάγιες!

4.The Twilight Zone

Παράδοξο μ’ ένα κλικ επιστημονικής φαντασίας, η χαρά του Κάφκα σε ασπρόμαυρη οθόνη. Μισό αιώνα πριν το Black Mirror, μια σειρά αυτοτελή επεισόδια έβαζε τους πρωταγωνιστές της σε καταστάσεις ανατριχιαστικά “παράλογες”, με απίθανες σεναριακές ανατροπές στο φινάλε και πλοκή γεμάτη μασκαρεμένες φιλοσοφικές αναζητήσεις για τη ζωή. Τους έμπαζε σαν να λέμε, στη Ζώνη του Λυκόφωτος! Κι αν δεν θυμάσαι να ‘χεις βρεθεί ποτέ εκεί, για άκου αυτό…

3. The Wire

Αν το Sopranos (που, spoiler alert, θα το βρεις ακριβώς από κάτω) είναι ο “Νονός” της τηλεόρασης, τότε το The Wire είναι το “Κάποτε στην Αμερική”, με μπόλικο “Πληροφοριοδότη” και λίγη “Ιστορία ενός Εγκλήματος” κάπου στην άκρη. 5 σεζόν, 5 διαφορετικές υποθέσεις σ’ έναν κόσμο που όλα συνδέονται μεταξύ τους… Άχαστο!

2. The Sopranos

Ένας σύγχρονος εγκληματίας – έμπορος ναρκωτικών, μα κι ένας πάτερ-φαμίλιας που βάζει πάντα και πρώτα απ’ όλα την οικογένειά του. Ο Γκαντολφίνι λάμπει ως… Μπράντο, κι ο παραπάνω χαρακτηρισμός δεν κρύβει ίχνος υπερβολής: το Sopranos είναι ο σύγχρονος “Νονός” της τηλεόρασης! Υπάρχει κάτι άλλο να ειπωθεί;

1. Black Mirror

Η “Ζώνη του Λυκόφωτος” πέρασε στην εποχή μας, κι ύστερα έφυγε για ένα φουτουριστικό μέλλον. Μια σειρά επεισόδια που φροντίζουν να σε κρατάνε στην τσίτα, να σου βάζουν δύσκολα ηθικά διλήμματα που ως πριν έμοιαζαν εύκολα, και να σε φέρνουν φάτσα μ’ ένα μέλλον που δεν είναι πια και τόσο μακριά. Ένας ακραία καλογυρισμένος, sci-fi “Κόκκινος Κύκλος”, που αν δεν είναι η καλύτερη σειρά όλων των εποχών για την οργουελική της φαντασία, τα ανατρεπτικά φινάλε και την ανατριχίλα που κρύβεται πίσω απ’ το όνομα “Μαύρος Καθρέφτης”, είναι σίγουρα για την ελπίδα και την αγνή αισιοδοξία που λέγεται San Junipero και Hang the DJ!

Οπότε τι λες; Η καλύτερη είναι…