Αν το καλοσκεφτείς, τα παιδάκια έχουν πολλές κατηγορίες σινεμά αποκλειστικά για πάρτη τους. Κινούμενα σχέδια, κούκλες, πλαστελίνες, λούτρινα, ψηφιακό animation και δεν συμμαζεύεται. Η πρόταση που μόλις διάβασες κρύβει μία και μοναδική παγίδα. Η λάθος λέξη είναι το “αποκλειστικά”.

Έκανα άλλη μια βόλτα στο Youtube προχθές, και πέφτω πάνω στο trailer του The Happytime Murders (θα κάνει ντου στους σινεμάδες στις 13/12). Έπεσα δηλαδή πάνω στο τελευταίο μέλος μιας σπείρας που έχει γι’ αρχηγό της το Sausage Party, αλλά μετράει πολλά ακόμα μέλη. Δεν ξέρεις για ποια σπείρα σου μιλάω; Μη σκας, σήμερα θα μάθεις.

https://www.youtube.com/watch?v=VwkYrLKT2jk
 

Το λοιπόν, μέσα στον κόσμο του “ανήλικου” (και καλά!) animation υπάρχει μια παρέα ταινιών που βλέπονται το ίδιο άνετα από παιδιά κι από ενήλικες. Υπάρχει κι ένα τσούρμο φιλμ που τα απολαμβάνεις περισσότερο όταν είσαι πια μεγάλος (Lion King, Toy Story, Wall-E, Inside Out, κ.α.). Και τέλος, υπάρχει κι η συμμορία “της άλλης πλευράς”. Είναι ταινίες και σειρές που πρέπει να τις βλέπεις ΜΟΝΟ όταν είσαι πια μεγάλος. Παραδίδω λοιπόν (με κίνδυνο ζωής!) στα χέρια σου τον φάκελο με τα 9+1 μεγαλύτερα κεφάλια αυτής της συμμορίας. Και πρώτα – πρώτα, το φρέσκο μέλος…

Y.Γ. Όχι Simpsons, όχι Family Guy, όχι Futurama, γιατί δεν κλέβουμε εκκλησίες!

The Happytime Murders

Λοιπόν, στον κόσμο των Muppets, δεν υπάρχει μόνο το φως. Δεν υπάρχει μόνο η σόουμπιζ του Κέρμιτ και της Μις Πίγκι. Υπάρχει και το σκοτάδι. Εκεί που τ’ αλισβερίσια είναι παράνομα, οι ατάκες κοφτερές και που ποτέ δεν μπορείς να ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο. Κι εκεί μέσα θ’ αναγκαστεί να βουτήξει η Μελίσα ΜακΚάρθι με τον καινούριο της – μάπετ – συνέταιρο, για ν’ ανακαλύψει το δολοφόνο των “σταρ” μιας παιδικής σειράς του ’90 (λέγε με Muppet Show, αλλά μην το φωνάζεις πολύ). Ένας κόσμος βρόμικου σεξ. Ένας κόσμος σκληρών ναρκωτικών. Ένας κόσμος άρρωστων λούτρινων μυαλών. Αυτός είναι ο κόσμος των Happytime Murders!

Sausage Party

Η ταινία που έκανε μόδα αυτό που κάποτε ήταν στο περιθώριο. Η ταινία που (ξανα)έμαθε στον κόσμο πως το animation μπορεί και να ‘ναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ενήλικη υπόθεση. Τα φαγητά ονειρεύονται τη μέρα που θα τα πάρει ένα ζεστό χέρι, απ’ τα ράφια του σούπερ μάρκετ. Όμως το όνειρο γίνεται εφιάλτης όταν μαθαίνουν την αλήθεια! Γεμάτο ακραία κοινωνική σάτιρα και χιούμορ χωρίς φρένο, το πάρτι με λουκάνικα είναι ένας Ντέντπουλ στον κόσμο του Toy Story. Πιο απλά: απίθανο στυλάκι χωρίς λογοκρισίες. Παρτάρα!

