Κάποιοι μάθαμε αγγλικά στο σχολείο φροντιστήριο. Κάποιοι μάθαμε αγγλικά απ’ τις ταινίες. Κάποιοι μάθαμε αγγλικά από Stand Up Comedy. Και κάποιοι δεν έμαθα αγγλικά καθόλου!

Ωστόσο, υπάρχουν και μερικοί τύποι που πάλεψαν και τα κατάφεραν να μάθουν αγγλικά απ’ τα τραγούδια. Σ’ αυτούς είναι αφιερωμένη η σημερινή λίστα, με 7 αλάνια του μικροφώνου που φρόντισαν για πάρτη μας. 7 Έλληνες τραγουδιστές (και τραγουδίστριες!) που μας δίδαξαν τα σωστά, τα ντόμπρα τα εγγλέζικα.

*Η παρακάτω λίστα είναι αυστηρώς ακατάλληλη για κάθε άνθρωπο που δεν έχει lower και θέλει να το πάρει. (Θα ξεχάσεις κι αυτά που ξέρεις, αδερφέ).

Υ.Γ. Εκεί που γράφω ότι δεν έμαθα ποτέ αγγλικά, λέω ψέματα. Έμαθα. Απ’ αυτούς!

Τζέμης Μποντ – Christos Koropiotis

Κοίτα να δεις τι γίνεται. Να νομίζεις τόσα χρόνια ότι ξέρεις κάποιον και να μαθαίνεις τελικά ότι είναι άλλος! Βέβαια, αυτά τα κάνουν οι πράκτορες, αλλάζουν ονόματα και πρόσωπα, αλλά ο Χρήστος ο Κορωπιώτης ήρθε να μας ανοίξει τα μάτια. His name is Bond, ναι, σωστά, αλλά… ΤζεΜΗΣ Μποντ, κύριοι! Κι άμα επιμένεις στο Τζέιμς, δεν θα την αποχτήσεις ποτέ, να ξέρεις…

Άλλη διάσταση (Αμανέλιεν) – Sotis Volanis

Ο Sotis πάντα ήταν διεθνής τύπος. Ε, κι όταν άκουσε το Sting μα μας κλαψουρίζει που είναι Εγγλέζος στη Νέα Υόρκη, λέει ο δικός μας: “Ποιος είναι αυτός ο μέτριος; Σώτη αγόρι μου, ώρα ν’ αναλάβεις!”. Φεύγει, γίνεται alien – ξαφανίζεται, αλλά πρώτα μας αφήνει πλούσια κληρονομιά “αγγλινικών” (αντίθετα greeklish). Με πρώτο και καλύτερο τον “ΑΜΑΝΕlien”. Τίτσερ!

https://www.youtube.com/watch?v=jStLSC0i0hg

Λαστ Κρίστμας – Stratos Georgeoglou

Σκάσανε στα γέλια οι ασχετόβλαχοι επειδή ο Στράτος πήγαινε λίγο εκτός ρυθμού (και μετά έβγαλε εκτός ρυθμού και τον πιανίστα!), χωρίς να σκεφτούν ότι… ο Στράτος δεν είναι τραγουδιστής! (Πόσο λάθος ακούστηκε η τελευταία πρόταση; Θε μου σχώρα με!). Προς τιμήν του όμως, αποφάσισε να εκτεθεί, για να μας διδάξει λίγα απ’ τ’ αγγλικά που του μάθανε στο Χόλλυγουντ.Δις γίουρς“, που λες, “ουάνς μπίντου (;;) εντ τουάι σάι – α ράταταπ εν σεντεντ – γιούντο φουλ μι εγκέν!“.

Νάθινγκ Ελς Μάτερς – Chris Holidis

Αυτό που κάνει εδώ ο Χολίδαρος, ΔΕΝ υπάρχει! Ρε συ, προσπάθησα. Αλήθεια προσπάθησα. Δεν καταλαβαίνω. Μισό κουπλέ λέει, στην αρχή φαίνονται ελληνικά, μετά κάπου σκάει μύτη ο Ράφα (λές ισπανικά θα ‘ναι), μετά πάλι προς ελληνικά το πάει, κι εκεί που πας να καταλάβεις μια λέξη, αρχίζει να στα γυρνάει προς Αρμενία μεριά. Για την ιστορία, τραγουδάει αγγλικά απ’ την αρχή ως το τέλος. Με προφορά, Μάτζιστερ. Απλά εμείς τα κακομαθημένα, δεν καταλαβαίνουμε!

https://www.youtube.com/watch?v=dxzet07Fbmo

Α, και μια που είπα Αρμενία…

Τσόπ Σούεϊ – Ross Hill, Pavlos Kitsis

Ντάξει, κοίτα, κι εγώ στο μπάνιο έτσι το τραγουδάω. Αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι όσο χαμηλή τηλεθέαση και να κάνει το Voice, το βλέπουν περισσότεροι απ’ το μπάνιο μου (ελπίζω!). Οπότε, ΤΕΡΑΣΤΙΑ κότσια ο Παυλάρας κι ο Ρος, να βγουν μπροστά σε τόσο κόσμο και να καθαρίσουν τη ρετσινιά απ’ τα περίφημα “μμμμμμμμμ – έικ απ!” που όλοι μουρμουρίζαμε και νιώθαμε άσχημα γι’ αυτό. Άντε ρε μάγκες, και Γουάκα Μάκ Φον εύχομαι!

Όλα της – Efie Thodie

Αν όλος αυτός ο ξενόγλωσσος όλεθρος που μελετάμε σήμερα είχε όνομα, αυτό θα ήταν Efie. Η Εφάρα που λες, τα ‘χει πει όλα. Τι Can’t Take my Eyes Off of You, τι Eye of the Tiger, τι Ra-Ra-Rasputin (και περηφάνια ο Γρηγοράκης!) αλλά εκεί που δίνει ρέστα, είναι στο Σμόουκ ον διε Γουότερ! Το τραγούδι πολλούς στίχους δεν έχει. Πολύ γρήγορους στίχους, δεν έχει. Αλλά η Εφάρα, μπορεί! Τ’ ακούς, γουστάρεις, κουπώνεις κράσο, ρίχνεις ένα τσάμικο λεβέντικο, δεν καταλαβαίνεις Χριστό από λόγια. Μπράβο ρε συ Έφη! Purple και μαλακίες, άμα ήτανε καλοί θα ήταν Μπλέ. (Σόρρυ ρε Ρίτσι, δεν το ‘θελα, για το μεροκάματο…). Γλέντα τους!

ΠΛΑΣ | Fear of the Dark – Kωλέττης Αντρέας 8776 (2ος Ντίκινσον)

Ένα απ’ τα πιο μεγάλα ταλέντα παλικάρια στην ιστορία του Χ-Factor. Ο Αντρίκος πήγε και τους τα ‘πε όπως τα ξέρει. Και μπορεί οι παλιοξενέρωτοι οι ξενεροκάδες κι η μεταλέιντι Γκάγκα να μην του δώσανε την ευκαιρία να πάει παρακάτω, αλλά θα μείνει για πάντα στην καρδούλα μας. Ο πιο μεγάλος φόβος της παγκόσμιας μουσικής: Φίαρ οφ δε ντάρκ, φίαρ οφ δε ντάααρκ! (Μουρατίδη, πατώνεις ρε γατί;)

Έχεις κι άλλα; Έχεις ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ; Άσε ένα σχόλιο, να προχωράει το φροντιστήριο… wink