Η ψυχολογία δεν μπορεί να σε βγάλει απ’ τη δύσκολη θέση αν μπεις σε μια κουβέντα και δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάς. Ούτε μπορεί να βοηθήσει αν παρότι ξέρεις, δεν έχει τα σωστά επιχειρήματα γι’ αυτό. Ωστόσο, αν έχεις τις πληροφορίες, έχεις και τα επιχειρήματα, κι ωστόσο φοβάσαι πως κάποιος μπορεί να είναι πιο… καπάτσος από σένα, τότε η ψυχολογία είναι εδώ για σένα!
Εμείς λοιπόν, αφού πήραμε τη γνώμη του πάντα έγκυρου Brightside.me, σου δίνουμε 8 ψυχολογικά τρικ που θα σε βοηθήσουν γιατί πιάνουν σε κάθε στόχο που θες να καταφέρεις. Όρμα!
8. Ή ν’ ανοίγεις την πόρτα, ή να την κλείνεις (ή ΚΑΙ τα δύο).
Πάντα αυτό που μένει κυρίαρχο από μια συζήτηση, είναι η αρχή της και το τέλος της. Πάντα αυτούς που θυμάται κυρίως ο εργοδότης σε μια συνέντευξη (αν οι υποψήφιοι έχουν περίπου ίδια προσόντα) είναι οι πρώτοι και οι τελευταίοι που θα δει. Φρόντισε να ‘σαι ή πρώτος, ή τελευταίος. Και προσπάθησε ή να κάνεις δυνατή είσοδο σε μια κουβέντα, ή να έχεις την τελευταία λέξη. Πάντα κερδίζεις έτσι.
7. Μιμήσου και θα δεις!
Θες να έχεις τα αποτελέσματα που απολαμβάνει ένας άλλος άνθρωπος; Προσπάθησε να μιμηθείς τη συμπεριφορά τους. Θες να αλλάξεις τα συναισθήματά σου; Προσπάθησε να κάνεις πράγματα που έχεις συνδέσει με τα νέα συναισθήματα που θέλεις να πετύχεις. Δεν αφήνεις στη μπάντα τον εαυτό σου βέβαια, απλώς χρησιμοποιείς “τον τρόπο” που έχει κάποιος (ή που είχες εσύ σε διαφοερετικές περιόδους της ζωής σου) για να καταφέρεις ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
6. Δείξε αληθινή χαρά.
Αληθινή. Όχι “κάνε ότι χαίρεσαι” αλλά προσπάθησε αλήθεια να χαρείς όσο περισσότερο γίνεται που βλέπεις κάποιον. Αντανακλαστικά θα κολακευτεί, θ’ αρχίσει κι αυτός να νιώθει χαρούμενος και μοιραία… θα σε συμπαθήσει!
5. Ρίξε το φως στις λεπτομέρειες.
Θες να πάτε σε συναυλία αντί για κρασιά; Αφού θέσεις το θέμα, μην προσπαθείς να πείσεις τους άλλους να πάτε. Ξεκίνα να μιλάς για καλλιτέχνες, να τους ρωτάς πού θα τους άρεσε πιο πολύ να πάνε, σε ποια θέση είναι καλύτερα να κάθεσαι σ’ ένα live και τι ποτό θα πιείτε. Σιγά-σιγά θα υπάρχει η αίσθηση πως το ότι θα πάτε είναι δεδομένο.
4. Μην αναβάλεις πράγματα.
Ο πιο εύκολος τρόπος να αποτύχεις σε οτιδήποτε είναι να υποκύψεις στην εύκολη αναβολή. Όταν το σκεφτείς, πες όχι και κάνε τη δουλειά που σκέφτηκες. Ακόμη κι αν δεν την τελειώσεις, θα είναι πολύ καλύτερα μετά απ’ το να μην έχεις κάνει τίποτα.
3. Βρες κίνητρο!
Ψάξε και βρες το λόγο που θα σε κάνει να κινηγήσεις όσο περισσότερο γίνεται μια δουλειά, μια κουβέντα, μια σχέση ή τέλος πάντων ένα στόχο. Ονειρέψου λίγο βρε αδερφέ! Αλλά όχι όταν δουλεύεις για να πετύχεις το στόχο. Πιο πριν.
2. Χρησιμοποίησε διαβάθμιση
Δες την εικόνα παρακάτω. Ίσως κάποιος δεν αγοράσει το δεύτερο ποτήρι γιατί σκέφτεται ότι δεν αξίζει να δώσει ακόμα 50 λεπτά, έτσι κι αλλιώς ένα καφεδάκι θέλει. Στα 1.75 όμως, η ποσότητα αρχίζει να φαίνεται αρκετά μεγάλη για να αξίζει κάτι που πια δεν ακούγεται “50 λεπτά πάνω απ’ το 1” αλλά “25 λεπτά λιγότερο από 2”. Μαγκιά;
1. Μη συμφωνείς με “συμπεράσματα”.
Όχι γρήγορα τουλάχιστον. Το να καταλήξεις γρήγορα σε μια θέση δική σου ή άλλου, δείχνει έλλειψή κριτικής σκέψης. Να είσαι ψύχραιμος, να μην παθιάζεσαι και να ακούς προσεκτικά. Όταν μιλάς με ψυχραιμία κι έχοντας ζυγίσεις καλά τις δύο (τρεις κτλ) απόψεις, αυτό που θα πεις ακούγεται (και πιθανότατα είναι) πιο σοφό, αξιόλογο και σημαντικό.