Πόσες διασκευές έχουν γίνει σε παλιά καλά λαϊκά και ρεμπέτικα κομμάτια; Δεκάδες; Εκατοντάδες; Άπειρες θα σου πούμε εμείς. Πόσες ωστόσο έχουν γίνει με μία κιθάρα (άντε το πολύ δύο) και μας έχουν αφήσει με το στόμα ανοικτό; Πέντε; Δέκα; Μετρημένες στα δάκτυλα θα σου πούμε εμείς, για να ‘μαστε και μέσα.

Τον τελευταίο καιρό, όπως και είναι λογικό, οι Δευτέρες μας έχουν ταυτιστεί με “Τα Σκέτα” του Σωκράτη Μάλαμα. Διασκευές σε αγαπημένα λαϊκά που έγιναν με δυο κιθάρες και που τ’ αποτέλεσμα σίγουρα θα το καμάρωναν τεράστιοι στιχουργοί σαν τον Καλδάρα και τον Πάνου.

Αλλά δεν είναι μόνο ο Σωκράτης φυσικά. Είναι και ο Δημήτρης, ο Φοίβος, ο Αλκίνοος, κι άλλοι καλλιτέχνες που το δοκίμασαν σε δίσκους, αλλά και λάιβ τους, και σήμερα θα τους απολαύσουμε παρέα.

Γέμισε το ποτήρι σου και ξεκινάμε…

Σωκράτης Μάλαμας – Ασφαλώς και δεν πρέπει

Μιας και ο πρόλογός ήταν αφιερωμένος στα “Σκέτα” του “θείου” Σωκράτη, θα ‘ταν αδύνατο να μην τον βάζαμε και στη λίστα μας, αφού όταν ο Μάλαμας παίζει λαϊκά στην κιθάρα, η κιθάρα “ραγίζει” (όπως ράγιζε η καρδιά με το μπαγλαμαδάκι του Νικόλα) ρε άνθρωπε. Στο πλάι του βέβαια βρίσκεται και ο Δημήτρης Λάππας που τον συνοδεύει αριστοτεχνικά σε κάθε του κομμάτι. Απόλαυση. 

*ΠΑΙΞΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΝΚ ΡΕ ΣΩΚΡΑΤΑΡΕ.



Ρους – Ποτέ να μη χαθείς απ’ τη ζωή μου

Στο Cover Sessions από την άλλη, μια εκπομπή όπου διάφοροι καλλιτέχνες διασκευάζουν αγαπημένα ελληνικά και ξένα κομμάτια, θαυμάσαμε και τον Γιώργο Ρους, ο οποίος το τόλμησε (και μαγκιά του!) και διασκεύασε Μαρινέλλα. Πώς το ‘κανε αυτό; Δυνάμωσε ηχεία και άκουσε και μόνος σου. Τι μπαλίτσα μας έπαιξες ρε φίλε;

Αλκίνοος Ιωαννίδης – Θεέ μου μεγαλοδύναμε

Θα μας πεις (και με το δίκιο σου) “Μόνο ο Αλκίνοος έχει πει με μια κιθάρα το χιλιοδιασκευασμένο Θεέ μου μεγαλοδύναμε;”. Μα φυσικά και όχι φίλη Προβοκατόρισσα και φίλε Προβοκάτορα, απλά να μωρέ του ‘χουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία και προσωπικά αυτή η εκτέλεση μας αρέσει περισσότερο απ’ τις υπόλοιπες.

Δημήτρης Μυστακίδης – Στην Υπόγα

Και στον Μυστακίδη τώρα, οι διασκευές του σε ρεμπέτικα με κιθάρα είναι πάρα πολλές. Για να καταλάβεις δηλαδή, ο τύπος έχει ολόκληρο δίσκο με 16 κομμάτια παιγμένα με μία και μόνο κιθάρα. Την υπόγα την επιλέξαμε εντελώς τυχαία μέσα από ένα δίσκο που η μια διασκευή είναι πιο “διαμάντι” από την άλλη. 

Πέτρος Μάλαμας – Νόστιμο τρελό μικρό μου

Και Πέτρο Μάλαμα έχουμε, ο οποίος το δοκίμασε και με τεράστια επιτυχία “πείραξε” το Νόστιμο τρελό μικρό του Μάρκου (μην ρωτάς ποιος Μάρκος, ένας είναι ο Μάρκος!) και με τον δικό του και ιδιαίτερο τρόπο μας υπενθύμισε για ακόμη μια φορά ότι το ρεμπέτικο είναι διαχρονικό και θα μείνει εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν! Μπράβο ρε παλίκαρε!

Φοίβος Δεληβοριάς – Την αντάμωσα ένα βράδυ

Το ‘χει και μες στο δίσκο του “Έξω” ο Φοίβος το τελευταίο κομμάτι που έγραψε ο Βασίλης Τσιτσάνης, όμως το ‘χει δοκιμάσει και σόλο με κάνα δυο κιθάρες ακόμα, και τ’ αποτέλεσμα βγήκε τόσο καψούρικο όσο το περιμέναμε. Την αντάμωσα ένα βράδυ, λοιπόν, κι ένας Δεληβοριάς να μας πηγαίνει στο 1983 μέσα σε μόλις τέσσερα λεπτά και εικοσιπέντε δευτερόλεπτα. 

Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Πέντε Μάγκες στον Περαία

Για κλείσιμο βάλαμε τον κύριο Θανάση να διασκευάζει τους Πέντε τους μάγκες του Περαία με μόνο του “όπλο” έναν τζουρά. Όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια δηλαδή… Παρένθεση: Ρε πόσο υπέροχος είναι όταν παίζει ρεμπέτικα γαμώ την κοινωνία;