Σίγουρα ξέρεις την ιστορία των Χριστουγέννων. Τη φάτνη, τους βοσκούς, τους μάγους, το αστέρι. Όλα αυτά τα ωραία που ‘ναι γραμμένα στη Βίβλο κι έχουν την τιμητική τους κάθε χρόνο όσο πάμε προς τις 25 Δεκέμβρη.

Σίγουρα ξέρεις την ιστορία των Χριστουγέννων; Ξανασκέψου πριν απαντήσεις. Ξέρεις σίγουρα μια εκδοχή, όμως πόσο βέβαιος είσαι ότι όντως αυτή είναι η βιβλική εκδοχή; Λοιπόν, σου ‘χω μαζέψει παρακάτω 4 (+1) πράγματα που όλοι πιστεύουμε για τα Χριστούγεννα αλλά δεν υπάρχουν πουθενά μέσα στη Βίβλο. Για κατέβα…

Υ.Γ. Το πόση αλήθεια και πόση φαντασία κρύβεται μέσα σ’ αυτές τις ιστορίες, δεν είναι της παρούσης. Είναι μια άλλη συζήτηση για κάποια άλλη φορά…

Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε μάγοι δεκατρείς!

Σίγουρα ξέρεις το στόρι – οι τρεις μάγοι με τα δώρα που “τον ‘να λέγανε Βαλτάσαρ και τον δεύτερο Γασπάρ, Μελχιόρ τον τρίτο” και πάει λέγοντας. Μόνο που αυτό το “λέγοντας” κάπου τα μπέρδεψε αφού ΠΟΥΘΕΝΑ δεν γράφεται στη Βίβλο ο αριθμός των μάγων. Στην πραγματικότητα για τους μάγους δεν ξέρουμε πολλά πράγματα. Ούτε πόσοι, ούτε ποιοι, ούτε ονόματα και παρατσούκλια. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι τα δώρα ήταν τρία – χρυσός, σμύρνα και λιβάνι. Όχι και τα καλύτερα δώρα για μωρό, θα συμφωνήσω, αλλά σοφοί ήταν, ήθελαν συμβολισμό! Τι περίμενες να φέρουν, μπιμπερό;

https://www.youtube.com/watch?v=YhfoJy0odbg
 

Καμήλα έχω, φίλε μου, δεν έχω πυραυλάκατο!

Όπως εύκολα μαντεύεις λοιπόν απ’ την παραπάνω πρόταση, οι μάγοι ήταν παντελώς αδύνατο να προσκυνήσουν τον νεογέννητο Χριστό. Τον μικρό Χριστό ίσως, αλλά το νεογέννητο με τίποτα, καθώς έπρεπε να δουν το άστρο, να το μελετήσουν και μετά να φτάσουν ως τη Βηθλεέμ με… καμήλες! Όπως αντιλαμβάνεσαι, πιθανότατα τους πήρε κάποιο χρόνο. Και τέλος πάντων, η Καινή Διαθήκη μάλλον συμφωνεί μ’ αυτό, αφού διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος ο Ηρώδης να σκοτώσει όλα τα νήπια από 2 και κάτω. Όσο τρελός και να ‘σαι, ε, δεν το κάνεις…

Ο κρίνος είναι “δανεικός”, κι αυτά που λένε μην τα τρως!

Μονάχα ένα Ευαγγέλιο αναφέρει τον Ευαγγελισμό, και μάντεψε; Κρίνος εκεί μέσα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα! Ο Γαβριήλ ήρθε, είπε στη Μαρία τα μαντάτα, της έλυσε τις απορίες, τη ρώτησε αν συμφωνεί και έφυγε. Θα μπορούσε κανείς να τον κατηγορήσει για έλλειψη ρομαντισμού κι ευγένειας που δεν πρόσφερε ένα λουλούδι στην κοπέλα; Ναι. Αλλά όπως και να ‘χει, δεν το ‘κανε. Ο κρίνος μπήκε στο παιχνίδι κι έγινε τελικά παράδοση, πολλά χρόνια αργότερα, μέσα απ’ τη ζωγραφική της Αναγέννησης. Και προφανώς χρησιμοποιήθηκε συμβολικά, σ’ ένα καλλιτεχνικό μπλέξιμο των δύο αγαπημένων αναγεννησιακών θεμάτων: του Χριστιανισμού και της ελληνικής μυθολογίας. Την Ήρα ρώτα, ξέρει…

Να, ξέρετε, είμαστε γεμάτοι…

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Ιωσήφ χτυπούσε πόρτες στα πανδοχεία της Βηθλεέμ και δεν έβρισκε δωμάτιο. Ντάξει, σίγουρα υπάρχει ένα θέμα όταν ζεις στο 1 π.Χ. και δεν έχεις airbnb, ούτε online κρατήσεις, όμως ο Ιωσήφ δεν ξεκίνησε με έγκυο γυναίκα για διακοπές. Πήγαινε για απογραφή στο χωριό του, στο οποίο προφανώς είχε συγγενείς (ξέρεις τώρα, “δεν μπορεί να πάτε σε ξενοδοχείο, όχι, όχι, εδώ θα μείνετε, σ’ εμάς”). Πανδοχείο έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει μες στο κείμενο. Η Βίβλος αναφέρει πως “δεν μπορούσαν να βρουν κατάλυμα” – πολύ πιθανό να εννοεί πως οι συγγενείς δεν είχαν δωμάτιο για να τους βολέψουν. Και τελικά τους βόλεψαν όπως μπορούσαν.

Plus | Χ for Xmas

Δεν ξέρω για σένα, αλλά εμένα μου ‘χαν ζαλίσει πολλά χρόνια τ’ αυτιά μ’ αυτή την ιστορία. Τα Christmas, που τα γράφουν Xmas, γιατί θέλουν να αφαιρέσουν το “Christ” απ’ τη λέξη, και να βάλουν το “Χ” του διαόλου, γιατί είναι μασόνοι, σατανάδες, και μας πολεμάνε, και φοβούνται τη δύναμη της πίστης μας. Ναι, λοιπόν… δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Βλέπεις το Xmas δεν είναι σημείο των καιρών μας. Το Xmas (που πιο παλιά ήταν Xpmas) υπάρχει απ’ τον καιρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο οποίος αφού είδε το “Εν Τούτω Νίκα” στον ουρανό (ή τέλος πάντων έτσι είπε, εγώ το μόνο εν τούτω νίκα που έχω δει με τα μάτια μου είναι ο Βασίλης ο Σπανούλης), πήγε και κότσαρε πάνω στις ασπίδες όλου του στρατού το σύμβολο του οράματός του. Το “Χι Ρο” δηλαδή. Κι επειδή κέρδισε τη μάχη, το ελληνικό ΧΡ έγινε διεθνές χριστιανικό σύμβολο, και το Χmas απ’ τις αρχές του μεσαίωνα σημαίνει Χριστούγεννα. ΟΠΟΤΕ, όταν κράζεις το “Xmas” αδιάβαστε θρησκόληπτε (όχι και τόσο) φίλε μου, κράζεις το πιο παλιό και σεβαστό σύμβολο του Χριστού που πιστεύεις κι επικαλείσαι. Εγώ στη θέση σου θα ντρεπόμουνα λιγάκι…