Κάπου στις αρχές του 2000, μια τριλογία ήρθε να σημαδέψει για πάντα τον ποπ κινηματογράφο. Να τον σημαδέψει σχεδόν όσο τον είχε σημαδέψει πριν από 20 χρόνια το Star Wars. Ήταν οι ταινίες που έμπασαν για πάντα τη μεσαιωνική φαντασία σε σοβαρές κινηματογραφικές κουβέντες. Ήταν ο “Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”.
Όμως ο “Άρχοντας” δεν είναι μόνο ταινίες. Για την ακρίβεια, ο Άρχοντας δεν είναι καν “κυρίως” ταινίες. Στην πραγματικότητα είναι το λογοτεχνικό αριστούργημα του Τόλκιν: μια τριλογία βιβλίων που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε λίστα με τα καλύτερα 100 καλύτερα βιβλία του 20ου αιώνα. (Σε μερικές μάλιστα, βρίσκεται ψηλότερα από βιβλία όπως το “1984“, το “Catch 22”, ή “Ο Ξένος“).
Ωστόσο, παρά την τρομερή δουλειά που έγινε για να είναι οι “αρχοντικές” ταινίες όσο πιο κοντά γίνεται στα βιβλία, μοιραία υπάρχουν διαφορές. Ε, κι επειδή ευκαιρία έψαχνα, σε ρωτάω ευθέως: Ω φανατικέ του Δαχτυλιδιού, είσαι άξιος να το κουβαλήσεις. Είσαι σοφός και διαβασμένος; Ξέρεις σε τι διαφέρουν τα βιβλία του Τόλκιν απ’ τις ταινίες του Πήτερ Τζάκσον; Άντε να σε δω!
Y.Γ. Με την αμέριστη βοήθεια του “τολκινολόγου” Γιάννη Αραβάνη.