Αραβία! Στο άκουσμα της λέξης μπορεί να σκέφτεσαι φουτουριστικά κτήρια, χλιδή και τεχνολογικά θαύματα. Όμως μπορεί επίσης να σκέφτεσαι τη μαγική, ονειρική και σαγηνευτική ανατολή των μύθων και των θρύλων.

Για μας που είμαστε ρομαντικοί, Αραβία σημαίνει πάνω απ’ όλα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα σε πόλεις φίσκα στη γοητεία και το μυστικισμό. Σημαίνει έρημος, καραβάνια, οάσεις και καμήλες. Σημαίνει παραμύθια απ’ τις “Χίλιες και Μία Νύχτες”. Τελικά, για να το περιγράψουμε όσο καλύτερα γίνεται, για μας εδώ Αραβία σημαίνει… Βραδιές Μαγικές!

Αν λοιπόν, ψάχνεις να βρεις αυτή τη σαγήνη από “νύχτες αραβικές”, είσαι τυχερός γιατί έρχονται να σε βρουν αυτές, στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα…

…στο Μουσείο Μπενάκη, μέσα από την έκθεση “Δρόμοι της Αραβίας” από 21/3 έως 26/5.

Και φυσικά μάλλον έχεις ήδη πειστεί για το πόσο αξίζει να κάνεις την επίσκεψη στο παρελθόν, μες στο Μπενάκη, αλλά εμείς θα σου δώσουμε ακόμα 3 πολύ συγκεκριμένους λόγους γι’ αυτό.

1. Γιατί θες να δεις τους πραγματικούς θησαυρούς της “σπηλιάς των θαυμάτων”!

Εκεί μέσα μπορείς να βρεις όλη τη γοητεία της Ανατολής, όχι όπως τη φαντάζεται κανείς σε προϊόντα σύγχρονης μυθοπλασίας μα όπως στ’ αλήθεια ήταν. Μια ιστορική αναδρομή που καταφέρνει να ζωντανέψει ακόμη περισσότερο το φαντασιακό αραβικό περιβάλλον, αφού μέσα της βλέπεις τους δρόμους των εμπόρων και των προσκυνητών, και τους θησαυρούς του αραβικού πολιτισμού.

Περιδέραια, χρυσά προσωπεία, κούπες από φυσητό γυαλί, κουτάλες κι άλλοι θησαυροί που νόμιζες ότι ζουν στα παραμύθια, έρχονται μπροστά στα μάτια σου. Και για να ‘χεις μια πρώτη εντύπωση, δες μερικούς παρακάτω:

Χρυσό περιδέραιο με μαργαριτάρια, τιρκουάζ και ρουμπίνια

Χρυσή ταφική μάσκα

Πήλινο αγαλματίδιο με μορφή φορτωμένης αραβικής καμήλας

Κουτάλα με μορφή κατσίκας στη μια της άκρη

2. Για να δεις με στοιχεία πως η αραβική μαγεία δεν ήταν μόνο παραμύθι, αλλά αλήθεια!

Η ιστορική αναδρομή ξεκινάει με τις πιο βασικές προϊστορικές θέσεις στις οποίες αναπτύχθηκε το πρώιμο δείγμα αυτού που ξέρουμε σήμερα ως “αραβικό πολιτισμό”, και στη συνέχεια μας προσφέρει μια σειρά από πληροφορίες και αρχαιολογικά ευρήματα για τους αρχαίους πολιτισμούς της περιοχής. Έπειτα συνεχίζει με τα ευρήματα της ύστερης αρχαιότητας, προς την ισλαμική περίοδο και τελικά την ενοποίηση της Αραβίας.

Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να δεις την αληθινή ανατολή, ν’ αναθεωρήσεις όσα πιστεύεις λανθασμένα γι’ αυτή και να αγαπήσεις το πραγματικό, πανέμορφο ιστορικό της πρόσωπο!

3. Για ν’ ανοίξεις τα μάτια σου και σ’ άλλους σπουδαίους πολιτισμούς πέρα απ’ τον ελληνικό!

Ναι ρε συ, είχαμε σπουδαία πράγματα αλλά δεν είχαμε μόνο εμείς. Υπήρξαν λαοί σ’ άλλες περιοχές της γης που έκαναν καλύτερο τον κόσμο με το δικό τους τρόπο, που προχώρησαν την ανθρώπινη τέχνη, τα γράμματα και τις επιστήμες με τη δική τους σφραγίδα. Κι αν θες στ’ αλήθεια να εκτιμάς τη δική σου προσφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό, πρέπει να γνωρίζεις και την προσφορά των άλλων.

Οπότε, για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται: μυστήριο, ομορφιά, σαγήνη. Θέλεις να ζήσεις από κοντά (χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψεις χιλιόμετρα μακριά απ’ την Ελλάδα), έναν απ’ τους πιο θελκτικούς αρχαίους κόσμους; Έναν πολιτισμό που, μαζί με το δικό μας κι εκείνον της Αιγύπτου, έγινε αφορμή για να χτιστούν γύρω του οι πιο γοητευτικές, απολαυστικές, οι πιο υπέροχες ιστορίες για θεούς, μάγους, έρωτες και όνειρα; Μη διστάζεις. Πέρνα την είσοδο του μουσείου Μπενάκη και ζήσε για λίγο στα μέρη του Αλαντίν!