Διανύουμε μέρες γιορτινές. Παντού φωτάκια, στολισμένοι δρόμοι και πλατείες και πιτσιρίκια που περιμένουν με ανυπομονησία τον Άι Βασίλη να κάνει και φέτος το χρέος του. Λες “άντε ας κάνω και καμιά βόλτα απ’ το Προβοκατέρ να διαβάσω καμία μαλακία τίποτα ευχάριστο να μου φτιάξει κι άλλο τη μέρα”, αλλά όχι φίλε. Εδώ στο Προβοκατέρ εκτός απ’ τα γιορτινά μας άρθρα (και ό,τι άλλο προκύψει βεβαίως) δημιουργούμε και λίστες λίγο πιο “μαύρες” και λίγο πιο “ντάουν” ρε αδελφέ. Και τι πιο καλό timing απ’ τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που όλοι είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι;

Σήμερα, που λες, το θέμα μας είναι το εξής. Τραγούδια που είχαν αναφορά (κάποιοι εξύμνησαν κιόλας) πασίγνωστους και θρυλικούς ληστές και δολοφόνους. Από τους σατανιστές της Παλλήνης, στον περιβόητο Λήσταρχο Νταβέλη… μέχρι την απόδραση Παλαιοκώστα και τον συνεργάτη του Αλκέτ Ριζάι. Δυνάμωσε τα ηχεία σου, δώσε βάση στους στίχους και πρόσθεσε στα σχόλια όποιο κομμάτι ξεχάσαμε. 

Θύτης – Εγώ ή Αυτοί (για τον Κώστα Πάσσαρη)

“Δεν βλέπω άνθρωπους βλέπω στολές / κι έτσι δεν έχω τύψεις ότι αφαίρεσα ανθρώπινες ζωές / μια ζωή στη φυλακή τι θα έκανες εσύ; / Θα σάπιζες εκεί ή θα σκότωνες για ζωή;”


Βασίλης Τσιτσάνης – Στα Τρίκαλα στα δυο στενά (για τον Σακαφλιά)

“Δυο μαχαιριές τον δώσανε και κάτω τον ξαπλώσανε, / τέτοιο δερβίσικο παιδί, τον κλαίμε όλοι μας μαζί. / Δεν τον ξεχνούμε βρε παιδιά, τον φίλο μας το Σακαφλιά”.


Διονύσης Σαββόπουλος – Ένα μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο (για τον Νίκο Κοεμτζή)

“Νίκο, ποτέ δε θά `ναι έτσι / Νίκο, είν’ η αρρώστια που μας σώζει / καθώς σε φέρνει πιο μακριά κι απ’ το κελί σου / Νίκο, στον ουρανό της μουσικής σου”.


Ζωντανοί Νεκροί – Στη χώρα των καλύτερων MC’s (για τον Ασημάκη Κατσούλα και τον Μάνο Δημητροκάλη)

“Θανατερό πορτοκάλι στη καρδιά ξυράφι / σατανικές σκέψεις Κατσούλα και Δημητροκάλη”.

 
Σταμάτης Κραουνάκης – Λήσταρχος Νταβέλης (για τον Χρήστο Νταβέλη)
 
“Σ`όλα τα μπουρδέλα /  τ’ όνομά μου πρώτο, λήσταρχος Νταβέλης / λήσταρχος μπουρλότο κι άλλο περιστατικό”.
 
 
Εισβολέας – Απόδραση (για τον Βασίλη Παλαιοκώστα -και πολλούς ακόμα-)
 
“Η απόδραση είναι κίνητρο ενός, μα και ευθύνη / Το μόνο που θα σκέφτεσαι, όταν η πόρτα κλείνει / όπως ο Βενάρδος, ή όπως ο Ρωχάμης; / Όταν είσαι μέσα, σκέφτεσαι πώς να την κάνεις”.
 
 
Tus – Alket Rizai (για τον Αλκέτ Ριζάι)
 
“Ελέγχω όλα τα πόστα με τον Παλαιοκώστα / το βράδυ κρεβάτι στον Κορυδαλλό την μέρα σαραντες ξαπλώστρα. / Τα λεφτά μου σε πάγκο πρόσεχε αδερφάκο / όλοι μας σκάβουν το λάκκο rest in peace Στεφανάκο”.
 
 
Στράτος Διονυσίου – Ο Σαλονικιός (για τον Γιάννη Γκουλιόβα😉


“Άιντε, κάντε όλοι στην μπάντα, να βγει να χορέψει, ο Σαλονικιός / Άιντε, κάντε του λεζάντα, την βραδιά να κλέψει, ο Σαλονικιός”.

 
Γιώργος Αρβανίτης – Ο Βασιλεύς των Ορέων (για τον Φώτη Γιαγκούλα)
 
“Τώρα θεριό, που ξάπλωσε, / κορμί χωρίς κεφάλι / στείλανε τ’αποσπάσματα / να πέσω στην παγάνα / των τσελιγκάδων για χαρά / για κλάμα του κολλίγα”.
 
 
Βασίλης Σούκας – Οι Ρετζαίοι (για τους αδελφούς Ρετζαίους)
 
“Οι αδελφοί Ρετζαίοι, από καιρό κανόνιζαν της Πέτρας το καρτέρι…”.