 

Fritz the Cat

Ένας γκρίζος γάτος – μεγάλο αλάνι – κάνει τη γύρα του στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70. Και στην πραγματικότητα αυτό είναι όλο κι όλο που χρειάζεται να ξέρεις για την πλοκή. Μποέμ, χίπηδες, σεξ-ντραγκς-ροκ εν ρολ, γκέι καλλιτέχνες, αστυνομικοί (με γουρουνίσια μούρη), συναγωγές και τύποι που ψάχνουν τη θέση τους στη δεκαετία που άλλαξε τον κόσμο. Το κινούμενο σχέδιο που άνοιξε τον χορό για τα επόμενα, κι ένας γάτος που αν έκανε ντεμπούτο σήμερα θα ξεπερνούσε σε φήμη ως και τον Γκάρφιλντ.

Heavy Traffic

Ε, κι αφού ταράξανε τα νερά με τον Φριτζ, οι ίδιοι απαράδεκτοι τύποι (ο Ραλφ Μπάκσι σε σενάριο και σκηνοθεσία, κι ο Στιβ Κρατζ στην παραγωγή) ήρθαν να ρίξουν άλλη μια κοτρόνα στη λίμνη του καρτούν. Ένας σχεδιαστής καρτούν ονόματι… Μάικλ Κορλεόνε, ένα τσούρμο απίθανοι τύποι του περιθωρίου, κι ο νονός. Τι ποιος νονός; Ένας είναι ο νονός!

Anomalisa

Ακόμα ένα ευφυές, ευαίσθητο, ευφάνταστο, φανταστικό (αν και λίγο φλου στο επιμύθιο) σενάριο του Τσάρλι Κάουφμαν (ποιου άλλου;). Βρήκε στο δρόμο του τα “Μυαλά που Κουβαλάς” κι έχασε το Όσκαρ, κι ύστερα βρήκε το δρόμο που οδηγεί ίσια πάνω στη ρουτίνα της ζωής σου.

 

Persepolis

To ασπρόμαυρο κόμικ της Μαριάν Σατραπί, γίνεται ένα ασπρόμαυρο φιλμ για την ασπρόμαυρη ζωή της γυναίκας στο σύγχρονο (;) Ιράν. Είμαι ακόμη διχασμένος ως προς την ήττα του απ’ το (εξίσου όμορφο με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό περιβάλλον) Ρατατούι, αλλά ξέρω σίγουρα πως πρέπει να το προτείνεις στην κόρη σου όταν θα μπει στην εφηβεία. Θα αγαπήσει τους γονείς της λίγο παραπάνω…

Belladonna of Sadness

Μια νιόπαντρη κοπέλα βιάζεται απ’ τον βαρώνο της περιοχής, ο άντρας της (ο άχρηστος) λέει να το ξεχάσουν, κι εκείνη τελικά πουλιέται στο διάολο για να εκδικηθεί. Προχωρημένο γιαπωνέζικο animation, ισορροπεί ανάμεσα στον Κλιμτ και το μάνγκα, ανάμεσα σε φαλλικά κι αιδοιακά σύμβολα. Το πιο “ψαγμένο” απ’ τα τρία Animerama είναι εκείνο που δεν είχε μέσα το (σπουδαίο) χέρι του Οσάμου Τεζούκα. Και με την ευκαιρία, μια που είπα γιαπωνέζικο…

Dragon Ball (στα γιαπωνέζικα!)

Όλη η μαγεία είναι στην παρένθεση. Διότι οι “παιδικές μεταγλωττίσεις” έκαναν το επικό anime του Ακίρα Τοριγιάμα “κατάλληλο για όλους”. Όμως άλλα λόγια λένε στην πραγματικότητα ο Γκόκου, ο Πίκολο, κι (ο πορνόγερος) ο Χελωνοτζίνης!

Chico & Rita

Ένας πιανίστας και μια τραγουδίστρια, ένας μεγάλος έρωτας που ράγισε στο φως αλλά δεν έσβησε στο σκοτάδι. Η Κούβα, η μουσική, το αλκοόλ και δυο γυμνοί άνθρωποι πάνω από ‘να πιάνο. Μεταξύ μας δηλαδή, δεν είναι πια και σοκαριστικά ακατάλληλο…

Plus | Kill Bill Vol. 1

Χωρίς πολλά πολλά, ΤΙ ΕΦΚΙΑΣΕΣ ΕΔΩ ΡΕ ΤΑΡΑΝΤΙΝΑΡΕ;